WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Za mě zatím souboj o nejlepší desku. Je...

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Výborná, ale vše letos pobije dokonalý Evergrey!!

PALLBEARER - Mind Burns Alive
Za mě velice příjemná deska, kterou si s chutí...

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Fantastická deska !!!

BURZUM - The Land Of Thulé
Fakt nevim, proč bych se, ač jako velký fanoušek...

VADER - Litany
No jo, no. Tady je to jasně za 10.

BABYLON A.D. - Rome Wasn`t Built In A Day
John Matthews je původní kytarista, který hrál už...

VADER - Litany
Jednoznačne 10/10

VADER - Litany
moje nejoblíbenější album, doufám, že se příští...

ELVELLON - Ascending in Synergy
Paráda. Jednoduché silné skladby, aké mi už dlhú...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LOST IN GREY - Odyssey into the Grey

Lze klasickou lidovou skladbu uchopit tak, aby z ní opulentnost stříkala na všechny strany? Pokud o tom pochybujete, mrkněte na finské septeto Lost In Grey (vtipný název, šedi se na téhle adrese skutečně nedočkáte) a zjistíte, že to je naprostá brnkačka. Lost In Grey, kteří v jedenáctém roce existence předložili svoji čtvrtou kolekci „Odyssey into the Grey“, důsledně dbají na to, aby se v souvislosti s jejich názvem objevoval zpoza každého rohu pojem teatrální a dělají vše pro to, aby jeho využití bylo stoprocentně oprávněné. A tak není divu, že po hodince strávené v jejich přítomnosti vám okolní svět najednou může připadat méně barevný, střízlivější a šedivější.

O tom, že tenhle koncept funguje, by mohl svědčit fakt, že skladatel, zpěvák a klávesista Harri Koskela spolu se zpěvačkou Anne Lill Rajalou původně zakládali Lost In Grey s ideou o krátkodobém projektu, nicméně tak, jak nabobtnalá je hudba Lost In Grey, tak pomalu bobtná jejich historie a diskografie. K ústřední dvojici se kromě čtveřice instrumentalistů přidala i další zpěvačka Emily Leone (obhospodařuje i housle), trojčlenná vokální sekce se může opřít i o mohutné sbory a celkovou symfoničnost, takže není divu, že Lost In Grey znějí mohutně. Z novinky „Odyssey into the Grey“ stojí za to v první řadě vytáhnout skladbu „Vem kan segla förutan vind“, na níž lze demonstrovat směr kapely v plné šíři. Původně jemňoulinká švédská ukolébavka, známá ze švédsky mluvících oblastí ve Finsku, si částečně zachovává křehký charakter, dětský sbor jej ještě podtrhne, nicméně šantánový nádech a čím dál tím víc narůstající bombastičnost původní charakter písně důkladně pozmění. Možná si už dovedete představit, jak musí být zaranžované vlastní skladby, které jsou primárně stavěné na tom, aby výpravnost a opulentnost zaplnila i poslední špetičku volného místa ve vašich uších. Pravda je, že melodie jsou povedené, hlasy vokalistů vytváří příjemné propletence, občas využitý rodný jazyk skladbám sluší víc než angličtina, se zálibou v dramatičnosti i se sporadickým instrumentálním vyhrocením umí Lost In Grey solidně zacházet, a v baladické „Hailuoto“ kapela přesvědčí tom, že není jen o nafouklých efektech, ale i o emocích.

Tvrzení, že Lost In Grey jsou jedním z nejslibnějších a nejinspirativnějších počinů z finské metalové scény bych bral spíš jako toužebné přání, které může narazit na přepálené velikášství kapely. Osm skladeb se nese v poměrně soudržné náladě a jen dvě spadnou pod šestiminutovou hranici, což si koleduje o pocitový stereotyp. Závěrečný titulní opus definitivně nastolí otázku, zda hra primárně na efekt může metalového (nebo raději symfo-metalového, aby šance na kladnou odpověď byla o něco větší) fanouška bavit i v případě, že se z lahůdky postupně stává obžerství. Ambice kapely jsou o krok napřed oproti primárnímu nápadovému základu, ale to neznamená, že by „Odyssey into the Grey“ nedokázalo zaujmout. Na první poslech stoprocentně, v těch dalších kouzlo trochu vyprchává.

Savapip             


www.lostingrey.fi

Vem kan segla förutan vind

Seznam skladeb:
1. The Entourage
2. The Bottomless Pit
3. Time
4. Two Wolves
5. A New Dawn
6. Vem kan segla förutan vind
7. Hailuoto
8. Odyssey into the Grey

Sestava:
Anne Lill - zpěv
Emily Leone – zpěv, housle
Harri Koskela – zpěv, klávesy, orchestrace
Miika Haavisto - kytara
Jarno Suodenjoki - - kytara
Aapo Lindberg - baskytara
Teppo Ristola - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 1:00:00
Label: El Puerto Records
Země: Finsko

Diskografie:
2017 - The Grey Realms
2019 - The Waste Land
2021 - Under the Surface
2024 - Odyssey into the Grey

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.05.2024
Přečteno: 295x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15585 sekund.