Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ReinXeed - Higher

Need for speed? Může být! Samozřejmě, nebudeme recenzovat automobilové honičky, nýbrž ty kytarové, které se konají na druhém albu švédského multi-instrume(n)talisty Tommyho Johanssona a jeho kapely ReinXeed. A co že se od nedávno popisovaného debutového alba změnilo? Téměř nic. Což je svým způsobem dobře, páč jednička fungovala skvěle a byla jako blesk ze speed metalového nebe. Ovšem nebe, které pokrývaly mohutné symfonické mraky, ze kterých pršel silný, soundtrackově ťukající déšť. A na „Higher“ jsou tyto přeháňky ještě početnější. Dramatické symfopředěly vám do ruky vrazí meč a vyšlou vás do přímého boje s libovolnou fantastickou bestií - to podle vašeho ctěného vkusu. Mé asociace se týkají třeba „Nekonečného příběhu“ či „Kroniky rodu Spiderwicků“. A všechny tyto "výpravy" se odehrávají ve zběsilém tempu! Až na baladickou „Light Of The World“ a částečně poslední „Heaven“ se jede pořád na plný koule.

Při prvním sjetí desky vás okamžitě dostanou songy „Fantasia“ (absolutní hit!) a titulní „Higher“. Již zmíněná „Light Of The World“ zase spolehlivě vnikne do krevního oběhu té něžnější a voňavější části obyvatelstva. Tommy J. vládne nebeským hlasem a vůbec bych se nedivil, kdyby ho používal jako častý prostředek k balení ladných slečen:-) Další písně už chtějí svůj časový vklad, který se však nejpozději se čtvrtým poslechem začne úročit. Přesto se mi zdá, že tyto skladby nelezou tak akutně pod kůži a zejména v hitovosti za těmi debutovými lehce zaostávají. Závěrečná a nejdelší „Heaven“ sice zadělává na silný zážitek a chtěla být bombastickým zakončením alba, ovšem zůstává v půli cesty a jejích 9 minut je nakonec trestuhodně nenapínavých.

Abychom si rozuměli, pořád jde o hodně nadprůměrné dílo, které bude pro žánrového fandu znít jako rajská hudba. Jenže už to není taková senzace a dostavuje se něco jako „RHAPSODY syndrom“. To znamená, že když slyšíte takovou kapelu POPRVÉ (z kteréhokoliv jejího alba), působí na vás jako čisté zjevení, které však s každou další deskou trochu ochabuje. Už chybí ten zázračný moment překvapení. A protože je hudba ReinXeed oproti RHAPSODY mnohem méně epická a metalově jednoznačně přímočařejší, jsou zde prvky albových splynutí ještě o něco výraznější. Na teprve druhé desce to stále nevadí, naopak to potvrzuje zážitek z poslechu rok starého alba „The Light“. Pokud se však Tommy J. ani napříště alespoň o kousek nepohne z místa, můžou se dostavit chronicky nudopudné účinky. Pevně věřím, že se tak nestane.

Petr Štěpnička             


reinxeed/myspace

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Haunted Mansion
2. Star Shine
3. Magic Still Remains
4. Dragonfly
5. Higher
6. Always Be There
7. Reality
8. Light Of The World
9. Fantasia
10. Heaven

Sestava:
Tommy Johansson - zpěvy, kytary, klávesy
Kerry Lundberg - kytara, zpěv
Christer Viklund - baskytara
Mattias Lindberg - bicí

Žánr: symfonický speed metal
Rok vydání: 2009
Čas: 50:50
Label: Rivel
Země: Švédsko

Diskografie:
2008 - The Light
2009 - Higher
2010 - Majestic

Související články:
ReinXeed - The Light
ReinXeed - Majestic


Vydáno: 10.05.2009
Přečteno: 4183x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09505 sekund.