ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BIG BOSS – Doomy Ballads

Aktuální sólové album Big Bosse má na můj vkus velmi přepjatý výraz: pomalé skladby, čistý jemný zpěv, klavír, standardní stupnicová rocková sóla, vybrnkávání, přetažená vibrata na kytaru, chorusy... Osobně mne většinou neoslovily ani jednotlivé skladby ani melodická linka hlasu. Big Bosse mám zkrátka ve srovnání s touto jeho sólovou deskou bezmezně raději v ROOT. Album je pestré a melodické, ale podle mého osobního názoru až příliš. V jednotlivých skladbách hostují namátkou Bigbossův dlouholetý spoluhráč Blackie, členové ROOT, YNNITY, BAST, THIEF, ANNIE´S TRIP atd.

Na desce skoro úplně postrádám výraznější moment, který by mne hudebně zaujal – výrazem, skladatelsky, emotivně, originalitou, jakkoli. Za příjemné skladby nicméně považuji „Solitude“ (silný vliv KINGA DIAMONDA) a „The Ocean“ s ,keltskou melodikou´ a velmi dobrým Big Bossovým vokálem. „The Ocean“ složil a nahrál Blackie a je vidět, že původní srdce ROOT se dalo na chvíli zase do chodu. Big Boss a Blackie jsou výbornou kombinací tvůrců a za léta, kdy spolu hráli, vytvořili a využili geniální potenciál.

Klasicky rockové prvky (standardní stupnicová stadionová sóla) a art rockové riffy najdete v „I scream in the Dark of Loneliness“. Tato píseň mne nezaujala, vnímám ji jako přespříliš přesólovanou. Album končí velmi podivně interpretovanou skladbou „Adagio cantabile“, remakem od LUDWIGA VAN BEEETHOVENA, laibachovsky(?) přebuzený zvuk harmonia nebo varhan se zpěvem Big Bosse. Nevím, zda tento track brát jako seriózní skladbu nebo jako „extrémní bonus“.

Za bez ironie geniální a typicky bigbossovský kus považuji překvapení v závěru „The Moment of a Pearl“, kdy po pomalé vypjaté baladě s jemně zpívaným anglickým textem následuje: „A dědeček si vzal babičku a byli šťastní až do smrti hehehehehe!“...

Nemohu však pominout jednoduše krásné a (formou) krásně jednoduché texty. Jsou o něčem, vyprávějí. Básnická sbírka dotýkající se vnímání světa, mýtů, mystiky, magie. Big Bossova lyrika není zprofanovaný kýč. Je v ní pocit, srdce, vlastní svět, názor. Ty texty sdělují, jsou baladické, mají hloubku. Že byste to od Big Bosse nečekali? Právě. Ve zdánlivých protikladech je krása. O šeptajícím větru, prázdnotě ducha v konfrontaci se smrtí, o melancholických vzpomínkách, hlubinách času přesahujících dnešní přítomnost, o oceánu, který má duši, o znechucení z orgasmu, o konci Země tak, jak je, a o samotě. Když se chceme - a umíme - těmto textům otevřít, ucítíme dotyk uvnitř.

(aa)             

Naprosto pohodová nahrávka, která vrhá na Big Bosse nové světlo. Skladby se převážně houpají na lehké rockové vlně, i když sem tam zaburácejí ve stylu ROOTu. "Doomy Ballads" není tak silná deska, jako počiny Jurovy domovské kapely, ale i tak stále patří k tuzemskému nadprůměru. Za zmínku také stojí kýčovitý, avšak nádherný obal.
Venca 6,5/10

bigboss.mysteria.cz

Seznam skladeb:
1.The Wind
2.The Cognition
3.Solitude
4.Tears of the Ages
5.The Ocean
6.The Moment of a Pearl
7.The End
Bonusy:
8.I scream in the Dark of Loneliness
9.Adagio cantabile

Sestava:
Jiří "Big Boss" Walter – zpěv
Jarda "Goat" Šumbera– kytary, basa
David Uher – kytary
Peter "Blackie" Hošek – bicí, klávesy

Rok vydání: 2009
Čas: 42:54
Label: Shindy Productions
Země: ČR

Diskografie:
1994 – Q7
1998 – Belial´s Wind
2009 – Doomy Ballads


Vydáno: 24.01.2010
Přečteno: 5071x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09074 sekund.