RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




COLOSALIST - Pass into Oblivion

Colosalist je zcela nový pojem na české metalové scéně, přitom se však jedná o jeden velký návrat. Tvůrcem Colosalist je totiž Petr Staněk. Toho můžete dobře znát ze Silent Stream Of Godless Elegy, kterým pomohl dostat se na špičku českého metalu. Před čtrnácti lety však z kapely odešel a založil elektro-metalový projekt Liveevil, který sice slaví poměrně slušný úspěch, ale tvorbě SSOGE je hodně vzdálen. Nevím proč, možná kvůli fanouškům nebo prostě z vlastní chuti, Colosalist Petra Staňka vrací k „Silentovskému“ pojetí hudby. Doom metal, trocha folku, temná atmosféra, náznaky blacku. Možná by se to vše dalo shrnout jako pagan metal, což je dnes poměrně populární škatulka.

Na EP „Pass into Oblivion“ jsou čtyři skladby, které dokáží zaujmout a i na malém prostoru navodit zcela osobitou atmosféru. Úvodní „Creeping Frost“ začíná temně, avšak vzletný a zpěvný refrén působí až vesele. Vedle zatěžkaných riffů a uvolněného tempa bicích se snaží Colosalist i o symfoničnost, což se děje na celé nahrávce. Zvuk je spíše průměrný a orchestrace mi nepřijdou příliš nápadité, přesto svou úlohu splňují. Atmosféra mi chvílemi připomíná Bathory (z pozdějšího období) a někdy dokonce Tryptikon. To především díky poměrně temným slokám a pěveckému výkonu Petra Staňka. Velice se mi zamlouvá, jak se snaží o pestrý vokální projev. Zvládá melodický a čistý zpěv, zrovna tak blackový vokál, rovněž tak další brutálnější odstíny svého hlasu. Opravdu trochu jako Tom Gabriel Warrior (to je myslím dostatečná pochvala).

V „InLight Of A Lantern“ se nejvíce projevuje výše zmíněná symfoničnost a doommetalová nálada. Nejlepší skladbou EP je „Aeonian“, která je plná rytmických a náladových změn. Zpočátku jako by se Staněk vydal na návštěvu zmrzlého Norska, protože zde přijde na řadu čistokrevný black, jenže skladba se následně uvolňuje a přitom neztrácí nic ze své epičnosti. Skutečně velice povedené. „Witnesses From Shadows“ je závěrečným kouskem, který navazuje na skladby předchozí a je tak příjemnou tečkou za prvním EP Colosalist.

Celkově se mi nahrávka velice líbí, nicméně by zasloužila lepší zvuk a propracovanější aranžmá orchestrací. Hodně jsem zvědavý na řadové CD a pevně doufám, že se ho brzy dočkáme. Petr Staněk svůj návrat ke kořenům zvládl na jedničku….ehm, teda na jedničku ne, ale na…však vidíte bodové ohodnocení.

Tomáš Marton             


FB COLOSALIST

Seznam skladeb:
1. Creeping Frost
2. In Light of a Lantern
3. Aeonian
4. Witnesses from Shadows

Sestava:
Petr Staněk - ostatní nástroje, zpěv
Petah - baskytara

Rok vydání: 2014
Čas: 16:47
Label: Metalgate
Země: Česká republika
Žánr: pagan metal

Diskografie:
2014 - Pass into Oblivion (EP)

Foto: archiv interpreta


Vydáno: 30.08.2014
Přečteno: 3393x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09525 sekund.