PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Joe BONAMASSA - Redemption

Joe Bonamassa je už delší dobu pozoruhodným fenoménem na rockové scéně. Ani ne tak pro své působení v superskupině Black Country Communion, kde je ke slyšení vedle starších kolegů Glenna Hughese, Dereka Sheriniana (ex-Dream Theater) nebo Jasona Bonhama, ale hlavně pro svou sólovou kariéru, kterou odstartoval jako sotva dvacetiletý na vlnách dřevního blues, tedy hudby starší o několik desetiletí, než je on sám. Možná to byl také jeden z důvodů (kromě nepopiratelné kvality materiálu, jenž už takřka dvacet let nabízí), proč se mu už od samého začátku dostávalo nebývalé pozornosti. Navíc Bonamassa postupem let rostl jako hudebník i jako skladatel a nebylo asi pro nikoho překvapení, že už před lety začal být řazen mezi nejlepší a v současné době i nejinspirativnější kytaristy na scéně klasického hard rocku či blues.

Definitivní průlom se mu povedl v roce 2010 s deskou „Black Rock“, kde dokázal svůj původní blues vymodulovat do specifického výrazu a kde se vlastně úplně poprvé představil i jako „hotový“ zpěvák, jenž sice nemá až tak uhrančivou barvu hlasu (narozdíl od největších pěvců bluesrockového či hardrockového ranku), ale kde na vyjádření své hudby dostačuje. Celá současná desetiletka je tak pro Bonamassu vrcholným obdobím a předchozí tři desky (zejména „Dust Bowl“ a „Different Shades Of Blue“) pro něho znamenaly dosavadní vrchol. A uznání a komerční dopad…

Hlavně na nich se kytarista už definitivně vyprofiloval do současné podoby, z čehož těží i na novince „Redemption“. Ta je opět plná kytarové ekvilibristiky, ovšem i výborných kompozic a proto, i když je nepřekvapivá a v mnohém předvídatelná, tak je prostě opět výborná. Bonamassa do své hudby kromě starého blues postupem času pouští i trochu dalších vlivů, přičemž ty hardrockové můžeme přičíst na vrub působení ve zmíněné superskupině, kdežto ty countryové kytaristovu základnímu hudebnímu vzdělání. Ovšem základem je opět čisté blues, o čemž důrazně přesvědčí hned úvodní „Evil Mama“, kde lze zaslechnout i vlivy takových Aerosmith.

Pokud desku posloucháte vícekrát, nemůže vám uniknout její pestrost, o kterou se Bonamassa (dle vlastních slov) s producentem Kevinem Shirleyem snažil nejvíce. A to i přesto, že „Redemption“ nevznikla v jeho úplně nejjednodušším životním období. Možná je to na nahrávce i trochu znát, skladby typu „Self-Inflicted Wounds“ nebo jímavá balada „Stronger Now In Broken Places“ zní skutečně hodně posmutněle a zranitelně. Mají však svou uvěřitelnou hloubku, procítěný výraz, který plně koresponduje s hudební stránkou kompozic. Takový výraz možná u Bonamassy nebyl zatím v takové míře ke slyšení (může to být i jen subjektivní pocit autora recenze).

Deska ale jinak nepůsobí pochmurným dojmem. Jsou na ní místa, kdy si spolu s Bonamassou užíváte čirou radost z hudby. Z tohoto pohledu nejvíce potěší jižanským rockem načichlá „Deep In The Blues Again“, svižná „The Ghost Of Macon Jones“, kde kytarista nechal prostoupit bluesovým odérem světy hard rocku a country, což je také věc, do které se v minulosti nepouštěl zrovna často. Možná je to cesta, kterou se tento svérázný umělec vydá v budoucnosti, možná to byl jen chvilkový nápad. Ovšem jedno je jasné. „Redemption“ je znovu vysoce kvalitní, profesionální nahrávka, kterou Bonamassa hrdě zařadí do diskografie. Jeho skalní příznivci, kteří už léta mající tohoto umělce na zřeteli, mohou být znovu spokojeni.

Jan Skala             


www.jbonamassa.com

YouTube ukázka - Evil Mama

Seznam skladeb:
1. Evil Mama
2. King Bee Shakedown
3. Molly O`
4. Deep In The Blues Again
5. Self-Inflicted Wounds
6. Pick Up The Pieces
7. The Ghost Of Macon Jones
8. Just `Cos You Can Don`t Mean You Should
9. Redemption
10. I`ve Got Some Mind Over What Matters
11. Stronger Now In Broken Places
12. Love Is A Gamble

Sestava:
Joe Bonamassa - zpěv, kytara
Kenny Grinberg - kytara
Doug Lancio - kytara
Michael Rhodes - baskytara
Reese Wynans - klávesy
Anton Fig - bicí
Lee Thornburg - dechy
Paulie Cerra - dechy

Rok vydání: 2018
Čas: 1:09:11
Label: J&R Records
Země: USA
Žánr: blues rock

Diskografie:
2000 - A New Day Yesterday
2002 - So, It`s Like That
2003 - Blues Deluxe
2004 - Had To Cry Today
2006 - You And Me
2007 - Sloe Gin
2009 - The Ballad Of John Henry
2010 - Black Rock
2011 - Dust Bowl
2012 - Driving Towards The Daylight
2014 - Different Shades Of Blue
2016 - Blues Of Desperation
2018 - Redemption

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 09.01.2019
Přečteno: 1956x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Za mě možná...9. 11. 2020 10:49 V.
Osobně mě dost...9. 11. 2020 9:09 Pepsi Stone
Pepsi, co říkáš...9. 11. 2020 8:52 V.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0876 sekund.