DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




COLD FEET CONTROL - Tales of the Brokenhearted Pt. 2

Nedávno jsem se pokusil představit EP nepříliš známé, ale za to neokoukané (neoposlouchané) party z Finska. Mírně rozporuplná reakce ve mně vyvolává zvědavost na EP „Tales of the Brokenhearted, Part 2“, které vyšlo v poslední dekádě měsíce září. Stejně jako v předchozím případě, i tady na posluchače čeká pětice skladeb, a to o téměř stejné stopáži. S první nahrávkou ta čerstvá příliš nekoresponduje, co se týče obalu, hudebně je taky mírně odlišná, a tak totožný název nejspíš odkazuje na lyrický obsah. Na úvod by to ale stačilo a nezbývá než se přesvědčit, zda se Cold Feet Control podařilo poodkrýt skrytý talent, a nebo zda se jedná o další partu kluků, která se v záplavě nových kapel jednoduše ztratí.

V poklidné atmosféře, kterou končilo první EP, to současné začíná. „Appreciate It“ je v počáteční minutě uvedeno chytře (a neškodlivě) zvoleným digitálním efektem a vokálem, jenž za doprovodu kytar a uvolněných bicích zvolna roztahuje chmurné mraky, které se nad kapelou stahovaly při poslechu předchozí nahrávky. Ale pryč s předsudky. Po kolébavém úvodu přichází hromová rána s hardcorověji znějící „Despise“, která v pozadí nese kybernetické klávesy (digitálních doprovodů je na EP vlastně požehnaně) a snoubí vokálovou kombinatoriku moderního metalu – melodicky zpívaný refrén a sloky na vlně spojení growlu se screamem. „Hold the Thought“ využívá podobného schématu, i když se konečně ke slovu více dostávají sekerníci Juuso s Tommim. A přestože jejich riffy nejsou nejlepší, které člověk slyšel, rozhodně dávají znát, že máme co do činění s metalcorovu kapelou. Mimochodem, nevím jak vás, ale mě vždycky zaujme souhra klavíru s elektrickou kytarou. Předposlední skladba, nazvaná „Sacred Lies“, by se dala popsat jako jakýsi Babylon. Přestože toto bájné město je známo díky zmatení jazyků a prakticky hluku. Pokud se však řádně zaposloucháte, pochopíte, že díky charakteristické melodice jednotlivých řečí je výsledek velmi zvláštní hudbou. Pánové z Cold Feet Control tímto způsobem spojili zdánlivě nesourodou elektro muziku, kytarové riffy, které přecházejí do kumštýřských vyhrávek na pozadí (sic) a v refrénu až popově laděným zpěvem – místy až připomínající Modern Talking, což zní pejorativně (mě to taky zprvu vyděsilo), ale tentokrát to tak není myšleno. Zbývá už jen „Walking On the Edge“. Ta je patrně nejtvrdším a nejmetalovějším kouskem od Cold Feet Control, který jsem slyšel (možná to vypadá jako málo). Taky podle konstrukce skladby mi je nejblíže, což je ale dáno především tím, že kytary jsou slyšet více než elektronika a i popový hlas jednoho ze zpěváků ustupuje víc hrdelnímu zpěvu. Dvacet minut je pryč…co ale dál?

S „Tales of the Brokenhearted, Part 2“ mám méně potíží než s nahrávkou předchozí, a to z několika důvodů. Tato je totiž hudebně přehlednější a vychytanější, a to hned o několik tříd. Přestože se nejedná o čistý metalcore ani post-hardcore, nýbrž spíše fusion, má to co do sebe a snoubí to finský smysl pro hudbu, který byl vždy v jiných sférách než kdekoli jinde na světě (a že za to seveřany máme rádi). Toto dvacetiminutové EP se dá popsat jako skutečné „chození na hraně“, protože je zcela nepochybné, že milovníci tradičního metalového zvuku budou mít opět koho nenávidět, ale mladší generace by se o partu Cold Feet Control mohly (a nejspíš měly) začít zajímat díky jejich neortodoxnímu přístupu i strukturování skladeb. Z písní je cítit, že to chlapci dělají ze srdce a pro zábavu a nedělají si žádnou hlavu z toho, jaké zvuky s čím kombinují a především neřeší žádné škatulkování (taky, kdo by se v tom dnes vyznal).

Co bych jim sám za sebe snad vytknul, je skutečnost, že na moje gusto a sluch už se jedná o víc elektronickou hudbu, kde metal s rockem je spíš doplňující součástí. Osobně to mám raději naopak. Nicméně i přesto se mi nejeden part z „Tales of the Brokenhearted, Part 2“ dostal pod kůži tak hluboko, že na ně jen tak nezapomenu. Dal-li jsem předchozí části „Tales“ 6 z 10, pak v tomto případě dávám bod navíc, z čehož vyplývá, že výsledná známka je 6,5. A to na tak krátce existující kapelu v mých očích není špatné, ne?

Kozel             


www.facebook.com/Cold-Feet-Control

Seznam skladeb:
1. Appreciate It
2. Despise
3. Hold The Thought
4. Sacred Lies (feat. Mira Cibulka)
5. Walk on the Edge

Sestava:
Denis Hautaniemi – zpěv
Mika Lahti – zpěv
Juuso Bergdahl – kytara
Tommi Dahl – kytara
Mikko Keränen – baskytara
Jari Ketola – bicí

Rok vydání: 2013
Vydavatel: Inverse Records
Země: Finsko
Žánr: Modern Metalcore
Čas: 19:21

Diskografie:
2012 - Shake It, Shake It! (EP)
2013 - Tales of the Brokenhearted (EP)
2013 - Tales of the Brokenhearted, Part 2 (EP)


Vydáno: 14.12.2013
Přečteno: 2516x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09173 sekund.