NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

Metalocalypse: Army of the Doomstar

Představte si svět, ve kterém nejslavnější hudební kapela hraje death metal a na prodeji jejích alb výrazně závisí světová ekonomika. Je přitom úplně jedno, že sestavu tvoří sobečtí egoisté, kterým se může rovnat jedině Cartman ze South Parku, nebo že většina z nich neumí do pěti počítat. V animovaném vesmíru Metalocalypse je přesně tohle recept na nesmrtelný úspěch a momentálně také jediná šance na záchranu celého světa. Na ten si totiž dělá zálusk démon Salacia a parta Dethklok musí přijít na to, jak jej správným zkomponováním písně "Song of Salvation" ("SOS") zahnat zpět do horoucích pekel...

Zhruba taková je premisa nového filmu "Metalocalypse: Army of the Doomstar", který vychází ze známé seriálové předlohy, potažmo z filmu "Metalocalypse: The Doomstar Requiem". A v tom je hned malý háček, jelikož první celovečerní snímek vznikl před deseti lety, takže tvůrci - v tomto případě hlavně Brandon Small - nemohli počítat s tím, že si lidé budou detailně pamatovat zápletku, ze které nový díl filmu vychází. Naštěstí to není úplně podstatné, jelikož největší devíza opět vězí ve vzájemném hašteření pětice hudebníků, a děj, v němž se fakující slovní přestřelky odehrávají, je víceméně druhořadý.

Nějaký filmový rámec byl samozřejmě nutný, ačkoli je znát, že nejde o původně plánované pokračování a že vše bylo - zřejmě pod vlnou autorské či divácké nostalgie - nalepeno na první díl trochu uměle. Možná jde více o podporu dalšího ze studiových alb, jejichž formou se kapela Dethklok přelévá z fiktivního světa do naší reality. Tvůrce Brandon Small je krom jiného zručný skladatel a hudebník, který přes prvotní satirizování (death)metalových klišé dokázal vytvořit vlastní osobitý styl. Navíc si k sobě umí sezvat věhlasná umělecká jména, ať už v rámci seriálu / filmů, kde si své štěky pravidelně užívají metalové legendy Kirk Hammett nebo Ian Scott (plus přední hollywoodští herci), nebo v případě alb, kde Smallovi vypomáhá bicmen Gene Hoglan. Muzika Dethklok je pak jasnou volbu pro fanoušky chytlavě zriffovaného death metalu s výrazným podílem powermetalových vyhrávek.

Nejnovější film pracuje s tradičně temnou a chvílemi nepřehlednou animací, v níž tentokrát kromě hektolitrů krve a všemožně vyhřezávajících vnitřností dojde i na psychedelické obrazy a jednu filozofující velrybu. Nejvtipnější ale zůstávají samotní hudebníci, ať je to frontman Nathan Explosion, dostávající se z neopětované lásky a závislosti na Xanaxu, basák Murderface, který do sebe kvůli sebelítosti natáhne hlavního démona, kytarista Toki, jenž trpí lehkou post-traumatickou demencí nebo zbývající duo Skwisgaar a Pickles, které dokáže pobavit už jenom svojí směšně stylizovanou angličtinou. Nový film s touto pěticí sice není zábavný jako první díl nebo seriálová předloha, pro fanoušky jde ale o jasnou záležitost a příjemné ujištění, že vesmír s názvem Metalocalypse ještě nespolkla černá díra.

Petr Štěpnička             


Csfd.cz

Související články


Vydáno: 26.11.2023
Přečteno: 519x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08473 sekund.