ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tuomas Gary KESKINEN (MONDAY) - Na začátku jsme se scházeli jen v pondělí :-D...

Tuomas "Gary" Keskinen (narozen 1980, absolvent dvou hudebních konzervatoří - Kokkola, Helsinky, projekty: H.I.T.T., Technicolour, Negative, Monday, Ancara, Kalle Löfström, Agnes a Gary duo, 4000Man, majitel Scandal Music Company a Scandal Music Recording, hudebník, skladatel, producent, vydavatel) je jednou z mála finských "rockstars", která na veškeré dotazy odpoví bez hvězdných manýrů, podělí se o cigarety, které si přivezl ze svého turné v Japonsku a na otázky týkající se svého úspěchu dokonce odpoví s takovou dávkou skromnosti, že to rozhodně překvapí.

O Monday ...
Můžeš našim čtenářům Monday představit?
Tuomas: Jasně, jsme 5-ti členná formace, existujeme od roku 2004 a od té doby hrajeme ve stejné sestavě, žádné změny. Jussi - náš baskytarista pochází stejně jako já z Lappajärvi, známe se opravdu už dlouho a zbytek Monday jsem tak různě posbíral, kde se dalo (smích) ... ne, teď vážně, Salla, naše zpěvačka, je z Espoo, ale potkal jsem ji na koncertě tuším s Technicolour v době, kdy jsem hledal ženský vokál pro Monday, Hank je profesionální bubeník, má opravdu moc práce, hraje i v dalších skupinách kromě Monday, má i svoji promo agenturu a Pete je z Helsinek, hraje v Monday na klávesy a byl posledním, kdo se k nám přidal.

Jussi a Pete jsou činní i v dalších formacích ...
Tuomas: Jsou, je to jejich hobby, já a Hank se hudbou živíme, Jussi, Pete a Salla mají svoje stálá povolání.

Byl výběr ženského vokálu přirozenou volbou, chtěl jsi v Monday ženu?
Tuomas: Tak nějak.

Takže jsi nikdy nepřemýšlel nad zpěvákem - mužem pro Monday?
Tuomas: Míříš tím k tomu, že s Technicolour a Jimim jako frontmanem, jsem pak radši sáhnul po ženě na post zpěváka pro Monday?
Víceméně.
Tuomas: Ok, možná (smích).

Neuvažoval jsi nad tím být sám zpěvákem?
Tuomas: Já jsem spokojený jako kytarista :)
Jistě, ale sám taky zpíváš ...
Tuomas: Ano, ale já se docela stydím, jako kytarista to ještě zvládnu, ale jako zpěvák, nevím. Víš, možná až budu starší, vydám nějaké album .... (přemýšlí) akustická kytara a můj zpěv a to ve finštině :)

Takže to vidím na nějaký důchodcovský počin.
Tuomas: Hehe, přesně, až mi bude 50-55, tak něco takovýho spáchám :)

Proč Monday?
Tuomas: Název nebo proč vůbec jsem Monday založil?
Obojí.
Tuomas: Ok, takže Monday je vlastně Monday proto, že jsme se na začátku scházeli jen v pondělí, zkoušelo se jen v pondělí, to byl jediný volný den, který jsem většinou měl, v neděli jsem se vracel z koncertů s Technicolour a pondělí pak bylo věnované mojí vlastní skupině, Monday, takže tak nějak z vtipu o tom, že jsme Monday band vznikl i název skupiny a už jsme si ho nechali. A k tomu proč Monday vůbec vznikla, no .... já jsem už dlouho chtěl čistě svoji vlastní skupinu, protože jen tam můžu psát čistě svoji hudbu, v Technicolour jsem se sice na tvorbě podílel, ale touha skládat vlastní songy mě později přivedla k založení Monday. Dost paradoxní je, že díky mým ostatním projektům mi na Monday pořád zůstává nejmíň času a naše album sice vyšlo v roce 2008, ale všechny písničky na něm jsou staré, z roku 2004-2005 a i to je jeden z důvodů, proč teď nahráváme nové album, kde posluchači můžou slyšet současné Monday, No, pořád je poznat, že je to Monday, ale jsme starší a troufám si říct, že lepší a že nové album bude o něco vyzrálejší, prostě celkově lepší. Muzikant by se měl vždycky snažit překonat sám sebe a neopakovat se a jít dál s každým dalším albem. No, co ještě k Monday dodat, snad jen, že veškerou hudbu v Monday skládám já, i s texty, i když na těch se ale občas podílí i Salla.

Ve Finsku není žádným tajemstvím, že jsi Monday založil i z důvodů řekněme "terapeutických", Monday ti pomohlo dostat se přes hodně těžkou životní fázi.
Tuomas: Je to tak ... můžeme o tom klidně mluvit, já se o tom nebojím mluvit, naopak. Je to téma, o kterém se ve Finsku obecně mluvit nechce a tyhle případy se ale dějí každý den a děti o tom mlčí, raději si vymyslí nějakou pohádku o tom, že spadly ze schodů, přibouchly se do dveří, jako já. Stydí se přiznat, ze jsou obětí násilí. Byl jsem psychicky a fyzicky šikanovaný ve škole, několik let, párkrát jsem skončil v nemocnici se zlomeninami a nepřestalo to, dokud jsem se z Lappajärvi neodstěhoval. Byla to parta místních kluků, starších než já a vždycky si na mě někde počíhali ... byl jsem snadný terč, nelíbil jsem se jim, byl jsem jiný. Bavila mě jen hudba, ve škole jsem nedával pozor a chvátal domů, abych byl u toho, co mě bavilo. Měl jsem z toho pak velké psychické problémy, které vyústily v záchvaty paniky. Neřekl bych, že jen Monday mi pomohla se z toho dostat, ale hudba jako taková, ale samozřejmě Monday na tom má největší podíl, tam jsem se z toho vypsal, složil jsem songy, které jsou o tom, co se dělo a přímo z toho období ...

My Secret Diary
Tuomas: (lehký úsměv) ano ...

Ok, zanechalo to v tobě nějakou negativní reakci na Lappajärvi jako takové? Žiješ teď v Helsinkách, ale do Lappajärvi se přece jen vracíš.
Tuomas: Nezanechalo, mám Lappajärvi moc rád, je to místo, kde jsem se narodil, Helsinki jsou krásné město, ale jsem tam spíš kvůli práci, přátelům, v Lappajärvi relaxuju, když můžu, takže tak asi 3x do roka na víkend (smích), ale ne, mám rád otevřenou krajinu, lesy, jezera, Lappajärvi je fajn.

Zpátky k Monday, prvním singlem z nového alba je "Play".
Tuomas: Ano, prvním singlem, taky je songem ke kterému jsme natočili videoklip a taky to je náš "Eurovision Song" pro rok 2010, teď vyšel jako kompilace se všemi ostatními Eurosongy na CD.

Video k "Play" se teď setkává s dost pozitivním ohlasem, i když je celkem neobvyklé nebo právě proto.
Tuomas: Jsem rád, protože scénař k "Play" jsem napsal sám, režisér to potom samozřejmě upravil, ale nápad je můj. Výběr lokace jsem už nechal na něm a on mi během týdne volal, že našel bezva místo pro natáčení "Play" a to objekt opuštěných jatek a poslal mi fotky a já věděl, že to je správné místo pro natáčení našeho nového klipu.

Ano, v tom klipu tě postřelí a ty nakonci umíráš ...
Tuomas: Já vlastně už umřu na místě té střelby, to že potom ještě vstanu je sen, co se mi zdá, když umírám, že běžím a stárnu a zažívám to, co už teda neprožiju - stáří, s každým krokem v tom klipu jsem starší a starší a umřu v okamžiku, kdy uvidím novorozeně, to symbolizuje v podstatě nový začátek, nový život, cyklus pokračuje, lidé umírají a rodí se.

Věříš v posmrtný život?
Tuomas: Nevím, vážně nevím, to je otázka, co si pokládáme asi všichni, jestli je něco potom, co to tady zabalíme ... Nevím, jestli ano, chci se dostat někam, kde by se mi líbilo, takže hudební nebe! :)
Hehe, jak tě znám, ty skončíš v Jägermeister nebi!
Tuomas: To se nevylučuje, Jägermeister nebe zní taky dobře :D

Takže jsme zase jinde než u Monday ... právě nahráváte Vaše druhé album, máte pro něj nějaký pracovní název?
Tuomas: Ještě nemáme, teď nahráváme, trávím ve studiu spoustu času, protože nahrávám i se svojí další skupinou a obě alba by měla být nahraná do konce února. Máme to teda o dost jednodušší v tom, že pracujeme ve vlastním studiu Scandal Music Recordning a proto tam můžeme být 12 hodin denně, ale v březnu už vyrážíme na turné a všechno musí být do té doby hotové.

Jistě, jedete Německo a Čechy.
Tuomas: Z původně 3 koncertů v Čechách je teď slušné turné a budeme 2 týdny na cestách, takže se na to moc těšíme. V Německu jsem hrál s Negative a v Čechách s Ancarou, s Monday je to poprvé, co vyrážíme do Evropy, hráli jsme předtím jen ve Finsku a Japonsku.

O Eurovizi ...
Monday se účastní finské Eurovize.
Tuomas: Vloni jsme dostali pozvánku od YLE na účast v Eurovizi a využili jsme toho, je to velká propagace skupiny. Vím, říká se, že to rockovou skupinu zahrabe, ale já to vidím jinak, dostali jsme díky Eurovizi obrovskou šanci být prezentovaní ve spoustě médií a o to šlo. Je těžké soutěžit s písní a mezi námi, myslím si, že to ani nejde. Hudba nemůže být porovnávaná, každý song je příběhem o někom, něčím, co pro někoho moc znamená a není možný je dát do lajny a oznámkovat, hodnotit, to prostě nejde.

Monday songem pro Eurovizi je už zminovaný "PLAY".
Tuomas: Ano, "Play" je songem do Eurovize, ale není typickým Eurosongem, to ne ... neskládal jsem vlastně "Play" jako Eurosong. Je z léta, kdy jsem hodně přemýšlel o tom, co tady vlastně děláme, o životě jako takovém, cestě kterou jdeme, volbách, možná osudu a pokud člověk opravdu něco chce, jde si pro to, nečeká až si ho to najde.

Takže účast v Eurovizi bereš jako mediální možnost a zviditelnění Monday?
Tuomas: Víceméně. Lhal bych, kdych řekl, že nedoufáme, že by jsme mohli i uspět, ale celý koncept Eurovize je trochu sporný. Kolik lidí se vůbec do soutěže, hlasování zapojí, jaké kategorie, např. Ylex si vybralo z 15 písní jen 3, které hrálo, ale tam už bych zacházel do regulérnosti soutěže, protože všichni soutěžící na tom nejsou stejně, některým je nabídnuto daleko víc než jiným. Ale tak to je showbusiness, kdo na to nemá žaludek, ať si najde jinou práci, já jsem rád, že mě hudba živí a že můžu dělat, co jsem vždycky chtěl, i když jsem nedoufal, že to dopadne tak, jak je tomu dneska.

O životě ...
Já ještě zabrousím do tvých školních let, je teď sport, kterému se věnuješ, nějakou odezvou na to všechno, co se dělo, když jsi byl školák?
Tuomas: Jasně, určitě, džu-džitsu jsem začal dělat, jen co jsem se přestěhoval do Helsinek, v té době jsem ještě bydlel s Jimim z Technicolour a on jen kroutil hlavou ... Ale on zase pořád vymetá posilovnu, to je zase věc, kterou nemusím já. Džu-džitsu je vlastně obranné bojové umění, baví mě to. Nechci a doufám, že to nikdy nebudu muset použít v praxi, ale kdyby si teď na mě někdo vyskakoval ... :)

Když jsi teď zmínil Jimiho, Technicolour byl bez diskuze tvým nejznámějším projektem, co se týká skupin, neznám nikoho ve Finsku, z tvé generace, kdo o Vás neslyšel a neuměl zanotovat "Teach Me Love" nebo "All My Life", rádia, stage a fans jste vzali takovým útokem, že dodnes se Technicolour hraje a je v povědomí, fans se ptají na možný comeback atd., ... ptám se proto, jak se ti šlo do Negative, šel jsi tam z pozice jedničkového kytaristy a ve srovnání bandů, co se týká Finska, nemluvím teď o Evropě, kde zase boduje Negative, tak Technicolour byl na domácí půdě úspěšnější a známější než Negative.
Tuomas: Myslíš, jestli jsem musel spolknout hrdost a jít na post doprovodného kytaristy?
I tak by se to dalo říct.
Tuomas: Tak hlavně jsem do Negative šel proto, že se s Anttim dlouho známe a když v NGT chyběl hráč a Antti mi zavolal, jestli to chci zkusit, byl jsem pro. To že z postu jedničkového hráče budu doprovodný kytarista jsem neřešil, já nedělám hudbu pro peníze, i když se tím živím, ale pro radost, takže jsem nezkoumal, co a jak bude. Byla šance zahrát si se slušným rock bandem a šel jsem do toho. Nerozlišuju posty, úspěšnost, o pomoc mě požádal např. Kalle Löfström, nejprve o pomoc na vydání jeho CD a pak na post kytaristy v jeho skupině, přijal jsem, neřeším, že já jsem už "hvězda" a Kalle mladíček, který je v hudebním průmyslu teprve rok. S Technicolour jsme měli v té době jasno, byli jsem spolu 7 let a odehráli neuvěřitelné množství shows a potřebovali jsme pauzu a tak v roce 2008 si šel každý svou vlastní cestou, na své projekty, ale zase spolu něco plánujeme, uvidíme, jestli a kdy to vyjde :)
Jsi velkým fanouškem hororů, to se ví, ale neříkej mi, že se nepodíváš i na něco jiného?
Tuomas: No v poslední době jsem si oblíbil seriál Lost :) Přemýšlím, že si dám nějaké tématické "Lost" tetování.

Ok, kam?
Tuomas: Asi na krk, ještě nevím, musím to promyslet. Své předešlé tetování jsem nepromyslel, patřilo rozhodně do kategorie "tetování-kterého-pak-ráno-když-vystřízlivíme-litujeme" (smích), takže jsem si ho pak nechal předělat.
Poslední věc, co by jsi chtěl vzkázat fanouškům, co teď přijdou na koncerty Monday?
Tuomas: Doufám, že se jim na koncertě Monday bude líbit a že si neřeknou, že to byly vyhozené peníze nebo tak něco a že si koncert užijou tak, jak si ho užijeme my. Těšíme se.

Lucie             


www.mondayband.com


Vydáno: 21.02.2010
Přečteno: 3448x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12959 sekund.