TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WEDNESDAY 13, X-CORE - 8.11.2008 , Praha, Rock Café

Konec listopadu a začátek prosince byl u nás letos na koncerty velkých či o něco méně známějších kapel opravdu bohatý. A byť do konce roku už zbývá opravdu pár posledních týdnů, stále se najde dost akcí, které stojí za návštěvu. Jednou z nich bylo vystoupení americké horor punk/metalové bandy WEDNESDAY 13.

K jejich hudebním výtvorům jsem se dostal vlastně úplnou náhodou, a to po vydání, dnes již předposledního, alba „Fang Bang“. Původně jsem se zuby nehty bránil si W 13 vůbec poslechnout – slovíčko punk v označení škatulky, kam se kapela alespoň papírově často řadí, ve mně vzbuzovalo dost velké obavy. Naštěstí jsem nakonec podlehl naléhání a od té doby skladby W 13 (nejen) z "Fang Bang" pravidelně zpříjemňují život mně i mým sousedům. Nejde totiž naštěstí jen o bezduché tříakordové mlácení do strun doplněné o pár strašidelných zvuků, ale o chytlavou kombinaci glam rockových melodií a punkové údernosti, která spolu se snadno rozpoznatelným hlasem zpěváka, známého pod pseudonymem Wednesday, dává dohromady velice energickou a chytlavou kombinaci. Není tomu tak dlouho, co světlo světa spatřila nová nahrávka W 13 s názvem „Skeletons“ a upřímně řečeno – po nadšení z alba minulého mě novinky trochu zklamala, ale to mě ani v nejmenším nemohlo odradit od návštěvy pražského Rock Café, kam po více jak roce tihle američtí zombíci zavítali. Začátek koncertu byl plánován už na sedmou hodinu odpolední a v roli předskokanů se nejdříve představili tuzemští X-CORE. Ještě než jsem měl možnost seznámit se s jejich tvorbou, už mě jímalo zlověstné tušení, že tohle pro mě asi nebude to pravé metalové. X-CORE nezůstali svému názvu nic dlužni a těžko bychom od nich čekali nějaké akustické zamilované balady. Škoda jen, že jsem zatím nenašel (a mám dojem že jen tak ani nenajdu) cestu k žádnému hudebnímu stylu, ve kterém se označení „core“ vyskytuje - ať už v jakékoli souvislosti, a tak jsem raději ještě chvilku počkal v uctivější vzdálenosti od pódia a při pohledu do předsálí a do horního baru jsem zjevně neměl podobný nápad sám. Tím nechci nijak srážet kvalitu nebo výkon kapely. Přece jen jeli X-CORE turné třeba s PRO-PAIN a poslední desku jim produkoval Roland Grapow, tak nepůjde o žádná hudební ořezávátka.

Pak už konečně došlo na to, nač jsme všichni čekali. Na pódiu se objevil miláček dámské části publika Wednesday se svými kumpány a ti spustili pěkně od podlahy. V jejich případě tedy spíš až odněkud z hloubi hrobu. Na zbytečné povídání mezi skladbami nebyl téměř žádný čas a asi to nikomu z přítomných ani moc nevadilo. Navíc by slova jen zbytečně kouskovala parádní jízdu. Punkové prvky se draly na povrch mnohem více než na studiovkách, ale pořád tu byl ještě ten správný metalový nádech. Co se týče skladeb na playlistu, tak měli W13 z čeho vybírat. Co do kapel a projektů je Wednesday opravdu hyperaktivní, a tak byť se turné točilo okolo aktuální desky, dostalo se i na starší kousky z dob MURDERDOLLS nebo FRANKENSTEIN DRAG QUEENS FROM PLANET 13. Spolu se „Skeletons“ nedávno vyšel také záznam live koncertu W13, takže se dalo již předem trochu hádat, na jaké skladby by se asi tak mohlo dostat. Nakonec se přeci jen nějaké odlišnosti našly a zejména „I Walked With a Zombie“, v kterou jsem ani nedoufal, mě víc než potěšila. Musím uznat, že i nové skladby dostaly naživo úplně jiný rozměr a třeba taková „From Here to Rehearse“ patřila k tomu nejlepšímu vůbec. Že se blíží závěr setu naznačil sám Wednesday, když uvedl „Bad Things“ již obligátním přáním: „I wish bad things happen to you“. Jednou se ještě povedlo dostat muzikanty zpátky ze zákulisí a vykřičet si přídavek - to když na řadu přišla i hymna z dob MURDERDOLLS „I Love to Say Fuck“, která by se směle mohla pokoušet o zápis do Guinessovy knihy rekordů v počtu použití slovíčka fuck v jediném textu, ale pak už byl konec definitivní. Po chvíli se objevila celá kapela i v „civilu“ a po nezbytném focení s fanoušky a rozdávání podpisů jsme se mohli s čistým svědomím odebrat k domovům či do hospod. Tentokrát jsem odcházel ještě mnohem spokojenější než v loňském roce a pokud budou mít koncerty W 13 takto rostoucí úroveň, máme se příště rozhodně na co těšit.

Čárlie             


www.wednesday13.com
www.x-core.cz

Foto: Lenny


Vydáno: 22.11.2008
Přečteno: 3914x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09648 sekund.