PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



komentáře k článku HELLOWEEN - Rabbit Don't Come Easy


- Venca Votruba

Vidíš, pro mě je to jedna z nejlepších "revival" nahrávek. HELLOWEEN udělali dobrý výběr a songy v jejich podání nezní špatně. Možná až na Scorpions a Beatles. Ale Bowie, Marino? Pecka!

20. 03. 2010 16:54

- ToPi

Tak jak jsme si před chvíli trochu zanotovali, tak tentokrát se musím zhrozit. Představa, že bych si pustil Metal Jukebox je pro mě stejně hrozná, jako kdybych měl třikrát po sobě poslouchat Laudate Dominum :-) Snad si tuto kritiku mohu dovolit vzhledem k tomu, že jsem na každém albu zde recenzovaném vyzdvihoval spoustu kladů. Ale Metal Jukebox, za to by se měla chodit ke gilotině.

20. 03. 2010 16:18

- Venca Votruba

Jen ještě k diskuzi Deris... Mně paradoxně přijde nejsilnější na Metal Jukebox. Důvod? Víceméně jsou to hard rockové songy, které si nevyžadují přehnaně vysoký zpěv. A to je Derisova poloha! A co úplně nejvíc - skladby už mají zaranžované vokály, takže na desce člověk neslyší klasické "derisovské" refrény...

19. 03. 2010 18:34

- GNT

Ray: na koncertech Gamma Ray (jakožto až na výjimky na žádných jiných) jsem nikdy nebyl a celkem by mi bylo jedno jak na nich ten či onen zpěvák zpívá. Hlasovou unavenost na Land od the Free II. konstatovali mnozí jiní přede mnou, i já to tam vidím. Na nové desce je to znát hlavně v pasážích, kdy se Kai nutí do drsnější či hlubší polohy, ale nejsem hlasový odborník, jde jen o můj subjektivní pocit. Na předchozích deskách mu to zpívalo daleko lépe a ani s výškami tu neměl problém. Líbilo se mi jak zpívá, ale teď mám o jeho hlas obavy. Opakuji, nechodím na koncerty, takže tam Kaie nemohu soudit, ale slyšel jsem a četl, že spoustu věcí už "nedá" (není sám). Je fakt, že k stáru odchází hlasový fond hlavně ve vyšších polohách, to může být Hansenův problém. Koncerty vem čert, ale na studiové nahrávce by mělo jít kouzlit, neměl bych tam únavu materiálu cítit, tedy pokud to není záměr. Gamma Ray mám jinak velice rád. Brokénův problém je jeho níže posazený hlas, v power metalu je žádán tenorista. Ale jsou lidé, kterým vyhovují barytony a nížší hlasy, u výškařů trpí.

19. 03. 2010 10:21

- Ray

GNT: Jen poznámka mimo hlavní téma - Ralf nebyl nikdy z GR vyhozen a Kai na tom opravdu není tak špatně, jak to podáváš. Dokud dává na živo "Ride the Sky" takovým způsobem, jak jsem měla možnost slyšet, tak se o jeho hlasivky fakt nebojím. To, že nikdy nebyl úchvatným zpěvákem, to je fakt - ale to není třeba ani tebou zmiňovaný Joakim Brodén a Sabaton to nijak neubližuje.

19. 03. 2010 10:04

- GNT

V boji za speed se nějaké vášnivosti asi dopustím (co by to ale bylo za boj), ale věřte mi, že se snažím kontrolovat a mírnít a nikoho neurážet a nenapadat. V případě Weikatha stojím plně na jeho straně, ty jeho "odpornosti" k tváři kapely patří, i když každý den není posvícení, ale to není u nikoho. Je jisté, že některé skladby na albu si člověk oblíbí více, některé méně, i když já mám zkušenost, že vícero poslechů mě smíří i s tím, co mi dříve moc nesedělo. Proti Derisovi nic nemám, v mnoha skladbách mi vyloženě sedí, např. trojka Keeper se mu povedl. A jestli mu to nejde naživo (což nejde mnohým), to mi je celkem jedno, protože na koncerty už 15 let nechodím, nedělalo mi to dobře, špatně vidím atp., to je na jinou diskusi. Jo je dobrý mít v powerspeedové kapele zpěváka s velkým rozsahem a velkým hlasem (nemusí to být totéž), ale když to tak není (např. Sabaton mají basbarytonistu), člověk se s tím nějak smíří, vždyť Hansen také vyhodil daleko lepšího zpěváka než je on a dneska už mele z posledního (co bude dál, to by mě zajímalo), ale beru to; nebo Rolf Kasparek z R. Wild, až od alba Port Royal zpíval výš a čistěji, přesto na výškařský standard nikdy nedosáhl, a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Důležitý je, aby falešné tóny a limity hlasu nepronikly do studia (i to se stane, i dnes). Otázkou je, proč Deris zůstavá v Helloweenu (je to dobrý džob, nebo něco víc?), proč si ho tam ostatní drží, dnes by nebyl problém sehnat zpěváka typu Kiskeho, Kotipelta, do velký kapely, který se v poslední době daří, každý rád půjde. Pro mě Helloween na posledních dvou albech "šlape", noví členové do kapely dobře zapadli, Gerstner se projevil jako schopný skladatel, hudební tvář zůstává s různorodá, ovšem s jasným příklonem k melodičnosti a v rámci možnosti i powerspeedu (samozřejmě tak rychle jako Dragonforce aj. už nikdy hrát nebudou) a tedy i spíše ke konzervativním a starým fanouškům. Nová deska, avizovaná jako novodobé Walls of Jericho, by v tomto trendu měla pokračovat, ale uvidíme. Zatím mám palec nahoru. A ještě něco, když mě oblíbená kapela zklame, což se stalo a může stát, budu z toho smutný a možná to budu zdlouhavě komentovat a stěžovat si, ale nebudu se pouštět (a doufám, že to dodržím) do nějakých dehonestací a osobních výpadů, totéž platí i o vulgaritách.

19. 03. 2010 7:05

- Venca Votruba

Topi: Zajímavá myšlenka. Nemůžu říct, že bych si na Derise zasednul. Jenom ke kapele prostě nesedí. Je to jako Blaze Bayley v Iron Maiden. Na solovkách dokazuje, že je výborný frontman, což se u Ironů říct nedalo. Ta muzika mu nešla pod kůži. Zpívat místo Derise tradiční hlas, bylo by to jen lepší. Nemůžu si pomoct, ale prostě dodnes na těch deskách slyším, jak se trápí. Sám musí vědět, že mu tohle nejde...

18. 03. 2010 22:47

- topi

Já tady spíše vidím problém ve věčném tématu Deris. Touha té progresivnější části fanoušků po jiné než speedové tváři kapely je dána tím, že jim Andyho projev v těch melodických speedovkách absolutně nesedí. Vlastně je to důkaz, že fanoušci zpěváka přijali a chtějí v jeho podání slyšet to, v čem se cítí jako ryba ve vodě. Osobně je u mě Rabbit trochu nenápadnějším albem, i v očích fanoušků je takové opomíjenější, přitom je docela zdařilé, hudebně bych ho přirovnal přímočarostí k The Time Of The Oath a hitovostí k Master Of The Rings.

18. 03. 2010 22:20

- Tassadar

Mike: Tady se asi moc neshodnem:) Je to subjektivní, mě osobně midnight/falling moc nebaví, born.. by mohla být skvělá, nebýt dost natahovaných instrumentálních pasáží a Saints zase zabíjí ukrutný refrén.. na druhou stranu souhlasím s tím, že na dark ride se jeho skladby poslouchat dají:) Je to zvláštní, ale jako by mi u weikiho skladeb chyběl takový ten typický speedový drive, když slyším namátkově weballergy od sonaty, metal invasion od FC, popř. Just a little sign, tam to je, ta super nálada, pozitivnost, údernost.. ale u weikiho skladeb ne, připadají mi hrozně.. vynucené :/

18. 03. 2010 19:34

- Mike

Uznávám, že na těch posledních deskách to nebyla žádná paráda, ale vždycky nějakej ten svůj úlet typu Do You Feel Good ještě byl schopnej vyvážit. Třeba na Better máš proti Laudate Dominum (kde jsou jinak skvělý instrumentální pasáže) třeba dokonalou Midnight Sun, kterou považuju za jednu z nej skladeb Hells. Pak třeba Falling Higher nebo I Can, kterej mám taky rád. Na Dark Ride jsou skvělý obě jeho skladby. Na těch poslední třech deskách sice hrozný úleťárny, ale ty typický speedovky jsou vynikajicí, třeba Born On a Judgement Day, i když pokus o Eagle Fly Free II:) Stejně tak Saints má skvělý melodie. Uvidíme, co z něj vyleze na podzim, teď měli delší pauzu a mají údajně trochu přitvrdit, tak třeba Weiki překvapí:)

18. 03. 2010 16:10

- Tassadar

Mike: Fakt? Já právě hledal jakoukoliv zmínku o téhle skladbě v live podání a nenašel jsem ani na setlistech, ani na youtube -> díky za info.) Jistě, starší weikiho skladby stojí za to.. ale co to skládá dneska?! Laudat domine, do you feel good a hrůzná kendojit mluví za vše.. jako by už neuměl bez neskutečné patetičnosti vytvořit nějakou pěknou novou melodii, je to škoda..

18. 03. 2010 15:54

- Mike

to Tassadar: Just A Little Sign hráli Helloween půlku šnůry k Rabbitovi:) Pokud jde o Weikiho, poslední dobou to sice není žádná sláva, Can Do It a podobný úlety taky nemusím, ale to dělal vždycky. A naopak proti některým jeho výborným skladbám se všechny ty "o dost lepší" kapely můžou jít zahrabat...

18. 03. 2010 15:23

- Tassadar

A ještě dodatek: z níže popsaných důvodů je dneska síla hells už úplně jinde než ve dvojkopákových melodických věcech, od toho jsou tu jiné /a o dost lepší/ kapely..

18. 03. 2010 15:17

- Tassadar

Myslím, že na to, abych byl fanoušek hells, nemusím žrát každou tupou speedovku od weikiho.. hlavní problém je, že krom něj už takové songy prakticky nikdo v kapele neskládá a ty jeho jsou jedna jako druhá, akorát čím dál tím víc úchylnější, už se to prostě nedá poslouchat.. GNT: no, o vášních bych pomlčel, nejvášnivěji se tu projevuješ ty: )) Venca: Já myslím, že to derisovi v Just.. náhodou celkem sluší, akorát problém je, že naživo tu skladbu nikdy neuslyšíme, právě z důvodu jeho omezeného hlasového rejstříku..

18. 03. 2010 15:16

- Venca Votruba

GNT: Každý má samozřejmě právo na svůj názor. Jestliže se ti skladba líbí, je to tvoje věc, kterou nikdo nemůže napadnout. Máš ale pravdu, že respekt mnoha lidem (bohužel hlavně na metalové scéně) chybí...

18. 03. 2010 14:22

- Mike

Já to tady rozčísnu: Miluju Just a Little Sign a naprosto totálně žeru skladbu Open Your Life:) Má v sobě neskutečný množství pozitivní energie! Samozřejmě, oproti předchozím album s Derisem je Rabbit asi mírné přeslápnutí, na desce je několik vyloženě divných skladeb typu Do You Feel Good, Never Be a Star nebo Liar, a i zvuk je na mě až příliš syntetickej. Když ale člověk vezme v potaz, v jaké situaci se kapela nacházela, tak je na ni i spousta vynikajicích nápadů, krom prvních dvou skladeb třeba Sun 4 The World, Nothing To Say. Je to tak půl na půl, ale za ty dobrý skladby ta deska stojí. Mimochodem, byla tu řeč o fanoušcích Helloween, já se za něj považuju v každém případě. Variabilita jejich desek, proměnlivost a schopnost pokaždé přijít s něčím trochu jiným mi u nich naprosto vyhovuje.

18. 03. 2010 13:54

- GNT

V. Votruba: no mně se zase tahle skladba neskutečně líbí, co mi trochu vadí je, že tu chybí bridge, což by se ve speedu stávat nemělo (čím více různých melody pasáží v jedné skladbě, tím lépe), a kytarové sólo v podstatě chybí, to bych vyčetl, ale jinak jsem spokojen. Vykrádání sama sebe - možná (konkrétní song mě ovšem nenapadá), co je vkus a nevkus, na to dnes neexistuje žádná norma, předpis, kánon - když to tak cítíš, není k tomu co dodat (kde jeden trpí, druhá jásá). Hodně lidem vadí ječící zpěváci, některé vysoko zpívané pasáže jsou jim schopny způsobit takřka alergickou reakci, já to mám opačně. Co s tím můžeme udělat? Myslím, že nic, akorát je to další potvrzení, že se nemůžeme dobrat nějakému obecnému hodnocení, žádná nahrávka dnes nemůže být označená za dobrou nebo špatnou, jakákoli recenze jen a jen subj. názorem recenzenta, člověk se může orientovat jen podle hudebních preferencí kritika. Jako zuřivý a vášnívý speedař beru Paganovy názory a dám na něho, neb to má hudebně v uších nastaveno podobně jako já a také proto, že jsme si ledacos pověděli a prodiskutovali i mimo Metalforever. Co mi doporučil, s tím jsem byl spokojen. Každému bych doporučil podobný přístup. Jenom se trošku bavím nad tím, jaké víceméně typické speedové skladby dokáží vyvolat vášně, to snad v žádném jiném metalovém žánru není. Vážím si toho, že zůstáváš u kritiky hudby, že nejdeš do lidí, kterým se líbí, to každý nedokáže.

18. 03. 2010 13:28

- Venca Votruba

Nejspíš narážíš na slovo hnus. Bohužel mě u tohoto songu s naprosto nevkusným a za uši tahajícím refrénem žádné jiné slovo nenapadá. Popravdě mě celkem překvapilo, jak všichni tuto skladbu chválí. Pro mě je to nejhorší song Helloweenu, který mi bohužel znechucuje zbytek poměrně slušné kolekce...

18. 03. 2010 12:06

- GNT

Přečetl jsem si komentář od V. Votruby - co člověk, to názor. Jeden určitou píseň vynáši do nebe, druhý ji označí za stupidní sračku. Jen tak dál a houšť - i když silná slova a vyložené sprosťárny na adresu práce jiných lidí (tím myslím v tomto případě hudbu) vypovídají spíše něco nepěkného o člověku, který je pronáší, než o hodnoceném objektu. Představte si situaci, kdyby takhle někdo mluvil o vaší práci. Najde se vůbec člověk, který je s Helloweenem jakž takž spokojen a považuje se za jejich fanouška? Většina z vás kladně hodnotí to, co je pro Helloween netypického, výjimečného, co třeba někteří (především ti stávající) členově skupiny nahráli se sebezapřením a k čemu se moc nehlásí. Jakmile se skupina projeví způsobem pro ni typickým, tedy pozitivně powerspeedovým, hned je oheň na střeše. Nezlobte se, ale Helloween není skupinou pro vás, běžte hledat jinam. Já dnes akceptuji 95 % tvorby Hells, vadí mi jen vyloženě nemelodické skladby nebo přesněji řečeno jejich určité pasáže. Největší problémy jsem měl s deskou Better Than Raw a to z výše zmíněných důvodů; ovšem nikdy jsem nebyl v pozici, že by se mi z alba líbily jen dva tři songy.

18. 03. 2010 11:41

- GNT

Z předchozích názorů je zcela jasné, co už napsal někde jinde - řada posluchačů, možná většina v našich zemích, nevím, chce Helloween vidět v pro ně méně typické poloze, víceméně progresivní, temnější, na první poslech méně uchu přístupné a libé - fajn, je to jasné, rozumím tomuto postoji. Otázkou je, kde se nejlépe vidí a cítí sama kapela. Já jsem konzervativní speedař a hudební pozitivista a tak nemohu než nestát na opačném protipólu těchto názorů. Refrén k skladbě Open Your Life je pro někalikanásobně příjemnější než refrén postavený na dvojslovi Kill it, v němž není melodický vklad žádný, jde jen o recitativ, podobě Push, push. Nevím, nakolik reprezentují účastníci diskusí o Helloweenu všechnu naši "hell. veřejnost", často mám pocit, že s Paganem stojíme sami proti světu (což vůbec není špatný pocit, je v tom cosi heroického, což nakonec k melodickému speedu bytostně patří). Ale neberme se tak vážně. Vkus a názory jednotlivce jsou utvářen celým jeho předchozím životem a to je v pořádku, horší by bylo, kdyby tu někdo papouškoval názory jiných.

18. 03. 2010 8:48

1 2 >>

Přidat komentář

Jméno:
Email:
Předmět:
Komentář:
Ochrana proti spamu: Název dnešního dne (bez diakritiky, malým písmem)


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08092 sekund.