RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEPTICFLESH - Titan

Řečtí šampioni v oboru zvaném „Symfonický death metal“ vydávají novou nahrávku s názvem „Titan“. A mají na co navazovat. Minulé dvě desky „Communion“ a „The Great Mass“ stanovily zcela nové standardy pro tento žánr. Septicflesh opět spojili síly s Pražským filharmonickým orchestrem a dirigentem Adamem Klemensem. Nově se také zapojil i Dětský sbor města Praha. Nový je také producent, a to Logan Mader (Machine Head, Soulfly, Fear Factory, Dagoba..). V tomto směru si myslím, že to byl však mírný krok směrem vzad a to kvůli ne zcela líbivému zvuku kytar (v některých písních mi přijdou upozaděné nebo naopak upřednostněné) a celkově se mi více líbila produkce alba minulého.

"War In Heaven"
Klasický „otvírák“ alba Septicflesh. Výrazné bicí a mohutné orchestrace, které složil Christos Antoniou a v některých motivech se možná nechal inspirovat německým skladatelem Richardem Wagnerem. Vzápětí se ozývá Sethův ultragrowling a nájezdy smyčců, které vytvářejí bojovou náladu skladby. Uprostřed zazní skvělý riff a Fotis Bernardo za bicími se neskutečně činí, jeho přinos pro celé album je obrovský. Závěr je pomalejší a takřka apokalyptický. Sbory ukončují tuhle „válečnou“ píseň. I když se to poslouchá náramně, v porovnání s prvnímy songy z předešlých desek, je „War in Heaven“ spíše méně nápadným kouskem a na poměry SF průměrným.

"Burn"
„From the silence of a headless horror, learn!“, zahlásí kytarista a zpěvák (čistých vokálů) Sotiris a nastává peklo. První půle skladby je rozhodně to „nejmetalovější“ na desce. Pořádný death metal se spoustou změn temp a skvělým riffováním. Refrén je zvláštní a přijde mi skoro až ležérně zazpívaný, ale funguje to a je rozhodně zajímavý a zapamatovatelný. V druhé půli se SF transformují takřka do psychedelické kapely a vystřihnou nejkrásnější melodii na albu. „Burn“ je jasná hitovka a patří k tomu nejlepšímu od této kapely.

"Order Of Dracul"
Píseň o Vladovi Napichovači zní majestátně a poměrně progresivně. Vyčnívá krásně blackmetalová kytara a rychlé tempo skladby. Houslové „sólíčko“ v prostředku podpoří atmosféru z předminulého století. V zásadě však opět typický mustr kapely, který nikterak nešokuje, ale rozhodně potěší.

"Prototype"
Divoký začátek a přesto dosti melodická věc. Kytary jsou méně nápadné, pozornost na sebe strhává orchestr. Tak jak bývá zvykem, prostředek zklidní a SF působí strašně příjemně. Přichází však nejsilnější a pro mne nejemotivnější část, kdy se k Sethovi připojuje dětský (dívčí) sbor a spolu zpívají o jistém prototypu humanoidní bytosti, která se snaží býti člověkem, ale jen imituje žití. Měkčí pasáže paradoxně Septikům sluší. Vyniknou tak melodie a vůbec tomu nevadí naopak brutální growling. Tohle je „Prototype“ úžasné symfonicko – metalové písně.

"Dogma"
Zvláštní atmosféra plná tajemna a temnoty. Text o bolesti, tak trochu masochistický. Po „tajemnu“ zazní skoro až rock n‘ rollový riff (samosebou přitrvzený) a poté epické sbory a Sotirisův pěvecký příspěvek. Skladba s nejvzletnějším refrénem.

"Prometheus"
„Deus ex machina“. Můj favorit alba! Nejdelší věc s tichým začátkem, který naruší skvělé orchestrace. „Prometheus“ se nese ve středním tempu a především stupňuje napětí. SF pracují s motivy skladby velice sofistikovaně. Různě je proplétá (například sbory) a působí na posluchačovu mysl. Chvílemi jsem byl až v tranzu. Pak přichází chvilkové uvolnění a klid. Seth dál už jen vypráví a píseň poměrně smutně doznívá. Přál bych si od SF víc takových epických věcí a nejlíp i delších, aby opravdu využili svůj talent.

"Titan"
Strašně mi připomíná „Communion“. Svou dramaturgií, riffy a sbory. Poslouchá se to však náramně.

"Confessions Of A Serial Killer"
Pro mě asi nejslabší kousek na albu. Nebo spíš nejméně nápadný. Začátek opět tajemný až strašidelný, poté tvrdá deathmetalová část a konečné orchestrální vyvrcholení, které má sice velice dobrý motiv, ale přijde mi až příliš prodlužovaný.

"Ground Zero"
Zaujme především naštvaným Sethem, který v úvodu předvede jeden ze svých nejbrutálnějších výkonů. Kytary stejně jako na většině desky nejsou moc ostré, spíše vybrnkávají a jen dokreslují atmosféru. A stejně jako Seth i Sotiris tu má svou skvělou pěveckou část. Skladba opět krásně vrcholí, aby byla posléze sražena zpět do deathmetalového běsnění.

"The First Immortal"
Epická a masivní tečka za albem. Orchestr tu vytváří velice zvláštní atmosféru (cítím se jak někde v oblacích nebo v obrovské hale či jeskyni). Skladba je variabilní a neustále se mění, přitom má krásné melodické momenty a zejména přítomnost dětského sboru zní výborně. Tohle patří ke zlatému fondu Septicflesh. Parádní závěr.

„Titan“ není dokonalý. Deska je to méně přístupná a teprve po několika posleších začíná být vlastně strašně přitažlivá. Současně je, ale třeba říci, že některé skladby jsou v podstatě jen „bratříčky“ jiných písní z minulých alb. V rámci orchestrací jsou Septicflesh stále jedničkou (promiň Mikko a Epico) a i když „Communion“ a „The Great Mas“ zůstaly nepřekonány, pořád je to výborná nahrávka a já ji můžu jen doporučit.

Tomáš Marton             


www.septicflesh.com

YouTube ukázka - Order Of Dracul

Seznam skladeb:
1. War In Heaven
2. Burn
3. Order Of Dracul
4. Prototype
5. Dogma
6. Prometheus
7. Titan
8. Confessions Of A Serial Killer
9. Ground Zero
10. The First Immortal

Sestava:
Sotiris Anunnaki V - zpěv, kytara
Christos Antoniou - kytara, orchestrace
Seth Siro Anton - growling, baskytara
Fotis Benardo - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 45:24
Label: Season of Mist
Země: Řecko
Žánr: Symfonický death metal

Diskografie:
1994 - Mystic Places of Dawn
1995 - Esoptron
1997 - The Ophidian Wheel
1998 - A Fallen Temple
1999 - Revolution DNA
2003 - Sumerian Daemons
2008 - Communion
2011 - The Great Mass
2014 - Titan

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.08.2014
Přečteno: 3592x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Horbárka: V...15. 10. 2014 23:25 Supermartonátor
TITAN - 10Supermartonátor,...15. 10. 2014 5:14 Hrobárka
Hrobárka: Jsem...14. 10. 2014 23:38 Supermartonátor
TITAN - 10Rozporuplné...14. 10. 2014 23:06 Hrobárka
U mně Titan dojel...18. 08. 2014 9:52 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08942 sekund.