RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FAJTFEST 2014 – Velké Meziříčí, Ski Areál na Fajtově kopci – čtvrtek 17. července

Už po šesté se na vrcholu kopce nad Velkým Meziříčím konal FajtFest, který svým zaměřením (při nejmenším) u nás nemá obdoby. Mílovými kroky rostoucí festival letos bohužel musel (inu, povaha českého národa je nezměnitelná) program časově trochu stáhnout, nicméně organizátoři těch pár chybějících hodin nahradili obsahem. To byl také jeden z hlavních důvodů, proč stánek pro fanoušky hardcoru, nu-metalu a metalcoru znovu nabízel příjemně strávený víkend, jenž byl historicky podruhé odstartován čtvrteční Rumela Party, která je hudebně věnována hlavně kapelám z blízkého okolí.

Ročník 2014 odstartovala menší sprška z nebes, díky čemuž se o pár minut odložilo první vystoupení kapely Terminal. Bohužel jsem jejich set svižného punku, říznutého grindem a ostrým vtipem prošvihnul. Faktem ale je, že FF crew již podruhé dalo místní kapele možnost debutovat na tomto místě a rozhodně doufám, že se tato skutečnost stane tradicí.

Brněnské Corposant jsem si ale ujít nenechal a už během tohoto vystoupení bylo jisté, že kvalita večera poroste strmě nahoru. Tahle partička nabízí hudební kombinaci všeho, co corové žánry nabízí. Od djentu přes chytlavé refrény a breakdowny až k pig squealu. Na koncertě vše ještě podtrhne frontman Kuba Adámek, který neváhá několikrát za vystoupení vpadnout mezi dav, osobně rozběhat circle pit nebo roztáhnout wall of death; taková věc se věru nevidí často. Za následek to mělo rychle opadající ostych a rostoucí vřavu pod pódiem. Pětice z moravské metropole potěšila a připravila úrodnou půdu pro jednu z významných velkomeziříčských sestav.

Těmi byli crossoveroví matadoři Nonsense, kteří odehráli průřez svou historií. Že jsou doma, bylo víc než evidentní. Ke všemu se dalo porovnat, jak si v současné době vedou bez dlouholetého zpěváka. Vokálů se totiž ujali frontmani z Jizz a Mr.Dynaboom (ten s kapelou odehrál letošní turné). Jak to tak bývá, někteří by raději původní sestavu, ale podle všeho to vypadalo, že víc se líbí toto pojetí. I za sebe mohu říct, že sázka na dva zpěváky se vyvedla na výbornou. Z energie, která jiskřila na všechny strany, se lidské bytosti pomalu měnily v démony, jimž brzy přišel kázat nejpovolanější tohoto večera.

S jedenáctou večer, a nějakým tím pivem navíc, vstoupilo na pódium druhé legendární uskupení – Bad Victim – a počali kázat Temnotu. Tahle banda koncepčně FajtFest už dlouhou dobu obohacuje o temné pojetí metalu. Pro tentokrát se přítomným BVečka představili s novou zpěvákovou maskou. Doufám, že po několik dalších let bude tahle tvář podtrhovat ďábelskou atmosféru z show plynoucí. Rozpoutané peklo vedlo k tomu, že zábrany měly co dělat, aby zůstaly na svých místech. Kluci vsadili na osvědčené vály jakými jsou „K severu“, „Connecticut“ nebo přídavkovou „Ten, co se nebojí smrti“. Nesmím opomenout „Změň to“, která vždy zaručeně rozhýbe vše, co má v blízkosti stage ruce a nohy. Kvartet si pro návštěvníky připravil ještě jeden dárek – premiéru nové skladby „Před bránou“. A mimochodem - jestli dodnes ještě někdo pochyboval o téhle kapele, měl by to brát jako další důvod, proč napřesrok navštívit VelMez.

Přestože divoká zběsilost rozpoutaná předchozí bandou dávala pocit, že vrchol večera je za námi, nebylo tomu tak bezpodmínečně. Hudební tečkou za čtvrtečním večerem byli Overhype a již poněkolikáté to na FajtFestu nasolili do lidí zase z úplně jiného soudku. Brilantní smíchání vlivů Limp Bizkit a Rage Against the Machine spolu s komunikací frontmana s publikem bylo víc než přívětivé a už tak parádní start pozvedal o další úroveň. Co mě osobně velmi potěšilo, byl cover, kterým svůj tracklist osvěžili. Opravdu se nestává často, aby na českých podiích byli slyšet Static X.

Kozel             


FB Fajtfest


Vydáno: 03.08.2014
Přečteno: 2558x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09394 sekund.