ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ABSTRACT ESSENCE - Manifest

Vsetínska partička, ktorú som spoznal na nedávnom vydarenom vystúpení v Brnenskej Melodke, prišla po nádejnom, nadpriemernom debute „Aftermath“ minulý rok s novým materiálom. Ten sa síce do análov českej metalovej scény roku 2009 zlatým písmom nezapíše, na to je konkurencia príliš veľká, pozíciu v širšej špičke si však „Abstrakti“ určite udržali a „Manifest“ im hanbu neurobí.

Oproti „Aftermath“ sa nám hudobný prejav jemne zmelodizoval, čo je zásluhou najmä čoraz chytľavejších Pavlůskových kláves. Tie majú predovšetkým dve úlohy. Účelne, ale aj efektne vypĺňajú priestor tam, kde by sa inak v podstate nemalo čo diať a okrem toho dokážu zdatne sekundovať nie vždy zaujímavým gitarám. To sú podľa mňa zároveň hlavné dôvody, prečo vám v ušiach pri počúvaní nič „nezavadzia“. Všetko príjemne plynie, ani neviete ako a ste (zase) na konci. Nedá sa hovoriť o momentoch, ktoré by mali byť vyložene pamätihodné (i keď časom vám v hlave niečo určite uviazne), ale popravde, kto by to čakal...

Album má svoje svetlejšie aj slabšie chvíľky. Za kompozičné vrcholy určite považujem dynamickú „Assisted Suicide“ a pomerne dlhú „Clown´s Little Trip“ s parádnymi melodickými vložkami v prostriedku a v závere. Veľkým plusom a príjemným osviežením je šťavnatý vokál Andrey Baslovej v šiestej „Just Between Us“ a Kukulove sóla v nasledujúcej „Dead Tired“ tiež nie sú na zahodenie. Za najlepší moment celého albumu však označujem refrén v ôsmej „Domina“. Chlapi vedia človeku v tých najlepších momentoch riadne zamotať hlavu, nahrávka pôsobí pomerne vyspelým dojmom najmä vďaka dobrej produkcii, pri detailnejšej, niekoľkonásobnej obhliadke však opäť (tak ako Venco minule spomenul v recenzii na „Aftermath“) zistíme, že ono to v jadre tak ružové nie je, čo ale bude vadiť len notorickým „rejpalom“, pretože nahrávka ako celok v ušiach funguje dobre.

Textová zložka tentoraz nepatrí k pilierom albumu. Okrem toho, že nedáva veľa podnetov na detailnejšie skúmanie, je to hlavne v prvej polovici na môj vkus až príliš „prefuckované“ a osobne mi to kazí celkový dojem z inak dobrej hudobnej stránky. Je mi jasné, že metal je muzika, ktorej úlohou je okrem iného aj provokovať a uznávam, že občasný správne umiestnený vulgarizmus môže byť umením. Razím však teóriu, že tomuto štýlu práce sa dá vyhnúť vždy a nemôžem sa v tomto prípade zbaviť dojmu, že niektoré texty sú len aby boli.

Suma sumárum, nahrávka to rozhodne nie je zbytočná a v rámci českej produkcie stále patrí vďaka premakaností aranží k tomu lepšiemu. V kontexte so zahraničím riešim otázku, či sa „Abstrakti“ zachraňujú v prvej lige, alebo práve s prehľadom vyhrali tú druhú. Až čas a ďalšia produkcia ukáže, či z voza a či na voz, márna snaha to v každom prípade už druhýkrát za sebou nie je. Pol boda pridávam hlavne za živé dojmy. Z placky to totiž zďaleka nemusí vyznieť tak, ako to chlapi dokázali naživo predať v ten večer v Melodke, kde mimochodom boli s prehľadom jediným účinkujúcim, ktorý si moje peniaze zaslúžil.

Martin             


www.abstractessence.com

Seznam skladeb:
01. ...
02. I
03. Question vs. Resolution
04. Commercial Shit
05. Assisted Suicide
06. Just Between Us
07. Dead Tired
08. Domina
09. Clown´s Little Trip
10. Fallen Aristocracy

Sestava:
Ondráš Zbránek- vokály
Radim Ondra - kytary
Radek Kročil - baskytara
Milan "Peki" Pekárek - bicí
Jan "Mani" Pavlůsek - klávesy

Hosté:
Libor Kukula - kytarová sóla v "Dead Tired"
Andrea Baslová - vokály v "Just Between Us"

Rok vydání: 2009
Čas: 41:30
Studio: Pro-Marts studio
Label: Metalgate
Produkce: Ondráš Zbránek & Abstract Essence
Země: Česká Republika

Diskografie:
2007 - Aftermath
2009 - Manifest

Související články:
ABSTRACT ESSENCE – Aftermath


Vydáno: 14.04.2010
Přečteno: 4203x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10584 sekund.