PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Tvořit s fantazií, nechat se unášet proudem hudby, skládat svobodně bez žánrových hranic. To by se mohlo říct o brněnské kapele Forgotten Silence. U ní můžete vždy přemýšlet, co vlastně hraje za žánr a odpovědět byste si klidně mohli, že všechny. Forgotten Silence vydali po pětileté pauze již sedmé řadové album. Novinka má název „Vemork Konstrukt“ a pohled na seznam skladeb vás možná zklame. Čtyři songy? Jenže ony dají dohromady slušných téměř čtyřicet minut muziky a vzhledem ke komplikovanosti hudby Forgotten Silence je to rozumná délka. Neubije vás, a přesto máte dost času si ji užít.

Čtyři skladby jsou tematicky spojené zasazením do života v odcizeném městě. Tématem je hledání sebe sama ve vzpomínkách a hledání návodu, jak přežít v odosobněném moderním světě. Námětu je přizpůsobený hezky vyvedený stylový booklet, který nepřepisuje texty skladeb, ale hovoří k vám tak, že pochopíte o čem daný song je. A to v češtině i angličtině.

Úvodní song má téměř deset minut. „STATUS_neon“ vás uvítá zajímavou osmdesátkovou atmosférou (syntezátory jak z nějakého cyberpunku). Velmi záhy se nová uvede zpěvačka Andrea, jejíž hlas je příjemný a je znát, že Andrea zpívat umí. V pozadí ji podporuje zkreslenými a extrémními vokály Chymus. Hudba je metalová a neustále se měnící. Slyšíte vlivy Dream Theater? Ano. Trochu Opeth? Jistě. Něco z avantgardy? Tutově. Narážky na kapely berte s rezervou, Forgotten Silence jsou sví, jen se toho v jejich hudbě děje tolik, že vám mohou naskakovat různé možné inspirace. Skladba je místy příjemná, jindy šlápne na metalový pedál. Thrash metal, death metal, jazz, vše tu má své místo, i když převládají melodické pasáže a extrémní žánry jsou spíše pro zpestření nebo zvýraznění některých částí songu. „INTROVERT_hidehouts“ začne přesně dle svého názvu – introvertně. Klidná a zasněná hudba vás pohladí. Jjedenáct minut je velký prostor a ten kapela umí využít. Proto se můžete těšit i na pasáže s growlem nebo zcela disharmonické motivy. Pak na vás vybafne část skladby, v níž je hudba téměř death metalová v duchu Pungent Stench (growl zní, jak kdyby hostoval Schirenc). Stejně jako v první skladbě uslyšíte především angličtinu, ale o češtinu také není nouze.

Nejdelší song čítá jedenáct a půl minuty. „TETHER_lapsus“ začíná zajímavou a tajemnou melodií. Následně Forgotten Silence letmo nahlédnou k symfonickému metalu (ale stále v progresivním duchu) a stále se něco děje. Změny a další změny, hudba se vlní jak had a občas nebudete stíhat. Tohle je muzika na hodně poslechů a na postupné objevování. Prostředek skladby zní až strašidelně díky zkresleným vokálům a podivné mezihře. Po ní zase kapela nastartuje prog metal. Nejen pro tento song platí, že Forgotten Silence aranžemi nešetřili. Zvuků je mraky a místy máte pocit, že hraje snad deset nástrojů. Není to přehnané a produkce alba se povedla na jedničku. Z toho by si mohli vzít příklad mnohé světově známé bandy.

Tečka za deskou je kraťoučká. Šest minut dlouhá „VERDIKT22_neplatí nic“ využije žánrovou výhybku a skladba se pohybuje v elektronických vodách. Trochu trip-hop, trochu psychedelický pop a mluvené slovo (v ruštině či ukrajinštině). Song se rozvijí a bobtná až někam směrem k progresivnímu rocku, ale elektronických prvků neubyde. Je to magická a zasněná píseň.

Po dohrání „Vemork Konstrukt“ má člověk pocit, že si ho musí pustit znovu. Každý další poslech přinášel nové zážitky. I přes dlouhé songy a množství hudebních motivů album nezní přeplácaně a nečitelně. Vše má své místo a kapela šikovně pracuje s melodiemi a atmosférou. Je to zcela jiná deska než minulá, Forgotten Silence nezůstávají na jednom místě. Kdo má rád progresivní metal, měl by albu dát šanci. Tohle je velká paráda.

Tomáš Marton             


www.forgottensilence.cz

YouTube ukázka - STATUS_neon

Seznam skladeb:
1. STATUS_neon
2. INTROVERT_hideouts
3. TETHER_lapsus
4. VERDIKT22_neplatí nic

Rok vydání: 2023
Čas: 39:00 Label: Magick Disk Musick
Země: Česká republika
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
1994 - The Nameless Forever... the Last Remembrance
1996 - Thots
1998 - Senyaan
2000 - KaBaAch
2006 - Kro Ni Ka
2012 - La Grande Bouffe
2018 - Kras
2023 - Vemork Konstrukt

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.05.2023
Přečteno: 1649x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To AntonyDíky. Já si nebyl...30. 05. 2023 23:35 Tomáš Marton
Je to ruština,...30. 05. 2023 18:52 Antony
Souhlas se Supanek,...16. 05. 2023 17:59 themooncrow.217
Instrumentalisti...12. 05. 2023 18:43 Supanek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09336 sekund.