ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATTLEAXE - Burn This Town

V období kulminace pro mě životně důležitého a navíc absolutně geniálního hudebního stylu NWOBHM a v mezidobí majstrštyků „Screaming for Vengeance“ a „Defenders of the Faith“ hvězdy z největších JUDAS PRIEST, se ucházeli o své místo na slunci i jistí BATTLEAXE (původně si říkali WARRIOR), kteří se definitivně zformovali na přelomu let 1982/83 v Newcastle (England). Popisovat prostou anabázi událostí, které tuhle kapelu přivedly až k mým uším nebo, spíš mé uši k ní, by bylo asi v dnešní době zbytečné. Osud tomu chtěl, a tak k setkání prostě došlo.

Každý z nás narazil v životě na řadu skupin, které prostě proletí kolem v podobě jednoho alba, zanechají stopu a zmizí na smeťáku dějin. I BATTLEAXE byli pro mě podobnou epizodkou, ale tehdy jsem netušil, že v životě se vše odehrává v kruhu, a tak nadejde i čas „znovuobjevení“ již před lety objeveného. To je nakonec i důvodem mé dnešní zmínky o těchhle „anglánech“, kteří se do dějin bigbítu zapsali pouhými dvěma alby a jedním EP z roku 1987, o kterém nemám však již bližší informace. To druhé v pořadí, které si možná nebo spíš určitě také časem připomeneme, je žel o poznání horší, než předmětné „Burn This Town“.

Pohled na obal alba jistě vyvolá u mnohých úsměv na rtu. Amatérským způsobem vyvedená malůvka vlasatého motorkáře „válečníka“ a v pozadí město v plamenech vskutku z dnešního pohledu působí vesele. Klišé na druhou, chtělo by se téměř říct, ale zároveň si připomeňme, že ani dnes, kdy je dostupná spousta šikovných prográmků, nemají všechny tzv. metalové party zrovna „košér“ přebaly svých placek.

BATTLEAXE neužívají ve své tvorbě jiných prostředků, než kterých v dané době užívali jejich věhlasnější souputníci. Kytary jsou pěkně ostře „nabustřené“, riffy snadno zapamatovatelné, stavba skladeb velmi prostá a jednoduchá (místy připomínající další z legend – MOTÖRHEAD). Dave King byl na postu vokalisty po čertech dobrou volbou. Jeho přirozený chraplák spolehlivě dává songům potřebnou razanci a naléhavost. Výborné bicí Iana Thompsona a skvělá, promakaná sóla Steva Hardyho jsou rozhodně také doménou kapely.

Zvlášť bych vyzdvihl „rokec“ vypalovačku „Running Out Of Time“, která potvrzuje instrumentální zdatnost všech hudebníků a nadhazuje mi položit si otázku, proč tahle banda vlastně neuspěla a zapadla. Z mého pohledu, resp. poslechu, není jediného důvodu, proč se tak stalo. Konzumace tohoto jistě nadprůměrného alba je nanejvýš příjemnou záležitostí a dovolím si tvrdit, že by kvalitou s přehledem obstálo i v dnešní konkurenci. Velice bych si přál se dožít momentu, kdy se tenhle metalový klenot objeví v reedici na CD v nabídce obchodníků s muzikou.

Mé závěrečné bodové hodnocení je vztaženo k době, kdy a vedle jakých dalších podobných alb tahle věc vznikla.

heide             


www.battleaxe.webb.se

Seznam skladeb:
1. Ready to Deliver
2. Her Mama Told Her
3. Burn This Town
4. Dirty Rocker
5. Overdrive
6. Running Out of Time
7. Battleaxe
8. Star Maker
9. Thor-Thunder Angel
10. Hands Off

Sestava:
Dave King – zpěv
Steve Hardy – kytara
Bri Smith – baskytara
Ian Thompson – bicí

Rok vydání: 1983
Čas: 36:32
Studio: Guardian Studios
Produkce: Terry Gavagham
Label: Music For Nations/Roadrunner
Země: Velká Británie


Vydáno: 01.04.2009
Přečteno: 3154x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ked odmyslim ten...6. 04. 2009 10:00 Marek - Janesession


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09461 sekund.