PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATATONIA - Dance of December Souls

Katatonie značí abnormální pohyby, které se vyskytují při některých duševních chorobách nebo stavech. Může jít o stereotypní pohyby končetin, mimiku a grimasování, nebo naopak ztuhnutí, často v bizarní poloze po dlouhou dobu. Katatonie se vyskytuje u schizofrenie, hysterie, epilepsie nebo po velkém psychickém traumatu. Tolik jednoduchá charakteristika.

Katatonia je také švédská metalová kapela, proslulá melancholií a osobitostí. Skupinu založili v roce 1991 ve Stockholmu Jonas Renkse a Anders Nyström, kteří v ní jsou dodnes. První se věnoval textům, druhý skládal hudbu. Dvojice spolupracovala již od roku 1987 pod názvem Melancholium (jak příznačné, že?), nicméně pod tímto názvem nevznikl žádný hudební nosič (box set z roku 2022 nepočítám). Katatonia vznikla jako studiový projekt. Renkse zpíval a bubnoval, Nyström hrál na strunné nástroje. Oba měli přezdívky, což tehdy dělala snad každá druhá temnější kapela, říkali si Lord Seth (Renkse) a Sombreus Blackheim (Nyström).

Během prvních dvou let existence projektu vznikla dema „Rehearsal“, „Jhva Elohim Meth“ a „Rehearsal ´92“. V nich dávala dvojice průchod počátečním doom metalovým choutkám, které měly blízko k death a black metalu. Zásadním se stal rok 1993. Katatonia demo nahrávkami vzbudila v undergroundu značnou pozornost, což motivovalo ústřední duo k povýšení projektu na plnohodnotnou kapelu. Sestavu doplnil baskytarista Guillaume Le Huche (Israphel Wing), který si zahrál i na první řadové desce „Dance of December Souls“. Album vydal (stylově v prosinci) label No Fashion Records a obsahovalo osm skladeb a více než padesát minut muziky.

Katatonia na prvotině nepůsobí úplně nováčkovským dojmem. „Dance of December Souls“ je na vysoké úrovni i po skladatelské stránce. Osmiminutová „Gateways Of Bereavement“ je death/doom metalovým přivítáním. Hudba se úplně neplazí, tempo je ale zhoubné a nikam nepospíchá. Jonas nepoužívá hluboký growl, ale spíš výše posazený hlas a často koketuje s blackovým skřehotem. Jeho hlas k hudbě pasuje, ale nedá se hovořit o tom, že by Jonas byl kdovíjaký growler. „In Silence Enshrined“ pokračuje ve stejném stylu a atmosféře. Zaujme zvuk kytary a Nyströmův talent na zajímavé a líbivé harmonie, nicméně jeden z kytarových motivů velmi připomene Iron Maiden.

„Without God“ už vyšla na demu „Jhva Elohim Meth“, ale na debut zapadá skvěle. Kromě death/doom metalu nabídne o něco výraznější gotickou atmosféru. Objevují se klávesy (ty však dokreslují i ostatní songy) a pokud bych chtěl tehdejší Katatonii k někomu přirovnat, byli by to My Dying Bride. Když nebudeme počítat outro, album končí dvěma dlouhými songy za hranicí třinácti minut. „Velvet Thorns (Of Drynwhyl)“ se noří místy až do funeral doomového bahna a překvapí odlehčeným závěrem skladby, Katatonia pěkně pracuje s atmosférou, přesto se nabízí myšlenka, že skladba mohla být klidně o dost kratší. „Tomb Of Insomnia“ je o něco svižnější a melodičtější. Je zjevné, že melancholie a některé melodické postupy z pozdějších let byly přítomné v tvorbě kapely již od začátku.

Katatonia i přes velmi dobré přijetí a narůstající popularitu mezi metalovým undergroundem odehrála mezi lety 1992-1996 jen pár koncertů. Objíždět svět začala výrazně až v novém tisicíletí. Jedinou skladbou z prvního alba, kterou Katatonia občas v pozdějších letech zahrála, je „Without God“. „Dance of December Souls“ je velice povedené death/doom metalové album, které anii po třiceti letech neztratilo své kouzlo a právem získalo kultovní status. Katatonia nastartovala kariéru skvěle, jenže přišla velká komplikace. Jonas Renkse ztratil schopnost growlovat.

Tomáš Marton             


katatonia.com

YouTube ukázka - Gateways of Bereavement

Seznam skladeb:
1. Seven Dreaming Souls (Intro)
2. Gateways of Bereavement
3. In Silence Enshrined
4. Without God
5. Elohim Meth
6. Velvet Thorns (of Drynwhyl)
7. Tomb of Insomnia
8. Dancing December

Sestava:
Lord J. Renkse – zpěv, bicí
Blakkheim - kytara
Israphel Wing - baskytara

Rok vydání: 1993
Čas: 53:26
Label: No Fashion Records
Země: Švédsko
Žánr: Death/doom metal

Diskografie:
1993 - Dance of December Souls
1996 - Brave Murder Day
1998 - Discouraged Ones
1999 - Tonight´s Decision
2001 - Last Fair Deal Gone Down
2003 - Viva Emptiness
2006 - The Great Cold Distance
2009 - Night Is The New Day
2012 - Dead End Kings
2016 - The Fall Of Hearts
2020 - City Burials
2023 - Sky Void Of Stars

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.04.2023
Přečteno: 1025x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to by...21. 04. 2023 11:57 Meres
MeresZtratil tu...21. 04. 2023 8:59 Tomáš Marton
Fajn debut na...21. 04. 2023 8:24 Meres
Po tomto zaseku...20. 04. 2023 10:53 Hirax
Doommetalové kapely v...20. 04. 2023 10:35 Ivan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09159 sekund.