ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Hrabě R.X.Thámo (BRATRSTVO LUNY) - Bez poezie a hledání by život nestál za nic . . .

S nástupem soumraku padá na zem tajemný stín. Poklidnou nocí vane jemný vánek, nesoucí tajemné poselství od BRATRSTVA LUNY. Toto tajemství je určeno jen těm, kteří chtějí naslouchat a mají zájem nalézt Gotickou duši a další nepoznané. Jejich hudba si pohrává s Vaší myslí a vdechne do Vás něco tajemného, něco z dávných dob a něco mystického. Jak jsou texty vrývány na papír, tak zároveň se vrývají posluchačům do paměti. Jejich texty jsou tajemné, jejich hudba dech beroucí, ale kdo neslyšel, nikdy nepozná co se skrývá za Gotickou Duší nebo za Nomen Rosae. Ale už dost povídání… Však vám poodhalí sám Hrabě R.X. Thámo, jak je to s kapelou zvanou BRATRSTVO LUNY.

S velkou úctou a pokorou pozdravuji BRATRSTVO LUNY a jsem moc rád, že jste si udělali chvíli čas na pár otázek.
Úvodem ti, Enochiane, moc děkuji za prostor, tvůj čas i nadšení, se kterým jsi rozhovor připravil.

Jste hodně pozoruhodná kapela na českém pódiu... Jste tajemní a je u vás použito hodně filozofie, pokud se nemýlím? Jak vlastně BRATRSTVO LUNY vzniklo a jaký byl ten prvotní impuls pro vznik kapely?
První impuls, že se s Lordem Darkthepem „vystavíme“ veřejnosti, tak ten přišel až v průběhu vzniku debutového CD „Gotická duše“. Do té doby bylo BRATRSTVO LUNY osobní projekt dvou spřízněných duší, propojených emočním bratrským poutem. Vše se dalo do pohybu po cestě z hory Radhošť, kam jsme přišli spočinout pod sochu Radegasta. Další vývoj byl jaký byl a určitý úspěch se dostavil zřejmě proto, že jsme po žádném neprahli a naši tvorbu mu nepodřizovali. Filosofie, temné stránky bytí jsou v naší tvorbě zastoupeny vrchovatou měrou. Bez poezie a hledání by život nestál za nic...

Jak jste vlastně přišli ke stylu gothic?
Úplně přirozeně. Zkrátka naše touha po vyjádření tak nějak sama směřovala pod tuto krev rozprouďující nálepku. Nechci být nikdy vězněm omezeného prostoru, ani v životě, ani v hudbě, ani v poezii. Hudební škatulky jsou takové ukazatele na rozcestích. Že jsme nešlápli vedle, dokládá množství dobře vyznívajících prestižních recenzí našeho debutového CD „Gotická duše“ i aktuálního singlu „Nomen Rosae“.

Vaše hudba je úžasná a velmi pěkná, prolíná se tam spoustu věcí... Tak by mě zajímalo, jak je to u vás se skládáním textů a vytvářením hudby? Je to spontánní myšlenka nebo spousta a spousta času stráveného nad vymýšlením toho správného textu a té středověké atmosféry?
Systematická práce a spontánnost se doplňují a vytvářejí „plné dílo“. Většinou u textů existuje koncept o čem bude. Jako textař ti mohu prozradit, že některé texty vznikly za jediný večer, jiné třeba jako víno v templářských sklepích dozrávají mnoho měsíců. Vracím se k nim a když přijde ta správná konstelace, tak text dopíši nebo zkrátka domazlím :-). Někdy vzniká píseň na text, jindy je to naopak. V každém případě tvoříme s Darkthepem navzájem prověřený autorský tandem plný souznění a nesmírně si užíváme vznik každé nové skladby. Atmosféru skladby je dobré předem cítit. Pak následuje zhmotňování z uměleckých kontur. Někdy ti skvělou atmosféru navodí hudba, jindy to je samotný text . . .

Snažíte se předat fanouškům pomocí své tvorby nějaké poselství?
Samozřejmě. Dešifrování však musíme nechat na nich samotných. To je jedno z kouzel umělecké tvorby . . .

Jaké úspěchy už máte pod svou rouškou uschované?
Hmatatelným úspěchem je prodej debutového CD „Gotická duše“. Z limitovaného nákladu 313 ks, zbývá cca 25 ks. Domnívám se, že zážitek z poslechu skladeb nemůže být úplný bez doprovodných atributů, jako je třeba propracovaný booklet, plný odkazů na obsah komunikovaného (náš booklet je třeba tištěný na křídovém papíře a má 16 stran). Samozřejmě nás těší i zájem některých médií o naši tvorbu, díky nimž se dostáváme více do povědomí a k dalším potenciálním posluchačům. Hráli nás rádia BEAT a WAVE, pěkné recenze a články vyšly v tištěných magazínech i na prestižních webových zinech. Těší nás zájem i skutečných znalců scény jako je třeba zlínský král podsvětí Bob Goth Lučan. Spisovatelka JENNY NOWAK nám dokonce napsala úžasnou recenzi přímo pro náš web www.bratrstvoluny.com.

Zamrzelo mě trošku, když jsem četl, že moc nebudete vystupovat. Proč takové rozhodnutí?
Otočím tvou otázku. Budeme vystupovat, ale jen na takových akcích a v prostorách, kde naše tvorba úplně vyzní. Naší touhou není být každý týden na prknech všemožných klubů a dělat desítky koncertů. To by tříštilo naše síly, schopnosti a určitě i chuť. Všichni kdo mají o BRATRSTVO LUNY zájem a chtěli by ho spatřit live, doporučuji registraci do emailing listu na našem webu (sekce MAPA). Rádi Vás uvítáme mezi „Chráněnci Luny“. Pak se vám nestane, že by jste nějakou zásadní informaci z našeho tábora prošvihli. Nebojte se zahlcení emailu, novinkové avízo chodí tak maximálně třikrát do měsíce.

Není to škoda? Nemrzí Vás třeba, že nevidíte své fanoušky, kteří jsou omámeni Vaší hudbou?
Budeme hrát, budeme s fanoušky komunikovat pomocí koncertů a moc se na to těšíme. Naším velkým přáním je udělat pořádný živý křest naší nové desky s pracovním názvem „Faustovo zvolání“, kterou se snad podaří vydat na podzim tohoto roku. Kontakt s fanoušky udržujeme pomocí našeho webu (emailing list) a bandzone.cz, kde máme registrovaný profil. Jsme moc rádi za každé projevení přízně a sympatií . . .

Je něco, co by jste na sebe prozradili? Nebo řekli svým fanouškům?
Gotickou duší na sebe prozrazujeme opravdu dost. Další vzkazy čekejte od BRATRSTVA LUNY na podzim tohoto roku na nové desce . . . No a možná jedna přímluva, koupí originálního nosiče každé kapely, která vás zaujme, dáváte obrovský impuls k jejímu dalšímu uměleckému hledání. Sám kupuji mraky cédéček, i když bych si je mohl zadarmo stáhnout. Považuji to za správné a mám rád ten pocit úplného vychutnání díla včetně grafických vnitřností :-).

Jaké to bylo, když jste začínali hrát? Bylo to složité se nějak prosadit nebo to šlo docela hladce?
Prosazení se je ohromné množství práce. Na druhou stranu, co přesně znamená ten termín „prosazení se“? Máme určité štěstí, že se setkáváme s pozitivními ohlasy. Ale jsou i negativní, třeba na náš první videoklip. Pochvala se přijímá dobře, kritika nebo výsměch již hůř. Ale kdokoliv shodí padací most pevnosti své duše a vyjede vstříc světu, je zranitelný a záhy musí očekávat konfrontaci. Člověk, který je upřímný sám k sobě, negativní plivance ustojí. Horší to mají pozéři, kteří se chtějí líbit všem a jsou schopní udělat tisíce veletočů, jen aby je políbila sláva. To však není náš případ ;-)

Je něco, čeho si nesmírně vážíte, ať už je to v osobním životě nebo v kapele?
Samozřejmě. Těch lidí a skutků, které si zaslouží úctu je celá řada...

Co nebo kdo ovlivnil výrazně váš život a vaší tvorbu?
Denodenně nás ovlivňuje tajemný vesmír našeho „já“. Pokud chceš slyšet jména známá z branže umělecké, tak musím zmínit Petra Štěpána ze XIII.STOLETÍ. I když musím záhy podotknout, že s většinou jeho názorů publikovaných médii nesouzním. Kapel, spisovatelů, filmů je celá řada. Kdo bude mít chuť se dozvědět víc, tak ať se probrouzdá temnotami našeho webu...

Na začátku jedné vaší skladby ("Vrána se vrací") je úryvek z filmu Vrána. Sám jsem tento film viděl už hodněkrát a velice se mi zalíbil. Jak se vám tento film zamlouvá a jaký vztah k němu máte?
Můj silný zážitek z tohoto filmu byl přímou inspirací k písni „Vrána se vrací“ (CD „Gotická duše“). Co se týče emocí a metafor, je to jeden z nejsilnějších filmů, které jsem kdy viděl. Mám ho moc rád!

Kdyby jste mohli cestovat časem, tak do jaké doby by jste rádi zavítali a proč?
Cestoval bych opravdu moc! Už jen ta samotná představa je úchvatná a fascinující. Jakési cestování časem de facto provádíme, při komponování skladeb BRATRSTVA. Na nové desce zavedeme fanoušky třeba na dvůr Císaře Nera v songu s nádechem antické inspirace . . . Víš miluji historii, legendy, mýty, báje, ságy, pohádky . . . neumím odpovědět nějak stručně. Těch míst, kterými se kráčelo do doby, kde se nacházíme nyní, je tolik, že bych musel být nesmrtelným, abych je za lidský život prošel..., kdo ví, jaké síly v nás dřímou, třeba ty schopnosti máme, jen jsme na jejich použití zapomněli. Hledejme v prachu cest jejich stopy...

Enochian             


www.bratrstvoluny.com
www.bandzone.cz/bratrstvoluny

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.03.2009
Přečteno: 4564x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
:)Skvělá kapela,...30. 06. 2009 16:50 Lúmenn
pochvalaSuper rozhovor s...11. 03. 2009 18:57 sestricka
pěknej rozhovor s...5. 03. 2009 10:54 Elysia


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09514 sekund.