ALIEN ANT FARM - Mantras
Rešpekt, že potiahli 25 rokov trvajúcu kariéru na...

AMERIKAN KAOS - Armageddon Boogie
plný súhlas s recenziou. Pohodové a veľmi dobre...

UNLEASH THE ARCHERS - Phantoma
..za mňa jedno obrovské sklamanie. Najslabšie a...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Nějak mi ta deska sedla a v porovnání s Gangs All...

DOMAIN - Our Kingdom
Výborně. Prvni dvě desky jsou bomby

DOMAIN - Our Kingdom
...celá kapela i její alba. První tři rozhodně -...

DOMAIN - Our Kingdom
Velice dobré album (ještě pod titulem Kingdom -...

VADER - De Profundis
Úplný súhlas 10/10

DOMAIN - Our Kingdom
Domain sú jedným z mojich restov, ktoré plánujem...

VADER - De Profundis
Jedna z nejlepších Metalových desek vůbec....












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARKTHRONE - It Beckons Us All

Co si počít s Darkthrone, kteří jsou stále vnímáni jako jedni z nejdůležitějších zástupců pure norwegian black metalu, ovšem dnes už takoví nejsou? Co si počít s kapelou, která je snad největší retro z celé metalové scény, protože se nevrací jen ke svým kořenům (i kdyby to bylo k deathmetalovému debutu "Soulside Journey"), ale ještě tak o dekádu dále? Norská dvojice kašle na všechny předsudky a dělá desky takové, jak to cítí. Že leckdy nejsou úplně nejlepší je jedna věc, že jsou proklatě upřímné je věc druhá. Proto před necelými dvaceti lety opustili blackmetalovou škatulku, která by jim v době, kdy se světu začalo otevírat tajemno související s někdejší norskou scénou, zaručovala maximální pozornost a vrhli se na punk. Logické to nebylo, fanouškům se to příliš nezamlouvalo, ovšem dvojici Nocturno Culto a Fenriz je to srdečně jedno.

Že byla "Sardonic Wrath" jejich poslední black metalová deska, je už jasné. I když s albem "Arctic Thunder" se ke stylu v roce 2016 částečně vrátili, nebylo to o tom, že by vytvořili moderního následovníka "A Blaze In The Northern Sky". Pokud něco black metalového na desce rezonovalo, byl to pouze odkaz Venom či Celtic Frost, zabalený do doom / heavy metalového obalu. Na "Arctic Thunder" to docela zafungovalo, další desky už tolik nadšení nevykazovaly a když před třemi lety kapela přišla s nepovedenou "Eternal Hails....." nahlas se mluvilo o tom, že Darkthrone jsou na odpis. Že tomu tak není měla vyvrátit novinka "It Beckons Us All", což se ale až tak úplně neděje. Darkthrone znovu nepřesvědčují o tom, že by současná (třetí) éra měla být brána stejně vážně jako klasická.

Novinka se lépe poslouchá, když odhodíte všechny předsudky a budete Darkthrone považovat za kapelu metalového undergroundu, v němž se mísí extrémní pohled na věc s tradičním schématem metalu, jak byl vnímán před čtyřiceti lety. Když desku otevře "Howling Primitive Colonies", vyštěknou na vás staří Hellhammer, ačkoliv jejich někdejší energii a nadšení Darkthrone nemají. Spíše se jen tak líně převalují a pohrávají si s náladami, pokud se jim nějaké podaří vykouzlit. V "Howling Primitive Colonies" to ještě jde, druhá polovina skladby patří k tomu lepšímu, co deska nabízí, ale jinde je hůř. Leckdy i mnohem hůř. Pooslechněte si "Eon 3" a máte na talíři příklad k uzoufání nudné skladby, v níž do zblbnutí opakovaná vyhrávka v závěru skladby je jedna z nejotravnějších věcí, jaká byla za poslední dobu vydána.

Vrcholu deska dosáhne v "The Bird People Of Nordland", ve které kapela sice vsadí na omšelé doom metalové tempo a blackovou atmosféru, ale velmi jí prospěje energický rozjezd v polovině skladby a vůbec nevadí, že v něm Darkthrone zavadí o cválavý heavy metal starých Iron Maiden. Je to vítaná změna, při které se vyvalí kvanta nahromaděné energie a vy si řeknete, že to s norskou dvojicí není tak marné. Obzvlášť, když před "The Bird People Of Nordland" zazní obstojná "And In That Moment I Knew The Answer" a desku uzavře desetiminutový epos "The Lone Pines of The Lost Planet" (tomu však předchází mizerná "The Heavy Hand"), což je druhý nepopiratelný vrchol alba. Překvapí akustickým úvodem a valivé tempo tentokrát nenudí, ale krásně dokresluje chladnou atmosféru norského severu. Darkthrone ji vytvořili barvitějším způsobem (včetně zurčícího potoku) než zbylé skladby, což je v kontextu "It Beckons Us All" rozhodně plus.

Přesto deska nepodtrhuje výjimečnost kapely. Stojí někde mezi dobrou "Arctic Thunder" a bídnou "Eternal Hails.....". Jak stylově, tak kvalitativně, takže žádné velké překvapení se nekoná. Není za co kapele nadávat, ale toho, za co by se jí dalo chválit, je pomálu. Ale fanoušky stále chtěný návrat k "A Blaze In The Northern Sky" by vůbec nic neřešil. Ba naopak...

Jan Skala             


FB DARKTHRONE

YouTube ukázka - The Bird People Of Nordland

Seznam skladeb:
1. Howling Primitive Colonies
2. Eon 3
3. Black Dawn Affiliation
4. And In That Moment I Knew The Answer
5. The Bird People Of Nordland
6. The Heavy Hand
7. The Lone Pines Of The Lost Planet

Sestava:
Nocturno Culto - zpěv, kytara, klávesy, baskytara
Fenriz - bicí, kytara, baskytara, klávesy, zpěv

Rok vydání: 2024
Čas: 43:26
Label: Peaceville
Země: Norsko
Žánr: black/doom/heavy metal

Diskografie:
1991 - Soulside Journey
1992 - A Blaze In The Norhtern Sky
1993 - Under A Funeral Moon
1994 - Transilvanian Hunger
1995 - Panzerfaust
1996 - Total Death
1999 - Ravishing Grimnes
2001 - Plaguewielder
2003 - Hate Them
2004 - Sardonic Wrath
2006 - The Cult Is Alive
2007 - F.O.A.D.
2008 - Dark Thrones And Black Flags
2010 - Circle The Wagons
2013 - The Underground Resistance
2016 - Arctic Thunder
2019 - Old Star
2021 - Eternal Hails.....
2022 - Astral Fortress
2024 - It Beckons Us All

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.05.2024
Přečteno: 365x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Poslední dobrá...10. 05. 2024 22:00 obsolete
Eternal Hails je...7. 05. 2024 11:30 V.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10701 sekund.