PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARKONA - Kob‘

Arkona už spoustu let patří mezi čelní představitele tvrdšího folk metalu. Minulé dvě desky a nové album už do tohoto subžánru až tolik nepatří. Můžeme tedy říci pagan metal? Dejme tomu, ale stejně tak by se Arkona dala uschovat pod nálepkou atmosférický black metal. Kapela má velmi osobitou tvorbu a vždy ji bezpečně poznáte.

Novinka „Kob´“ („Předzvěst“), která vyšla u Napalm Records, obsahuje osm skladeb, z nichž první a poslední jsou spíše intrem a outrem. Arkona přichází s hodinou hudby, která je nejtemnější, jakou kdy stvořila. Jedná se o apokalyptické dílo, které lidstvo ukazuje v nejčernějších barvách. Atmosféra hrůzy, konce a zkázy vás bude provázet po celou dobu nahrávky. Je smutná doba a tak kapela pustila ven své démony.

Intro „Izrechenie. Nachalo“ ihned ukáže, že se bude jednat o něco temného. Hlas deklamuje, možná zaklíná nebo věští. Doprovází ho ambientní zvuky a šepot. Titulní skladba navazuje na tvorbu Arkony z předchozích dvou alb. Atmosférický black metal ve středním tempu burácí za zvuku bicích a kytar, přičemž je obohacen o nápadité doprovodné klávesy v pozadí. Masha growluje mocně a stejně jako vždy přechází do naléhavého čistého zpěvu. Prostředek songu se zklidní do místy ambientních poloh. Zvuky a ruchy jsou jak vytržené z elektronické hudby. Podobný postup se zařazením zklidňujících ploch kapela ukázala už na „Khram“. „Kob´“ následně vycení blackové ostří a rapidně zrychlí.

Nejdelší položkou alba je jedenáctiminutová „Ydi“ Úvod je folkový a zahraný akustickou kytarou, nicméně kapela se k folk metalu prakticky nepřiblíží, neboť přijde extrémní metal a Masha se pokouší si vyřvat plíce nebo pořádně zachrochtat. Arkona kreslí nesmírně ponurou hradbu muziky, ale pracuje s její dynamikou. Neustále se něco mění a kapela více než koketuje s progresivním metalem. Nechybí pasáže, které jako by se odehrávaly při nějakém rituálu, Masha a další hlasy opakují pohanské mantry. Song vrcholí epicky a mohutně. Sbory a narůstající napětí korunuje jedenáct minut budování atmosféry.

Další songy vždy o něco překonají metu devíti minut. „Usagaya“ překvapí nemetalovou první třetinou, Masha zpívá něžně a hudba je klidná. Syntezátorový zvuk je v podobné muzice něco nesmírně zajímavého a stále neoposlouchaného. Song se k metalu dostane, když kapela postupně buduje a mění jeho zvuk. Masha více využívá čistého zpěvu a celkově je skladba velmi melodická. „Mor“ buduje svou podobu od akustického úvodu až k místy velice syrovému black metalu. Jde o ten samý recept jako u předchozích songů a zároveň o jednu z mála výtek. Arkona má hromadu nápadů a po kompoziční stránce je mistrem svého řemesla, ale s postupujícím časem může deska působit rutinně či pocitem, že se opakuje.

Parádní „Mor“ nabídne hromadu motivů, nápadů a totálně epických momentů a je to jeden z vrcholů alba (společně s „Ydi“). „Razryvaya plot´ ot bezyskhodnosti bytiya“ zaujme krásným klavírním motivem. Ale znovu platí – tohle v jiné podobě skupina využila i minule. Song je progresivní a umí překvapit změnou nálad a stylu, nabídne black, prog rock a nechybí ani folklórní prvky. Výborný závěr desky nabídne ještě dvouminutové outro „Izrechenie. Iskhod“.

„Kob´“ je výborné album. Pokračuje ve stylu předešlé „Khram“, což místy trochu bije do očí. Arkona je nyní atmosférická black metalová kapela, která se nebojí progresivních prvků a folklórní prvkyvyužívá pro utvoření atmosféry. „Kob‘“ je nejtemnější a nejzlejší deska Arkony. Atmosféra je mocná a nic veselého nečekejte. Předešlá dvě alba nabídla o něco více zapamatovatelné motivy, „Kob´“ i přes parádní songy může působit až příliš monolitickým dojmem. Příznivci starých alb, kteří tolik nemusí dlouhé masivní a monumentální black metalové opusy, budou nejspíš zklamaní. Pokud ale máte rádi progresivnější a atmosféričtější black metal, je „Kob‘“ skvělou volbou.

Tomáš Marton             


FB ARKONA

YouTube ukázka - Ugasaya

Seznam skladeb:
1. Izrechenie. Nachalo
2. Kob´
3. Ydi
4. Ugasaya
5. Mor
6. Na zakate bagrovogo solntsa
7. Razryvaya plot´ ot bezyskhodnosti bytiya
8. Izrechenie. Iskhod

Sestava:
Maria "Masha Scream" Arkhipova – zpěv, klávesy
Sergei "Lazar" Atrashkevich – kytary
Ruslan "Kniaz" Rosomaherov – basová kytara
Vladimir "Volk" Reshetnikov – lidové nástroje
Alexander Smirnov – bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 1:00:31
Label: Napalm Records
Země: Rusko
Žánr: Pagan/atmosferický black metal

Diskografie:
2004 - Vozrozhdeniye
2004 - Lepta
2005 - Vo Slavu Velikim!
2007 - Ot Serdtsa k Nebu
2009 - Goi, Rode, Goi!
2011 - Slovo
2014 - Yav
2018 - Khram
2023 - Kob´

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.07.2023
Přečteno: 759x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09602 sekund.