NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULSPELL - The Labyrinth Of Truths

Příznivci metalové extravagance a sofistikovaných kompozičních struktur, zbystřete své čtecí smysly. Rovněž vy, kteří máte v oblibě kapelu AVANTASIA, přisuňte své sesle mnohem blíže k monitoru. Právě totiž představujeme druhé album metalové opery s názvem SOULSPELL, která je brazilským ekvivalentem Sammetova projektu, kterému se z jakostního hlediska zároveň hodně přibližuje. První deska „A Legacy Of Honour“ byla čistě domácí záležitostí, její úspěch ale přilákal řadu hvězdných osobností, a tak na kotouči „The Labyrinth Of Truths“ zaslechneme volátko Jona Olivy, Zaka Stevense, Blaze Bayleyho, Edu Falaschiho nebo Tima Owense. O zvukovou produkci se postaral Roland Grapow a ubrus pro pravý metalový hodokvas byl tím pádem luxusně rozprostřen. Jak moc se vyvedla krmě, která na něj byla posléze servírována, to si povíme právě teď.

Autorem celé záležitosti je bicmen Heleno Vale, který kromě muziky vymýšlí i složitý lyrický koncept, jehož „scénáristická“ nit se z první desky převíjí i na tu aktuální. Několik desítek charakterů ztvárňuje obdobný počet vokalistů, mezi kterými nalezneme osvědčená jména brazilské scény, hostující hvězdy celosvětového formátu, ale také mladé účastníky, kteří byli vybráni jako výherci různých talentových soutěží. Źánrový podtext obsahuje řadu fantasy prvků, jenž jsou založeny na realistickém prožitku normálních smrtelníků a jejich vnitřně emotivních rozbrojích. Jakkoli je celá tato formální dramaturgie úchvatná, nás bude přece jenom více zajímat hudební obsah, který teprve rozhodne, jedná-li se spíše o frašku, nebo o kriticky hodnotné a smysluplné dílo.

Deska „The Labyrinth Of Truths“ oproti té debutové zeštíhluje počet skladeb (ze třinácti na devět), časový rozměr se tím ale významně nekrátí, neboť oněch devět písní je nataženo k dlouhým stopážím, které se málokdy vejdou pod pět minut. Důraz na epiku s sebou zároveň přináší menší přístupnost a k důkladnému UCHOpení celého díla bude zapotřebí poměrně hodně poslechů. Kompoziční struktura je rozfázována do několika sfér, k tomu ohromná variabilita vokálních hlasů i linek, až to vše občas působí zmatečným dojmem. A právě proto je velmi důležitá posluchačova trpělivost. Tato průzkumná cesta se ale nakonec celkem slušně zúročí.

Ačkoli je pravda, že do sebe všechny částečky tohoto hudebního puzzle nezapadají s harmonickou dokonalostí, některé hrany jsou přece jenom málo kompozičně vybroušené a jejich pocitový zásun stojí více „uživatelské“ námahy. Na můj vkus se někdy až moc tlačí na progresivní stránku věci a zapomíná se na melodie, které jsou pak malinko diskriminovány (příkladem budiž titulní song). Většinou ale platí, že obraz tohoto díla je radost skládat dohromady. V mé mysli se pak ty nejkrásnější scenérie odehrávají při poslechu skladeb „Dark Prince's Dawn“, „Amon's Fountain“ (což je jasný vrchol desky) a také skoro popovky "Adrift". Nepochybuji ovšem, že si každý najde v onom rozmarném výběru své favority, a s tvorbou kapely SOULSPELL bude až panovačně spokojený.

Petr Štěpnička             


www.soulspell.com

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. The Entrance (instrumental)
2. The Labyrinth of Truths
3. Dark Prince's Dawn
4. Amon's Fountain
5. Into the Arc of Time (Haamiah's Fall)
6. Adrift
7. The Verve
8. Forest of Incantus
9. A Secret Compartment

Sestava:
Luiz Magri - zpěv
Edney Marques - zpěv
Frank Langona - zpěv
Daniel Guirado - zpěv, baskytara
Fabiana Doce - zpěv, klávesy
Juliano Grego - kytara
Thiago Pasqualinoto - kytara
Shirlei Escobar - klávesy
Heleno Vale - bicí

Hosté:
Zak Stevens - zpěv
Jon Oliva - zpěv
Blaze Bayley - zpěv
Tim Ripper Owens - zpěv
Edu Falaschi - zpěv
Nando Fernandes - zpěv

Rok vydání: 2010
Čas: 54:17
Produkce: Roland Grapow
Label: Hellion Records
Země: Brazílie
Žánr: "metalová opera" (power/prog)

Diskografie:
2008 - A Legacy Of Honor
2010 - The Labyrinth Of Truths



Vydáno: 01.03.2011
Přečteno: 3808x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
?Suhlasim,sto krat...4. 03. 2011 9:53 dzuzo
pro mě osobně...3. 03. 2011 8:44 Rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08859 sekund.