ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MŇÁGA A ŽĎORP – Palác Akropolis, 12.března 2009

MŇÁGA A ŽĎORP zahráli novější věci i staré osvědčené klasiky, jako třeba „I cesta může být cíl“, „I love you, love me too“, „Nagasaki Hiroshima“, „Co zbývá mi ještě“ a „Hodinový hotel“. Instrumentálně vše velmi dobře zahrané, aby ne, vždyť jde vesměs o aranžované několika-akordové písničky, které MŇÁGA A ŽĎORP hrají již léta. V jednoduchosti je často síla, a to je přesně případ MŇÁGY.

Ale... Na koncertě bohužel nešlo přehlédnout (aspoň já to tak cítím) určitý afektovaný a zároveň unavenější dojem, který u mne vyvrcholil předlouhým a, myslím, samoúčelným a neprožitým saxofonovým sólem v „I love you, love me too“. Chyběla mi ta důvěrně známá a nádherná energie MŇÁGY... Jakoby spíše show, než prožitek a sdělení. Únava? Přesycenost? Vyčerpanost? Na kapelu působící roztancovaně-náctileté výskající publikum? Ztráta autenticity? ...? Naštěstí se vše obrátilo. Nečekaně, absolutně nečekaně!!!!!! V posledních šesti skladbách počínaje písní „Nechám si projít hlavou“ jsem poznal starou dobrou MŇÁGU, plnou prožitého veselého pesimismu, ironie, souhry – plnou nezaměnitelného vyzařování. Naštěstí.

A nazvučení? Dorazil jsem trochu později, v tu dobu příjemný a čitelný zvuk, nerval uši, byla nádherně slyšet i basa... Časem to bylo horší – nebylo moc rozumět hlasu, vše převýškované, ale po nějaké době se to ale zase upravilo.

Kořeny skupiny MŇÁGA A ŽĎORP (v překladu z valašštiny „sračka a krám“) sahají do roku 1983, kdy byla založena skupina SLEPÉ STŘEVO. Část tvorby SLEPÉHO STŘEVA později MŇÁGA natočila pod svým jménem. Paralelní kořeny osmdesátých let sdílí projekty MINIMÁLNÍ ORCHESTR, HAPPYEND a SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA. MŇÁGA jako taková vznikla v roce 1987.

Kapela má podle mě své nezastupitelné a nesmrtelné místo v hudební (a díky jedinečným textům i literární) historii. Je totiž nezaměnitelná a zároveň intenzivní, a to je vzácnost.

(aa)             


www.mnaga.cz

Foto: archiv kapely (přímo z recenzovaného koncertu)


Vydáno: 20.03.2009
Přečteno: 3780x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09258 sekund.