PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALESTORM, TRICK OR TREAT - 23.11.2023 Praha, Roxy

Přestože veselá pirátská bárka Alestorm připlouvá na naše území poměrně často, téměř vždy mine českou metropoli. Za svou šestnáct let trvající plavbu zakotvila v pražských přístavech jen jednou jedinkrát, když zahřívala pódium pro slavnější kolegy Sabaton. Byl nejvyšší čas tuto letitou křivdu napravit a dát pražským fans možnost vychutnat si skotský pirátský metal v plné kráse. Alestorm za poslední roky vyrostli v obrovskou kapelu, která se nejen u nás těší velkému zájmu. To je fakt, kterého si pořadatelé zřejmě nebyli plně vědomi, když skotské piráty nacpali do pidiklubu Roxy, jenž svou značně omezenou kapacitou nemohl přívalu metalu chtivých fanoušků stačit a byl dávno před konáním akce beznadějně vyprodán.

Už úderem devatenácté hodiny byl klub zaplněn doslova k prasknutí. České publikum si nechtělo nechat ujít vystoupení sympatických italských power metalistů Trick or Treat s uznávaným frontmanem Alessandrem Contim (Twilight Force, Luca Turilli´s Rhapsody). Kvinteto muzikantů, oděné do kostlivcových úborů, to pořádně rozjelo. Servírovalo jednu speedovku za druhou a nenechalo publikum ani chvíli vydechnout. Je-li úkolem předkapely rozehřát publikum, pak ho Italové zvládli splnit na dvě stě procent.

Kolem půl deváté zahájili svůj set Alestorm, kteří překvapili už úvodním intrem. To obstaral šlágr Ivana Mládka "Jožin z bažin" (že by Skotové dostali radu od Metallicy, jaká skladba na české publikum platí?). Předák kapely Chris Bowes, oblečený do českého hokejového dresu, byl tentokrát pouze v roli zpěváka. Zranění ruky mu znemožňovalo hrát na klávesy, a tak veškeré party pro černobílé klapky ležely na bedrech Elliota Vernona. Od začátku provázel vystoupení kapely mizerný zvuk, ve kterém se úplně ztrácela kytara. Doufal jsem, že to dá zvukař během prvních skladeb do kupy, ale to se bohužel nestalo, v důsledku toho byla Bodorova kytara slyšet v podstatě jen při sólech. Rozdováděné publikum se tím ale nenechalo zaskočit a plně si užívalo koncert. Bylo skvělé sledovat, jak s kapelou sborově zpívá refrény snad všech skladeb. Překvapilo mě, jak dobře pražští fanoušci znají texty i méně profláknutých písní, což se v našich končinách na koncertech anglicky zpívajících kapel moc často nevidí.

Set list Alestorm je vždy jedna velká loterie, protože téměř každá jejich skladba se dá považovat za tutový koncertní hit. Dopředu lze jen velmi těžko odhadnout, na které písně z bohatého repertoáru pirátská pětice vsadí. Výběr vůbec nebyl špatný. I když ve finále trochu chyběly skladby "Pirate Metal Drinking Crew" a "Shipwrecked", set list byl poskládaný velmi pestře a hrálo se ze všech sedmi desek. Došlo dokonce i na úvod legendární pecky "Battle Hymn" od Manowar, kterou ovšem pánové krátce po začátku utnuli a navázali svým "Pirátským songem". Druhou sloku halekačky "Wenches & Mead" pro změnu Chris odštěkal v psí verzi a nechyběly ani další vtípky, které k téhle veselé pirátské partě patří. Je trochu škoda, že Alestorm si doposud nebyli schopni vypěstovat nějaký zaručený megahit, kterým by svou show pravidelně uzavírali. Tuto funkci většinou zastávají přihlouplé sprosťárničky "Shit Boat" či "Fucked with an Anchor" a nejinak tomu bylo i v Praze, přitom kapela má ve své nadité truhle slušnou zásobu chytlavých songů, které by se k tomuto účelu hodily mnohem víc. Definitivní tečku obstaralo outro v podobě česky zpívané písně z Disneyovky "Kačeří příběhy".

Na závěr ještě jedna malá zmínka o událostech, které následovaly bezprostředně po skončení akce. Ani ne deset minut poté, co dozněly tóny outra nastoupila do sálu parta sekuriťáků a veškeré přítomné vytlačila do malinkatého předsálí k šatně. To ovšem nezabránilo Chrisovi Bowesovi v setkání s českými fanoušky. Bylo zvláštní vidět, jak hvězda, která ještě před pár okamžiky stála ve středu pódia, se nyní mačká v tlačenici lidí a přitom si podává s fanoušky ruce a ochotně pózuje na fotkách. Chris si za takový přístup zaslouží velké plus. To samé se nedá říct o personálu klubu. I přes drobné nedostatky zůstaly z pražského vystoupení Alestorm vesměs příjemné pocity.

set list Alestorm: Keelhauled, No Grave but the Sea, The Sunk´n Norwegian, Walk The Plank, Alestorm, Under Blackened Banners, Treasure Chest Party Quest, Hangover, Wenches & Mead, 1741 (The Battle of Cartagena), Mexico, Pirate Song, P.A.R.T.Y., Captain Morgan´s Revenge, Shit Boat (No Fans), Drink, Zombies Ate My Pirate Ship, Fucked with an Anchor

Moloch             


www.alestorm.net

www.trickortreatband.com


Vydáno: 01.12.2023
Přečteno: 392x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Není pravda, že...14. 12. 2023 23:24 ov42


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11497 sekund.