CLOVEN HOOF - Heathen Cross
Dík za recenzi. Oprav si název skladby. "Do What...

RHAPSODY OF FIRE - Challenge the Wind
Souhlasím s misso za mě super deska celkem jiné...

BLOOD OPERA - Songs in the Key of Death
Quirinus keďže už nie je ulož to odkiaľ by som...

VADER - Black to the Blind
Spolu s debutem, Litany a Solitude of Madness mé...

DOMAIN - III: Crack In The Wall
Album III: Crack In The Wall je hardrockově...

VADER - Black to the Blind
10/10 Masaker Tešim sa na koncert v júni!

VADER - Black to the Blind
Jedna z nejzásadnějších desek minimálně...

RHAPSODY OF FIRE - Challenge the Wind
V poslednom čase sa v recenziách podľa mňa...

SLASH - Orgy Of The Damned
Do Slashovy novinky „Orgy of the Damned“ se mi...

BLOOD OPERA - Songs in the Key of Death
Tak u sa veľmi nezadarilo. Mohla z toho byť aspoň...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




UNLEASH THE ARCHERS - Phantoma

Umělá inteligence hýbe světem. I tím, v němž se pohybují kanadští Unleash The Archers. Před třemi lety (tedy v době, kdy to ještě nebyl až takový fenomén) si zpěvačka Brittney Slayes zahrála na vizionářku a stvořila hudební příběh o tom, kterak se na budoucí dystopické planetě Zemi prosazuje umělá inteligence, jehož hlavní postavou je Phantoma, jednotka Fáze 4 – síťové úrovně 0, model A (aneb „Ph4/NT0-mA“). Do procesu tvorby (vyjma videí a části textů) údajně neměla umělá inteligence vstupovat. Úplně bych tomuto tvrzení nevěřil, neboť mluvíme o době, kdy o v podstatě univerzálně dokonalých Frostbite Orckings svět dosud neměl tušení, a poměrně sterilní a na efekt stavěná novinka „Phantoma“ je na tom nápadově tak, jako by za její zrod byl odpovědný někdo, kdo má dobrou teoretickou představu o tom, jak by měla povedená skladba vypadat, ale s nápady a autorskou obratností se teprve učí zacházet. Což při pohledu do diskografie Unleash The Archers, ve které se nachází hodně vydařené kousky, je poněkud tristní.

Promo materiály mluví o jedinečném mixu power metalu, tradičního heavy metalu, moderního progu a popového cítění kapely. V podstatě to tak může být (byť jedinečností bych se kdovíjak neoháněl) – v základu najdete power i heavy metal, díky spoustě elektronických zvukových stop zní nahrávka zcela moderně a v nejsilnějších (!) momentech se Unleash The Archers noří do popového oparu. Do uměle inteligentního konceptu zapadá i jakýsi chlad, který z nahrávky dýchá – jako by Unleash The Archers zapomněli na to, že je potřeba nabídnout nejen formu a efekt, ale i obsah. Anebo naopak chtěli zdůraznit, jak může strojům podřízená buducnost znít odtažitě, univerzálně a bezpohlavně (čemuž by mohl nasvědčovat alarmující slogan z finální skladby „Blood Express“ – I´m Not A Human“), potom ovšem klobouk dolů.

Unleash The Archers oproti minulé desce ubrali na mohutnosti, o to víc vykoukne na světlo to, že občas bez nápadu mlátí prázdnou slámu (zkuste téměř titulní „Ph4/NT0-mA“), úžasná zbraň v podobě hlasivek Brittney byla v minulém kole také účinnější, a tak se kapela s nevýrazností, která se v rámci jakési vytrvalé sinusoidy neustále vrací, potýká v rámci většiny skladeb. Až v momentě, kdy dojde na nasládlejší, lidštější, uvolněnější, hravý, poprockově - písničkářský výraz v „Give It Up or Give It All“ se silným sborovým nápěvem lze získat dojem, že Kanaďané jdou i trochu do hloubky, která ovšem více než sedmiminutovou délku neutáhne. A když dokážou rozbouřit pořádné drama se slušnou porcí agrese v „Ghost In The Mist“ (tohle jsou spolu s úvodní „Human Era“ potenciální vrcholy desky), ztratí ve vlažnějším refrénu spoustu síly.

Občas to funguje, občas ne. A tímhle způsobem se Unleash The Archers propracovali k nejslabší a nejstudenější položce diskografie.

Savapip             


www.unleashthearchers.com

YouTube ukázka - Green & Glass

Seznam skladeb:
1. Human Era
2. Ph4/NT0-mA
3. Buried in Code
4. The Collective
5. Green & Glass
6. Gods in Decay
7. Give It Up or Give It All
8. Ghosts in the Mist
9. Seeking Vengeance
10. Blood Empress

Sestava:
Brittney Slayes - zpěv
Grant Truesdell - kytara
Andrew Saunders - kytara
Nicholas Miller - baskytara
Scott Buchanan - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 56:07
Mix, mastering: Jacob Hansen
Label: Napalm Records

Diskografie:
2009 - Behold the Devastation
2011 - Demons of the AstroWaste
2015 - Time Stands Still
2017 - Apex
2020 - Abyss
2024 - Phantoma

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.05.2024
Přečteno: 405x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Phantoma..za mňa jedno...17. 05. 2024 5:51 Erik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09927 sekund.