ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEPTICFLESH - The Great Mass

SEPTICFLESH sú nezničiteľná istota! Sami to poznáte - keď vám oči blúdia zbierkou hudobnín a čím viac toho v stojane máte, tým horšie je si vybrať, nič neriskujete a siahnete po vašej osobnej klasike. Je to ako keď prídu do mesta kolotoče a vy sa na ne už dlho tešíte. Lebo viete, že dostanete, čo chcete. A bol už veru najvyšší čas! Aj pri naozaj nadštandardnej opakovateľnosti musela po troch rokoch famózna "Communion" pomaličky začať strácať dych a už to zúfalo chcelo niečo nové. A Gréci nás vyslyšali. Pred pár dňami si cestu na tento svet prehrýzla ôsma kolekcia označená „The Great Mass“. A my nemáme dôvod neprepadnúť kúzlu týchto mystikov rovnako ako minule.

Cirkus Humberto otvára nedávno uvoľnený singel „The Vampire From Nazareth“. Ten nemá taký rýchly nástup, akého sme sa minule dočkali, keď umieral Lovecraft, o to je však skladba v konečnom dôsledku intenzívnejšia. Po úvodnej komornej, impresívnej polminútke, kedy sa predstaví hosťujúca sopranistka Androniki Skoula, sa z hrobky vyrúti Spirosov neľudský growling, ktorý už tradične znie, akoby mu práve v krku zaskočila faraónova mumifikovaná mačka a za zničujúcej guľometnej paľby bicích a deštruktívnych riffov neúprosne odrieka verše, ako kňaz v Amonovom chráme. To všetko dofarbuje skvelá práca Pražského symfonického orchestra. Ten mal ostatne pri nahrávaní novinky naozaj dosť práce. Súčasťou pozvoľna sa vyvíjajúceho hudobného výrazu SEPTICFLESH je totiž čoraz väčší príklon k orchestrálnym partom, čoho výsledkom je fakt, že „The Great Mass“ nám značne „spersepolisovatela“ po vzore dotyčnej pompéznej veľkolepej kompozície z minulého albumu. To je krásne vidieť najmä v prvej polovici disku, zahŕňajúc „A Great Mass Of Death“ s neúprosnými kopákmi, chvíľami sa dostávajúcimi do červených otáčok, vyložene majestátny dojem vytvárajúcu „Pyramid God“, ktorá sa v polovici nečakane zvrtne do chytľavého, skoro až tanečného tempa a samozrejme aj najlepšiu položku „Oceans Of Grey“ s ojedinelou účasťou hoboja. Možno som si to len vsugeroval, no akoby sa tu na začiatku skladby parafrázoval úvodný motív z Vltavy.

To ale neznamená, že by sa Gréci pobrali tam, kde by sme ich videli neradi (viď THERION). Stále si zachovávajú výraz, vďaka ktorému ich možno považovať za extrémnu kapelu. Orchester neprekračuje vlastné kompetencie, je držaný pevne na uzde a podriaďuje sa celku, poslúcha veliteľa. Stále má žoldniersku pozíciu, no zároveň sa stal činiteľom natoľko ksichtotvorným, že si SEPTICFLESH už dnes bez neho nemožno predstaviť.

Prvých šesť položiek jednoducho píše, presne ako som si to predstavoval. Predsa len ma však trošku zarazilo zopár jalových úsekov v druhej polovici, ktoré tú apokalyptickú atmosféru zrážajú. Najmä uvoľnenejšia „Rising“ a (paradoxne) „Apocalypse“ mi neustále chcú v hlave splývať a zaujímavý nápad si mimo orchestrálnych pasáží všímam len ťažko. Zaujímalo by ma, či sa niekto odváži vravieť o vate. Nasledujúca „Mad Architect“ tomuto dojmu potom uniká viac menej iba preto, že dostála svojmu menu, je neprehliadnuteľná a viac ako v nemom úžase na ňu vlastne pozerám s podvihnutým obočím, nevediac, čo si o tom myslieť. „Therianthropy“ ako záverečný klinec do rakvy sa už takmer klasicky zvyšnému celku atmosféricky vymyká, svoju úlohu však vlastne plní bez toho, aby sa nejakým spôsobom na typické zakončenie hocijakého iného albumu podobala, čo snáď môžeme priradiť k ďalším trademarkom kapely.

Aj to však môže byť znamením, že máme česť so svojskými umelcami, ktorí sa snažia znieť inak, nie preto, aby boli zaujímaví, ale preto, lebo je to v nich.. SEPTICFLESH sa nepochybne znovu vytiahli a súčasnú popularitu si zaslúžia. „The Great Mass“ je strhujúce predstavenie, síce viditeľne ťažiace a stavajúce na úspechu „Communion“, kto by sa ale napokon sťažoval? Album nepochybne bude atakovať prvé priečky vo výročných rebríčkoch a aj keď ja ho takmer určite nevynechám tiež, predsa len mám príliš skoro zvláštne tušenie, že oproti predchodcovi jeho čaro pozvoľna vyprší oveľa skôr. Preto uberám bod.

Martin             

Po úspěchu Communion se dalo buď těžko, nebo pak úplně lehko očekávat, že následující deska bude naprostá nakopávačka. Já osobně se můžu považovat za člověka téměř obsesivně zbožňujícího právě předešlou placku, tudíž mě vývoj kapely, kdy se dostává ke slovu orchestr, nadmíru těší. Po poslechnutí singlu „Vampire From Nazareth“, který je trochu rozvláčnější (nikoliv však ve špatném směru), než cokoliv na Communion, jsem se už nové desky nemohla dočkat. Co se týče zbytku alba „The Great Mass“, klidně bych si ho dokázala představit jako soundtrack k nějakému hororovému filmu, při poslechu živější „Pyramid God“, možná dokonce přímo k filmu Stargate. Kolem a kolem, album všude po světě získává 10 bodů z 10 a já nemůžu popřít, že by na to mělo, pořád mi tam však maličko chybí chytlavost songů, jako byli „Persepolis“, „Sunligh Moonlight“, nebo „Narcissus“. Velké pozitivum je tentokrát i ženský hlas v kombinaci s growlem i „plytce“ znějícím clean vokálem, bez něhož by Septicflesh rozhodně nezněli jako Septicflesh a který dodává temným songům skoro mrazivou atmosféru. Ve finále tedy souhlasím s Martinovým hodnocením.
Veronika 8/10

www.septicflesh.net

ukážka: (Oceans Of Grey)

Seznam skladeb:
1. The Vampire From Nazareth
2. A Great Mass Of Death
3. Pyramid God
4. Five-Pointed Star
5. Oceans Of Grey
6. The Undead Keep Dreaming
7. Rising
8. Apocalypse
9. Mad Architect
10. Therianthropy


Sestava:
Spiros Antoniou - growling, baskytara
Christos Antoniou - kytara, samply
Sotiris Vayenas - kytara, čistý zpěv, klávesy
Fotis Bernardo - bicí
Androniki Skoula - soprán (host)


Rok vydání: 2011
Čas: 43:42
Label: Season Of Mist
Země: Řecko
Styl: orchestral death metal

Diskografie:
1994 - Mystic Places Of Dawn
1995 - Esoptron
1997 - Ophidian Wheel
1998 - A Fallen Temple
1999 - Revolution DNA
2003 - Sumerian Daemons
2008 - Communion
2011 - The Great Mass


Vydáno: 28.04.2011
Přečteno: 4343x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Úžasné album....30. 04. 2011 11:47 Draconian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08845 sekund.