Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




COLD FEET CONTROL - Tales of the Brokenhearted Pt. 1

Cold Feed Control vznikli jako každá správná kapela, kdy se parta přátel rozhodla k hudbě přistoupit aktivně. Tak se toto uskupení poprvé objevilo v roce 2011 a několik měsíců po vzniku vydali první EP s názvem "Shake It, Shake It!", jenž bylo podle všeho kladně přijímáno nejširším okolím. V letošním roce k této nahrávce Finové přidali další dvě EP s názvem "Tales of the Brokenhearted." Na svých profilech Cold Feet Control uvádí, že texty vycházejí z každodenních zkušeností života a že metalcore hodlají hrát s moderním zvukem, tvrdě i melodicky, a trochu jinak než jsme zvyklí. Pojďme se tedy podívat, jak se jim to v první části "Tales of the Brokenhearted", která vyšla hned první den letošního roku, daří.

Otevírací song "Broken Bridges" zaujme hned uvozujícím riffem, velmi rychle jej nahradí tvrdá sloka, podtržená elektronikou a refrénem, který dává znát, že silnou stránkou kapely je čistý vokál. Není od věci jít proti proudu (i časově) a místo dnes vládnoucích breakdownů se vrátit k instrumentální podobě metalcoru první vlny, jako jsou Shadows Fall, a obohatit ji o klávesy, s nimiž severské kapely umí odedávna skvěle pracovat. Když k tomu ještě přihodíte scream kombinovaný s čistým, lehce podkresleným a hlavně přitažlivým vokálem, pak je jasné, že přes tyto mosty lze přecházet s velkou sebejistotou. O co byla první skladba více „oldschoolová“, o to více "Imagination" využívá vyrovnané bilance mezi tvrdou a melodickou částí a využitím zvukových samplů. A taktéž se do metalcorových prvků promítá v riffech jakýsi numetalový sound, který mě osobně připomíná věci z pera Ill Nino. "Through The Woods" je už záležitost čistě v režii moderního melodického metalcoru lepší kvality, a to včetně dnb a techno vsuvek. Za zmínku rozhodně stojí kytarová linka, která dává Cold Feet Control punc zvuku seskupení jakými jsou Devil Sold His Soul či Architects. EP je ukončeno baladou "Walls Between Us", jež lze považovat s Broken Bridges za vrchol. Pohodová skladba v klidném tempu s piánem v pozadí a fantasticky zkresleným vokálem plným emocím je věc, která obměkčí i vyznavače tvrdších forem hudby. Záměrně jsem vynechal píseň "Project Horizont", u které se chci zastavit před konečným hodnocením.

O tom, že elektronika je součástí metalu už roky, není pochyb. Minimálně od vzniku nu-metalu, kdy tyhle žánry spolu začaly koketovat. Hlavně ale s novým tisíciletím (a především v posledních cca pěti letech) se na nahrávkách nově vznikajících kapel skoro pravidelně objevují songy, které s metalem či rockem nemají společného prakticky nic. Jednoduché hopsačky s tendencí dostat se do rádií nebo (ďábel chraň) do tanečních klubů. "Project Horizon" je pro mě velkým zklamáním právě kvůli výše zmíněnému – primitivní rytmus s nulovým nápadem, hudební mišmaš bez struktury. Záhadou už pak je, proč zrovna tahle byla vybrána pro audiovizuální zpracování. Pokud tyto řádky čte někdo z muzikantů, vězte, že kroky ve znamení Abandon All Ships nevedou tím správným směrem. Pokud tomu nevěříte teď, dáte mi za pravdu za pět let. Abych se již zbytečně nerozčiloval, přistoupím k finálnímu hodnocení.

Cold Feet Control je novou sestavou na scéně, která dělá hudbu především pro zábavu, a tak to má být. Mladost členů odráží i žánr, ačkoli přichází ze země, která je známa pro mnohem tvrdší odnože metalu. Co se ale týče konkrétně EP "Tales of the Brokenhearted", jedná se o nahrávku, která velmi zlehka vybočuje z toho, co post-hardcore a moderní metalcore nabízí. Osobně mě velmi zaujal melodický vokál (ač nevím, zda patří Mikovi či Denisovi), jenž se vrývá hodně pod kůži. Dalším velkým plusem pro mladé Finy je ovládání kláves a především kytarové linky, kombinování riffů a zvuků obou sekerníků dává dohromady velmi příjemné zvláštnosti. Díky jisté nezkušeností je ale na nahrávce slyšet nedotažení některých slibně se vyvíjejících nápadů či chvilky, kdy člověku přímo chybí originalita. A největší úraz jsem popsal v předchozím odstavci. Čeká nás ale ještě druhá část tohoto EP, která je venku poměrně čerstvě, nebude tedy od věci nechat si mírnou rezervu ve známkování.

Kozel             


Bandzone kapely

YouTube ukázka - Project Horizon

Seznam skladeb:
1. Bridges Burned
2. Imagination
3. Project Horizont
4. Through The Woods
5. Walls Between Us

Sestava:
Denis Hautaniemi – zpěv
Mika Lahti – zpěv
Juuso Bergdahl – kytara
Tommi Dahl – kytara
Mikko Keränen – baskytara
Jari Ketola – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 19:25
Label: Inverse Records
Země: Finsko
Žánr: Modern Metalcore

Diskografie:
2012 - Shake It, Shake It!
2013 - Tales of the Brokenhearted
2013 - Tales of the Brokenhearted, Part 2

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.11.2013
Přečteno: 2587x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08869 sekund.