PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BRUNDARKH - Those Born Of Fire And Shadows

Jižní Afrika je jistě pro mnohého metalového fanouška absolutně exotická země. Možná byste čekali, že tam nějaká kapela bude, ale že byste je spočítali na prstech jedné ruky. Jenže k dnešnímu dni je v Jižní Africe 178 aktivních metalových kapel (pro srovnání – u nás je to něco přes tisíc). Jednou z nich je i dvoučlenný projekt Brundarkh z Kapského města.

Brundarkh vznikli teprve před třemi lety a zatím se prezentovali pár singly a jedním EP. Letos jdou s kůží na trh v podobě debutového dlouhohrajícího alba „Those Born Of Fire And Shadows“. I přestože má nahrávka koncepční pozadí, naleznete na ní pouze deset skladeb o celkové stopáži kratší než půl hodiny. Nabízí se tedy otázka, co vlastní ti jihoafričané hrají? Koncepční deska, ale tak krátká?

Brundarkh jsou symfonická death metalová úderka, která si rochní v příbězích inspirovaných knihami J.R.R.Tolkiena „Silmarillion“ či „The Lord Of The Rings“. „The Unmaking - Pride of the Golden King“ na vás velmi brzo zaútočí hřmotným death metalem s poněkud uměle znějícími orchestracemi a growlem. Překvapí však melodický refrén, zpívaný čistě, jehož melodika by se neztratila ani v nějaké klasické rockové písničce. Velmi rychle se hudba přelije do songu „The Dark Tree“, který zaujme důraznou rytmikou a povedenými riffy. Nechybí kytarové sólo či snaha o gradaci. Stylem skladba lehce připomíná tvorbu českých Return To Innocence.

„Beneath the Axe of Gothmog“ nabídne blast beaty a o něco výraznější orchestrace. Přesto je v tomto směru Brundarkh skromnější kapelou. Možná si je vědoma toho, že by bylo potřeba lepší vybavení a vyšší rozpočet k tomu, aby orchestrace zněly lépe. „Lair Of The Gloomweaver“ zapluje do hlouby death metalového bahna, v němž servíruje velmi temné tóny. Album oživí nejdelší song nahrávky, sotva pětiminutová „The Lord Of Werewolves“, která se konečně nebojí rozvinout do všech směrů. Brundarkh zní konečně pestře a velkolepě. Ve skladbě se stále něco děje, je tu dostatek extrémního metalu, epičnosti a nejchytlavější melodie. Jednoznačně vrchol nahrávky. O podobnou věc se snaží i závěrečná „The Unmaking – The Nimloth´s End“, jenže ta zopakuje to, co přinesla úvodní skladba, včetně ústřední melodie. Mezi desítkou songů jsou i tři krátké mezihry, což je poněkud podivný a zbytečný krok pro tak krátké album. Navíc mezihry nejsou nijak obohacující či atmosférotvorné.

„Those Born Of Fire And Shadows“ je zvláštní nahrávka. Na debut je poměrně vyspělá a Brundarkh umí hrát. Občas se jim povede pěkná melodie či riff, jindy ukáží, že zvládají skladby solidně vygradovat. Jenže i na kratičké stopáži působí, jako by nápadů neměli dost. Jejich symfo-death metal místy působí poměrně toporně. „Those Born Of Fire And Shadows“ není špatný debut, jen se nedá říci vynikající. Brundarkh natočili průměrné album, které fanouška symfonického death metalu nejspíš nezklame, ale ani nenadchne. Za songy „The Unmaking - Pride of the Golden King“ a „The Lord Of Werewolves“ však zaslouží pochvalu.

Tomáš Marton             


brundarkh.com

YouTube ukázka - The Lord Of Werewolves

Seznam skladeb:
1. The Unmaking - Pride of the Golden King
2. The Dark Tree
3. Thangorodrim - Into the Depths of Angband
4. Beneath the Axe of Gothmog
5. From Beyond the Void
6. Lair of the Gloomweaver
7. The Lord of Werewolves
8. The Plains of Dagorlad
9. Dead Marsh Revenants
10. The Unmaking - Nimloth´s End

Sestava:
Caleb Bingham - baskytara, bicí, zpěv
Heino Brand - kytary, growl, orchestrace

Rok vydání: 2023
Čas: 29:36
Země: J.A.R.
Žánr: Symfonický death metal

Diskografie:
2023 - Those Born of Fire & Shadow

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.06.2023
Přečteno: 368x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08867 sekund.