ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANTICORA - The Black Circus Pt.2 - Disclosure

Dva díly „Černého cirkusu“ od sebe odděluje necelých devět měsíců. To je natolik krátká doba, u které si řeknete, že oba díly takhle rozsáhlého příběhu prostě musely vznikat ne-li vyloženě souběžně, tak alespoň v časovém rozpětí, ve kterém se nezmění emoční rozpoložení kapely, její postupy budou totožné, a nejen dějová, ale i hudební kontinuita celého kompletu bude plně zachována. Ale když během tohoto období Manticora dokázala změnit i vydavatele, asi nepřekvapí, že to až tak úplně neplatí. Pro konečné hodnocení alba „The Black Circus Part 2 – Disclosure“ bude asi rozhodující fakt, zda u vás převáží nadšení z toho, že Manticora – sice nikterak radikálně, ale přece - dokázala svůj výraz pozměnit, nebo zda spíš zahlodá červík, že první díl byl prostě o ždibec zajímavější.

Ukázalo se, že „The Black Circus Part 1 – Letters“ je pro Manticoru zřejmě nedostižné magnum opus. V druhém díle je kapela jednoduše řečeno o chlup sveřepější, hrubější a o něco víc vsází na rozsáhlé instrumentální pasáže, v nichž nezanedbatelnou roli hrají i klávesy, byť samozřejmě dominantní jsou velmi silné kytarové harmonie dua Kristian Larsen – Martin Arendal. Ovšem třeba skladba „Gypsies` Dance Pt. 2“ podtrhne to, jak strašně důležité jsou pro kapelu i vzdušné zpívané pasáže a že zcela nezbytný je typicky zabarvený vokál Larse Larsena, díky nimž se posluchač sice neubrání podvědomému připodobňování Manticory k Blind Guardian, ale právě tohle album, na němž podobnost s německým vzorem je v rámci dosavadní diskografie nejmenší, ukazuje, jak je pro Manticoru důležitá tahle příchuť. Velice vypjatá a poměrně složitá skladba je navíc postavená na výborném propojení sólového zpěvu s majestátními sbory a trochu ji rozbourá (byť sama o sobě velice poutavá) bohatá instrumentální pasáž. Byť by se mohlo z dosavadních řádků zdát, že právě hráčská ekvilibristika je určitým kamenem úrazu, před akční a dramatickou instrumentálkou „Haita Di Lupi“ lze pouze hluboce smeknout! Obzvlášť když dokonale připraví půdu pro předčasné vyvrcholení díla v dynamické „When The Soulreapers Cry“ se strachopudnou atmosférou, uzavřenou romantickou mezihrou „Intunerie VI“ (tyhle „temné“ vsuvky naštěstí zůstaly a znovu hrají velmi příjemnou a nezanedbatelnou roli). Fakt, že výraz kapely je o něco neohebnější, než v prvním dílu, i skutečnost, že syrově upracované finále „Of Madness In Its Purity“ nenabídne kdovíjak šťavnaté vyvrcholení, jsou důvodem konstatování, že „Disclosure“ zůstalo ve stínu oslňujících „The Letters“. Ale ani tohle konstatování nezmění nic na tom, že Manticora představila další velmi silnou kolekci.

Ohlédneme-li se po velmi silné diskografii kapely, je trochu paradoxem, že zatímco „The Black Circus Pt .1“ stojí na jejím piedestalu, „The Black Circus Pt .2“ patří spíš do jejích spodních pater. Ale co by jiní dali za takovéto „spodní patro“… Každopádně už za dva roky s albem „Safe“ Manticora předvedla, že ji skvělá forma ani v nejmenším neopouští…

Savapip             


www.manticora.dk

YouTube ukázka - Gypsies` Dance Part 2

Seznam skladeb:
1. Entrance
2. Beauty Will Fade
3. Gypsies` Dance Part 2
4. Intuneric V
5. Haita di Lupi
6. When the Soulreapers Cry
7. Intuneric VI
8. All That Remain
9. Intuneric VII
10. Of Madness in Its Purity

Sestava:
Lars Larsen - zpěv
Kristian H. Larsen - kytara
Martin Arendal - kytara
Kasper Gram - baskytara
Mads Volf - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 42:16
Label: Locomotive Records
Země: Dánsko

Diskografie:
1999 – Roots Of Eternity
2001 – Darkness With Tales To Tell
2002 – Hyperion
2004 – 8 Deadly Sins
2006 – The Black Circus Part 1 – Letters
2007 - The Black Circus Part 1 – Disclosure
2010 – Safe
2018 – To Kill To Live To Kill
2020 – To Live To Kill To Live

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.10.2020
Přečteno: 1882x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ano, part 1 je na...28. 10. 2020 14:50 Lars Larsen


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09028 sekund.