PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SECRET SPHERE - Archetype

Tihle Italové u nás nedávno zahráli po boku GAMMA RAY a většina kritiků mluvila o jejich vystoupení ve velmi lichotivých formulkách. Já měl o SECRET SPHERE pohříchu jen velmi kusé povědomí a svůj rest jsem tedy koukal rychle napravit. Po pečlivém poslechu všech desek řadím tuhle kapelu k lehčímu nadprůměru s jedinou výjimkou. Tu činí album „Heart And Anger“, které se vyvedlo opravdu náramně a je jednoznačným vrcholem celé diskografie. A nic se na tom nezměnilo ani s vydáním aktuální fošny „Archetype“.

Postupem času si SECRET SPHERE vybudovali celkem osobitý xicht, který se už příliš nepodobá počátkům se silnou dýňovou inspirací. Ostatně svůj obdiv k HELLOWEEN tahle kapela nikdy neskrývala a ideálně ho vtělila do nahrání povedeného coveru „How Many Tears“ na tributovou desku německé legendy. Časem ale rychlosti ubývalo a místo ní začala melodie opanovat gotická symfonie a poněkud temnější kompoziční postupy. Základem samozřejmě stále zůstává power metal s pravidelnou příměsí lehkého progresu, odklon od vzletných melodií k hutným riffům a ještě hutnějším kytarovým stěnám je ale stále znatelnější a vrcholí právě na novém albu „Archetype“.

Zmíněná temnota ale nikdy nemůže být příliš hluboká, a to z jednoho konkrétního důvodu, kterým je vokalista Kiskeovic typu, Roberto Messino (dále např. ALKEMYST, HIGHLORD). Ten je výhrou sám o sobě a ve svém ranku patří mezi absolutní špičku, osobně ho pak řadím do „zlaté italské čtveřice“, hned vedle Michele Luppiho (VISION DIVINE), Fabia Lioneho (RHAPSODY OF FIRE) a Roba Tyranta (LABYRITNH), kterého mimochodem svým hlasovým zabarvením velmi evokuje.

Úvod nové desky obstarává po (samozřejmě) temném intru píseň „Line Of Fire“ s poněkud nešťastným refrénem. Jedna jeho část je totiž zcela totožná s refrénem skladby „Hearts On Fire“ od HAMMERFALL. Buď Italové tento song nikdy neslyšeli (což by jim zaručovalo celkem ospravedlňující, i když hloupé alibi), nebo jde o prachsprostou vykrádačku a totální ztrátu soudnosti. Každopádně je tenhle moment natolik rušivý, že dokonale pohřbívá dojem z celé písně. Následuje vokálně vrstvená „Death Frome Above“ s pianinově-gotickými prvky (které na celé desce uslyšíme několikrát). Tento song, stejně jako všechny zbývající, naštěstí už žádnou kopírkou nejsou, takže se můžeme s klidným svědomím věnovat původní tvorbě této kapely.

Materiál nové desky svoji atmosférou v podstatě navazuje na předešlou placku „Sweet Blood Theory“, která pro mě byla velkým zklamáním. Nic proti technickým stránkám věci, producent i muzikanti zvádli své řemeslo na výbornou, jenže tomu všemu malinko chyběla energie a hlavně melodická výbušnost, tolik žhnoucí z alba „Heart And Anger“. Novinka „Archetype“ je na tom o něco lépe a v rámci celé diskografie SECRET SPHERE jde určitě zařadit k tomu lepšímu. Prezentace je opět slušná (skvělý zvuk, reklamu ovšem label Nuclear Blast poněkud zanedbal), hezky se to poslouchá, jenže k tomu všemu nějak schází motivace pouštět si desku pořád dokola. Snad až na "Mr. Sin" mě ani jedna ze skladeb nedonutila výrazně zvýšit ušní pozornost a už vůbec ne zvýšit hlasitost. Tahle kapela je možná skvělá na koncertech, poslech jejich alb ale bůhvíjakou radost nepřináší. Samozřejmě až na jednu výjimku.

Petr Štěpnička             


www.myspace.com

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Pattern Of Thought (intro)
2. Line On Fire
3. Death From Above
4. The Scars That You Can't See
5. More Than Myself
6. Future
7. Mr. Sin
8. Into The Void
9. All In A Moment
10. Archetype

Sestava:
Roberto "Ramon" Messina - zpěv
Aldo Lonobile - kytara
Marco Pastorino - kytara
Andrea Buratto - baskytara
Gabriele Ciaccia - klávesy
Federico Pennazzato - bicí

Žánr: melodický power/prog/symfo/gothic
Rok vydání: 2010
Čas: 43:21
Label: Nuclear Blast
Země: Itálie

Diskografie:
1999 - Mistress of the Shadowlight
2001 - A Time Never Come
2003 - Scent of Human Desire
2005 - Heart & Anger
2008 - Sweet Blood Theory
2010 - Archetype


Vydáno: 23.07.2010
Přečteno: 3232x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tohle album jsem...26. 07. 2010 20:32 GNT
Vyborna deska,...24. 07. 2010 22:54 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09824 sekund.