DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIMORTIS, NIGHTWISH revival - 11.10.2008, Plzeň - klub Alfa

Ač jsem si již několikrát stěžoval na hudební speed metalové (ne)dění v Plzni a okolí, poslední dobou se snad začíná alespoň trochu blýskat na lepší časy. Důkazem toho budiž teď snad již tradiční dvojkoncert poděbradských RIMORTIS a NIGHTWISH revival, který by se měl konat přibližně každého půl roku v prostorách restaurace plzeňského klubu Alfa. Dost mě mrzelo, že jsem první "půlročník" musel vynechat, ale o to víc jsem se těšil ten druhý. I když musím říct, že už dlouho před dnem konání akce jsem měl jisté pochybnosti. Prvním docela nepříjemným překvapením byla výše vstupného. Přeci jen téměř dvě stovky mi přijdou jako docela přemrštěná cena na koncert, kde "hlavní" kapelou je revival. A druhá věc byla skutečnost, že právě NIGHTWISH revival byli všude uváděni jako headliner. Nechal jsem to tedy vše osudu a počkal, jak to nakonec vše dopadne. Při vstupu do sálu mě celkem mile překvapil počet návštěvníků a musím říct, že tolik jsem jich po předešlých neblahých zkušenostech opravdu nečekal.

RIMORTIS
Nebudu tu zastírat, že RIMORTIS patří v českých speed metalových vodách mezi mé favority a na jejich vystoupení se vždycky hodně těším. Takže s úderem 9. hodiny večerní jsme se, za zvuků zvonů coby intra, nenápadně přesunuli blíže ke kapele a po chvíli už vzduchem létaly první prameny vlasů. I když atmosféra ještě nebyla úplně dokonalá, tak s průběhem večera se hodně zlepšovala a opět si neodpustím srovnání s vystoupením RIMORTIS v Plzni na Božkově. Tentokrát to bylo opravdu o něčem jiném a už se těším na reakce ve smyslu, že je i tenhle report "koupený" a nikdo v sále netancoval. Zpočátku byl sice zvuk dost špatný, ale naštěstí pak zvukařům došlo, že nezvučí festival v Riu, ale klubový koncert, takže stačilo trochu stáhnout "volume" a nakonec to nebylo v tomhle ohledu až tak špatné - tedy na nevalné akustické poměry, jež prostor restaurace nabízí. Setlist se opět točil okolo posledních dvou alb, a to zejména kolem poslední nahrávky "Vesmírem plout". Ač jsem si v zápalu boje jaksi nestíhal poznamenat všechny skladby, které během vyhrazené hodinky zazněly, tak songy jako "Rimortis II", "Sedmý syn" či "Zvony fantasie" nemohly nezaznít. Stejně jako závěrečné trio v podobě "Pláč andělů" a coverů "Hunting High And Low" a "Píseň neznámého vojína". Škoda jen, že kapela musela ihned po vystoupení odjet a nedošlo tak na společnou skladbu "Phantom Of the Opera", v níž občas NIGHTWISH revival vypomáhá i Milan Hloucal z RIMORTIS.

NIGHTWISH revival
Po docela vítaném odpočinku a částečné regeneraci krčních svalů po setu RIMORTIS se na pódium začala chystat česká verze světoznámých finských NIGHTWISH a po vzoru svých slavnějších kolegů si dali se zvukovkou opravdu na čas. Zcela zaplněný prostor před pódiem jakoby tajně doufal, že se stane zázrak a objeví se praví NIGHTWISH. Nestalo se tak, a tak jsme se museli spokojit jen s další z mnoha kopií slavné kapely. Už od začátku také bylo jasné, že jsme se v čase přesunuli do období s Tarjou u mikrofonu, a tak jsem mohl na nějaké hudební výlety do tracklistu nového alba "Dark Passion Play" rovnou zapomenout. Smířil jsem se tedy s tím a o to více pozornosti jsem z balkonu věnoval výkonům kapely. Což o to, tihle páni (a dáma) hrát a zpívat umí. Skladby NIGHTWISH mají nastudované dokonale, zpěvanda se hlasem také snaží Tarje příbližit, co to jen jde - tedy pokud jde o vyšší "operní" polohy. V těch metalově klasičtějších už to oproti originálu místy zaskřípalo. Co mě však dost nepříjemně zarazilo bylo nasazení muzikantů. Nebýt kytaristy Lubomíra Strakoše a zpěvačky Jany Kopidolové, kteří se snažili komunikovat s publikem a hraní je bavilo, měl bych dojem, že někdo jen promítá statické obrázky hudebníků na zeď. Tak malé hudební nadšení od ostatních členů NIGHTWISH revival jsem nečekal. Jistě - místa na pódiu rozhodně nebylo k rozdávání, ale i tak bych zvlášť od revivalové kapely čekal trochu toho nadšení z hraní skladeb jejich vzorů. Občasné probuzení bubeníka se sice cenilo, ale na druhou stranu třeba basák vzbuzoval dojem, že by mnohem raději už seděl někde v pohodlí hotelu a také Tuomas Holopainen se při koncertech za klávesami jen tak neposadí na židli a sporadicky nepohazuje hlavou. Tenhle názor asi nesdílal kotel pode mnou, který se neustále dožadoval přídavků a docela slušně bouřil, ale mé pocity z prvního setkání s NIGHTWISH revival jsou dost rozpačité, k čemuž ještě přispělo docela prapodivné podání skladby "Over the Hills And Far Away".

Čárlie             


www.rimortis.cz
www.nightwishrevival.cz

Foto: ilustrační


Vydáno: 16.10.2008
Přečteno: 4975x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12702 sekund.