NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Joey TEMPEST - A Place To Call Home

"Chtěl jsem udělat desku, která bude pokud možno co nejdál od Europe", řekl v polovině devadesátých let zpěvák Joey Tempest, když světu servíroval svou sólovou prvotinu "A Place To Call Home". Rocková scéna (tak jak ji prezentovali Europe) byla v té době v troskách a Tempest si toho byl moc dobře vědom. Pro fanoušky, kteří otočili na začátku devadesátých let kormidlem do deštivého Seattlu, představoval on to pozlátko, tu nejbujnější trvalou a popmetalový kýč "The Final Countdown", ať už je to skladba sebekvalitnější. Pokud chtěl uspět i v devadesátých letech bez berličky v podobě své bývalé kapely, která v roce 1992, pouhý rok po výtečném albu "Prisoners In Paradise" šla nemilosrdně k ledu, musel přijít s něčím jiným, než variantou na hity Europe.

První šla pryč trvalá. Už v dobách "Prisoners In Paradise" se Tempest prezentoval civilnějším účesem, aby pak své bujné kadeře ostříhal skoro docela. Když Jon Bon Jovi, tak i Tempest... "Teď se budu prezentovat už ne jen jako zpěvák, ale i jako písničkář," zmínil Tempest, "hodně poslouchám tvorbu Vana Morrisona nebo Boba Dylana. To je věc, která mě teď baví nejvíc." Jako kdyby pak chtěl Tempest na sólové prvotině světu dokázat, že je úplně jiným umělcem než performerem, který je nucen do zblbnutí zpívat svůj největší hit. Ta snaha vymanit se ze stínu Europe je na této desce cítit maximálně a je nutné přiznat, že to byl ten nejlepší krok, který v té době mohl Tempest udělat. Ne proto, že by se opakováním motivů Europe stal terčem posměchu, ale proto, že na "A Place To Call Home" dal dohromady dvanáctku velice silných skladeb, které by sice v repertoáru domovské kapely těžko hledaly uplatnění, ale ve výsledku jsou leckdy silnější než dávné hity.

"A Place To Call Home" je nahrávka, která prezentuje Tempesta jako hotového umělce, který dokáže stát sám na pódiu jen s kytarou a naservíruje takové melodie a příběhy, že nebude ani chvilku nudit. Bylo mu v té době předhazováno přehození výhybky směrem ke country, ovšem to je z "A Place To Call Home" slyšet jen v náznacích. Úvod v podobě "We Come Alive" sice pokukuje po Nashvillu, ovšem většina ostatních skladeb má základ někde jinde. Z titulního hitu "A Place To Call Home" přímo září rozpálené americké dálky a uvolněná atmosféra, v "Pleasure And Pain" a "Don`t Go Changin` On Me" zase číhá hardrockové pnutí, které naplno exploduje v "Right To Respect", což je věc, ve které došlo ke znovunavázání spolupráce mezi Tempestem a Johnem Norumem, bývalým kytaristou Europe. Ne náhodou je právě tahle skladba nejtvrdší na celé desce a obsahuje nejvíce kytar. Ty jinak nejsou pro "A Place To Call Home" tak důležité.

Pro tuhle desku je důležitá skladba a kompozice jako taková. Tempest totiž v době skládání této desky neuvěřitelně vyspěl, začal si pohrávat s různými nástroji, aranžemi a náladami jednotlivých věcí a tak dokázal na album zařadit čistě hardrockovou "Right To Respect", zádumčivou baladu "Elswhere", na smyčcích postavenou "For My Country", jako poctu domovskému Švédsku, kde v té době už nežil, ale i mnohem uvolněnější poprockovější kousky "Harder To Leave A Friend Than A Lover", "Under The Influence" nebo "Always A Friend Of Mine", ze kterých doslova sálá horká letní atmosféra. Svůj význam pak mají i méně nápadné kousky "Lord Of The Manor" a "How Come You`re Not Dead Yet?", které jsou sice v konkurenci přesilných skladeb trochu upozaděné, ale pořád se jedná o velmi kvalitně napsané kompozice, které jen dokazují, jak obrovský talent v sobě Tempest má.

"A Place To Call Home" je naprosto skvělou deskou, jež odhalila celou Tempestovu duši. Dávným fanouškům Europe přichystala v době vydání menší šok, ale i ten nejzatvrzelejší musel uznat, že někdejší playboy osmdesátých let dospěl a připravil až nebývale vyzrálou desku. Tempestova kariéra tak po konci Europe dostala nový smysl, protože dokázal překonat sám sebe a svou kariéru posadit na vyšší úroveň.

Jan Skala             


www.europetheband.com

YouTube ukázka - A Place To Call Home

Seznam skladeb:
1. We Come Alive
2. Under The Influence
3. A Place To Call Home
4. Pleasure And Pain
5. Elsewhere
6. Lord Of The Manor
7. Don`t Go Changin` On Me
8. Harder To Leave A Friend Than A Lover
9. Right To Respect
10. Always A Friend Of Mine
11. How Come You`re Not Dead Yet?
12. For My Country

Sestava:
Joey Tempest - zpěv, kytara
Jonas Isacsson - kytara
Staffan Astner - kytara
Jesper Lindberg - kytara
John Norum - kytara
Dan Sundquist - kytara, baskytara, piáno
Svante Henryson - baskytara
Sven Lindvall - baskytara
Mats Asplen - klávesy
Nicci Wallin - bicí
Per Lindvall - bicí
Christer Jansson - bicí

Rok vydání: 1995
Čas: 47:25
Label: Polydor
Země: Švédsko
Žánr: pop rock/hard rock/country rock

Diskografie:
1995 - A Place To Call Home
1997 - Azalea Place
2002 - Joey Tempest

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 19.12.2019
Přečteno: 3200x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je to tak jak...12. 02. 2021 8:01 Pepsi Stone
Poslední odstavec...11. 02. 2021 15:44 minstrell
Hot in The ShadeSice je to mimo...29. 12. 2019 11:59 Domy
Vidíš a za mě je...29. 12. 2019 7:42 Pepsi Stone
Live to winse dost...28. 12. 2019 9:42 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09037 sekund.