IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONATA ARCTICA - The Days Of Grays

Málokterá kapela si dnes může dovolit hazard v podobě tvůrčích zvratů a zásadnějšího překopání základů, na kterých vystavěla předchozí alba a svůj případný úspěch. Internetem rozmazlený posluchač chce mít své jisté a když mu to některá banda nenabídne, v zástupu čekají desítky dalších. Ovšem jsou skupiny, jako je SONATA ARCTICA, které si to dovolit mohou a vůbec přitom neutrpí nějaký dramatický úbytek v řadách svých „ultras“. Jejich fandové je totiž nepovrchně milují, takže jim akceptují všechny progresivně stylové hrátky, jaké předvádělo třeba předposlední album „Unia“. Nebyl to přitom lehký test, posluchač se musel obrnit trpělivostí hledače pokladů, který ví, že to tam NĚKDE je a nenechá se odradit, přestože to stále nenalézá. Mně osobně toto pronikání do podstaty „Unie“ zabralo pěknou řádku poslechů, ale vyplatilo se, i když netvrdím, že tohle album patří v nabídce Finů k mým nejoblíbenějším.

V tomto kontextu ovšem velmi překvapovaly promo materiály vydavatelské firmy k novému albu, které jej popisují jako návrat ke speedové bombastičnosti prvních desek. Jakoby si hoši z gigantu Nuclear Blast byli vědomi těžkosti předešlého materiálu, zalekli se slabé prodejnosti a chtěli posluchače nasměrovat k pocitu bezproblémové vstřícnosti melodií alb „Ecliptica“ či „Winterheart's Guild“. Ale jako obvykle, kde jde o peníze, nikdy není daleko ke lži, a tak i tato propagace je úplně zcestná...

Nové album SONATY bychom totiž klidně mohli pojmenovat „Unia, part II.“. To znamená žádné zabrždění zajímavého vývoje, nýbrž jeho plynulé pokračování a otevírání dalších nových dveří s cedulkou melodický power/progres. Vstřebání obsahu je zde stejně dlouhý a náročný proces, jako u předchozího alba. Ale obávám se, že tentokrát, ať se budeme snažit jakkoliv, přijetí nikdy nebude zcela komplexní. „The Days Of Grays“ totiž trpí jistou nevyvážeností.

Příkladem budiž klipová píseň, která by měla být podle nepsaného pravidla zvolena tak, aby měla dostatečnou vypovídající hodnotu, která jasně naznačí hudební směr celého alba. Jenže „Flag In The Ground“ je přesně tím jediným songem, díky kterému nemůžou být promo materiály považovány za plnohodnotnou lež. Svou stavbou a především hitovým refrénem skutečně asociuje první, čistě žánrové desky. Povedená je jak skladba samotná, tak i klip. Jenže, jak už jsem naznačil, je v celém playlistu pouze jediná svého druhu, tudíž je její klipová návnada velmi zavádějící. A kdo se nechá zlákat přímočarou melodičností, bude ze zbytku songů zákonitě zklamán.

Tony Kakko - v podstatě výhradní skladatel - je velmi rozmanitý umělec. Před jeho tvůrčím vývojem je nutné smeknout, snaží se přicházet se stále novými postupy, jejichž hranice, zdá se, nezná omezení. Jenže...právě tyto přednosti se tentokrát projevily jako slabina. Ne nijak brutální, ale přece jen bolestivá. Každá skladba proudí svým vlastním životem, má svojí jedinečnou dějovou strukturu, jako celek ovšem tvoří poněkud nesourodý spletenec.

Instrumentální úvod sice moc nenapoví, ale příjemně se poslouchá. Zato následující opus je z celé desky hned nejvelkolepější. ABBA popěvky vkusně prostřou stůl pro vichr nejroztodivnějších zvratů temp i melodií. Tony žongluje nejen skladatelsky, ale i hlasově, sbory a orchestrální aranžmá jeho povedené eskapády ještě umocní. Riffy „The Last Amazing Grays“ dají vzpomenout na „Don't Say A Word“ z „Reckoning Night“, základ je ovšem promaštěn mnohem tučnějším melodickým sádlem, sólo zase nasákne silný NIGHTWISH odér a všechno dohromady to znamená úchvatný a strhující zážitek. Následuje již zmíněná klipovka, tedy veselé a rychlé srdeční tepání a stále jsou celkové pocity skvostné, šlapající v pohodě k zenitu hodnocení. Takže kde je sakra ta chyba?! Je to prosté: v celém zbytku alba.

Od skladby „Breathing“ se začně odvíjet nikoli nepovedená, nicméně pohříchu málo napínavá dějová linka. Speedu už se nedočkáme, ve středních až pomalých tempech se dojede až na konec desky. To by samozřejmě pramálo vadilo, zvlášť když z písní stále odkapávájí čůrky niterných emocí a pocitů, ty ovšem nejsou jištěny tolik potřebnou karabinkou vášně a entuziasmu. Posluchač si tedy opět zahraje, stejně jako u „Unie“, na trpělivého hledače ukrytého bohatství, tentokrát ovšem nic zásadního nenalezne, je maximálně donucen k pouhému paběrkování.

Když se tedy okruhem vrátím k úvodní myšlence o skálopevném svazku, který pojí SONATU a její fandy, nemohu se nyní zbavit pochybností, jestli album „The Days Of Grays“ nezatřáslo větví této jistoty až příliš prudce. Tak, že se možná i někteří pevně držící příznivci neudrželi a po první třetině alba postupně, ale jistě začali odpadávat na půdu rozrytou lehkým, ale přece jen znatelným rozčarováním.

Petr Štěpnička             


www.sonataarctica.info

YouTube vzorek


Seznam skladeb:
1. Everything Fades To Gray (Instrumental)
2. Deathaura
3. The Last Amazing Grays
4. Flag In The Ground
5. Breathing
6. Zeroes
7. The Dead Skin
8. Juliet
9. No Dream Can Heal A Broken Heart
10. Af Is The World Wasn't Ending
11. The Truth Is Out There
12. Everything Fades To Gray (Full Version)
13. In The Dark (bonus)

Sestava:
Tony Kakko - zpěvy, keybordy
Elias Viljanen - kytara
Marko Paasikoski - baskytara
Henrik Klingenberg - klávesy
Tommy Portimo - bicí

Žánr: prog/power/heavy/speed
Rok vydání: 2009
Čas: 01:04:52
Produkce: Mikko Karmila, Finnvox Studio
Label: Nuclear Blast/Warner Music
Země: Finsko

Diskografie:
1999 - Ecliptica
2001 - Silence
2003 - Winterheart's Guild
2004 - Reckoning Night
2007 - Unia
2009 - The Days Of Grays

Související články:
SONATA ARCTICA - Unia


Vydáno: 07.10.2009
Přečteno: 5656x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
rock pod kamenomPriaznivci dobrej...18. 07. 2011 12:48 Tomáš
Co se textů...28. 12. 2009 19:36 Tassadar
Texty Sonaty A. se...14. 12. 2009 13:51 GNT
Já si pustil novou...14. 12. 2009 13:10 Nerajohn
hehK Days of...12. 11. 2009 11:33 Tassadar


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0909 sekund.