PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELDRITCH - Eos

Tohle jsou paradoxy metalového světa – komu z mladší generace příznivců tvrdší hudby něco říká pojem Eldritch? Italští power-progoví veteráni vloni uzavřeli třetí dekádu svojí existence (a to ještě do ní není započítána první tříletka pod názvem Zeus) a zároveň natočili své dvanácté album „Eos“. Nicméně hlavně proto, že jejich značně technická hudba nepatřila, nepatří a patrně nikdy patřit nebude ke snadno vstřebatelnému artiklu, vyhýbá se jakékoliv hitovosti a tím je jim v podstatě zapovězen vstup mezi komerční taháky, budou navždy patřit spíš mezi tipy pro omezený okruh metalových fajnšmekrů než mezi festivalové taháky pro masy. Přesně taková je i aktuální více než hodinová nálož „Eos“, na které největším tahákem bude fakt, že ke klávesám se po více než dvacetileté absenci v řadách Eldritch znovu postavil Oleg Smirnoff (Labyrinth, ex-Vision Divine).

Ve světle jeho příchodu trochu zapadá informace, že ke změně došlo i na postu baskytaristy, kam nastoupil Dario Lastrucci, obzvlášť, když svůj přínos pro Eldritch zvýrazňuje i prostřednictví cella a houslí. Tvrdit, že „Eos“ je oslavou Smirnoffova příchodu je trochu nadnesené, nicméně jeho nástroj na sebe strhává pozornost velice často a tvoří jeden ze základních bodů aktuálního programu Eldritch. V něm si kapela zachovává svoji tradiční originalitu, objevnost, neodhadnutelnost i relativní přístupnost – italská šestice si sice ráda zakličkuje v nesnadno uchopitelných (převážně instrumentálních, byť ani vokální linky se neubírají vždy úplně jednoduchou cestou) pasážích, které v nejintenzivnějších momentech mohou působit až chaoticky, zároveň však do svých skladeb vkládá sjízdné melodie a power metalový důraz. Pokud vás přitahují nápadově rozbouřené hudební peřeje (kterých Eldritch jako vždy nabízejí dostatek), schovává se v nich jeden záludný kámen v podobě vokálu Terence Hollera. Křikloun s přitažlivou barvou hlasu i technickou vyzrálostí působí v kapele od jejího počátku, proto jeho vibrato je možné chápat jako tradiční součást výrazu Eldritch, nicméně pokud něco sráží kapelu z power progové oblohy, je to občasné rozklepání pěvcových hlasivek.

Pro charakteristiku současné formy Eldritch je možné sáhnout kamkoliv, nicméně její rozmanitost a vyzrálost je nejsnazší demonstrovat na čtyřech kompozicích – nejdelší „Sunken Dreams“ s elektronickým úvodem, divokými instrumentálními hrátkami a výpravností snadno přesvědčí, že Eldritch se mohou bez zábran pouštět do rozsáhlých kompozic a vždycky mají co říct. Baladická piánovka „I Can`t Believe It“ s feelingem až kdesi ze sedmdesátých let si ohromně obratně pohrává s emocemi. Titulní „Eos“ s nejmelodičtějším sjezdem v refrénu ukazuje, že i lehkost má v tvorbě kapely své místo, což podtrhne nečekaná, hravě a suverénně podaná coververze „Runaway“ z dílny Bon Jovi.

Pořekadlo o starých psech a nových kouscích v tomhle případě trochu naráží. Eldritch mají tři křížky na krku, není až tak obtížné je identifikovat, ale případná sázka na to, kam vás na svém albu zavedou a kudy vás při tom protáhnou, by byla docela odvážný krok. Kousky těchto starých psů se zjevně neochodí a nezevšední.

Savapip             


www.eldritchweb.com

YouTube ukázka - Circles

Seznam skladeb:
1. Dead Blossom
2. Failure of Faith
3. The Cry of a Nation
4. Circles
5. No Obscurity
6. Sunken Dreams
7. Fear Me
8. I Can`t Believe It
9. The Awful Closure
10. Eos
11. Runaway

Sestava:
Terence Holler – zpěv
Eugene Simone – kytary
Rudj Ginanneschi – kytary
Dario Lastrucci – baskytara, cello, housle
Oleg Smirnoff - klávesy
Raffahell Dridge – bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:05:23
Vydavatelství: Scarlet Records
Země: Itálie

Diskografie:
1995 – Seeds of Rage
1997 – Headquake
1998 – El Niño
2001 – Reverse
2004 – Portrait of the Abyss Within
2006 – Neighbourhell
2007 – Blackenday
2011 – Gaia`s Legacy
2014 – Tasting the Tears
2015 – Underlying Issues
2018 – Cracksleep
2021 – Eos

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.01.2022
Přečteno: 1265x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0941 sekund.