PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAVENTALE - Morphine Dead Gardens

Doom metal, potažmo jeho další odnože (black/doom, funeral doom, death/doom), dávají poměrně často prostor pro jednočlenné projekty. Jedním z takových je i ukrajinský Raventale. Jistě, tohle hudební těleso funguje i koncertně a má svou „live“ sestavu, nicméně vše se točí kolem jediné ústřední postavy a tou je Astaroth Merc. Je to muzikant, který ještě hraje (nebo hrál) ve spoustě dalších kapel, ale žádné se nedostalo výraznějších úspěchů.

Astaroth si Raventale založil v roce 2005 a kadence, s jakou vydává alba, je dechberoucí. Novinka „Morphine Dead Gardens“ je již devátým v pořadí. Obsahuje „pouze“ pět skladeb, které však celkovou délku alba zakulatí na rovnou hodinu. Šedesát minut doom metalu, kterému sluší přívlastek „funeral“. Raventale totiž nikam nespěchá. Naopak nechá posluchače užírat pomalým tempem a hradbou doomových riffů a drásavého murmuru. Ano, drásavý je to pravé slovo. Astarothův growl je drsný, ale velice jednotvárný, což nahrávku strhává dolů.

Žádné intro nebo pozvolné rozehrávání, ale rovnou drtivá doomová stěna. „As An Empty Shell“ nikoho nešetří a přináší extrémní dávku melancholie a hrůznosti. Skladba je to monotónní, na čemž nic nemění ani občasné kytarové změny harmonií. S „Lorn And Deserted“ se nic nemění. Pouze v druhé polovině skladby dostávají větší prostor klávesy, jež alespoň trochu prosvětlují jinak temnou auru nahrávky. Deska se vleče jako poslední hodina v práci a z letargie ji lehce vytrhne až závěrečná „Morphine Gardens“, která nabídne velice hezkou melodii a v úvodu příjemné kytarové vybrnkávání a sólo. Skladba si rovněž trochu pohrává s rytmem. Sice pokračuje v pomalém tempu, ale občas úplně vypustí bicí a nechá prostor pro klávesy. Jindy zas kytary zaburácí trhanými riffy. Jsou to vše drobounké změny, ale v jinak jednolité nahrávce působí jak živá voda.

Doom metal v podání Raventale může připomínat Shape Of Despair, ale ti jsou skladatelsky rafinovanější a pestřejší (jakkoliv to zní v případě funeral doom metalu zvláštně). Nicméně na takové posluchače Ravental zřejmě cílí. Nabízí se i porovnání s ukrajinskými kolegy Torrens Conscientum, ti také hrají funeral doom metal, ale dokáží navodit zcela unikátní atmosféru, která je v tomto žánru rozhodující. Tady velice zaměnitelní Raventale dost ztrácí, a i když žánr hrají „správně“, nenabídnou nic navíc, jako výše zmíněné kapely.

„Morphine Dead Gardens“ je určena jen a pouze posluchačům, kteří funeral doom metal zbožňují a stačí jim „jen“ další deska, která tento styl interpretuje. Raventale nenabídnou nic navíc.

Tomáš Marton             


FB RAVENTALE

YouTube ukázka - Morphine Dead Gardens

Seznam skladeb:
1 - As An Empty Shell
2 - Lorn And Deserted
3 - This Forsaken Place
4 - In The Bitter Pain
5 - Morphine Gardens

Sestava:
Astaroth Merc - vše
Rok vydání: 2019
Čas:1:00:00
Země:Ukrajina
Žánr: Funeral doom metal

Diskografie:
2006 - На хрустальных качелях
2008 - Давно ушедших дней
2009 - Mortal Aspirations
2010 - After
2011 - Bringer of Heartsore
2012 - Transcendence
2015 - Dark Substance of Dharma
2017 - Planetarium
2019 - Morphine Dead Gardens

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.09.2019
Přečteno: 1239x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09767 sekund.