TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jeff (SPARTAN) - Máme rádi spartský způsob života

Kytarista Cradle Of Filth Ashok prohlásil, že inspirace pro vlastní tvorbu je všude kolem, jen je důležité umět se dívat. Nemohu jinak, než s ním souhlasit. Někdy stačí nahlédnout do starých příběhů a dávných mýtů, ze kterých řada kapel čerpá náměty pro své texty. Výjimkou není ani holandská formace Spartan. Jak už název napovídá, její tvorba vychází ze starověkého Řecka, jehož dávné příběhy kluci zhudebnili na svém debutu„For Glory“. Jak to vše probíhalo a co se chystá dál, nám prozradí frontman kapely Jeff.

Vaše tvorba je velice silná a inspirativní. Čemuž snad i nahrává fakt, jaké téma jste zvolili. Proč vlastně právě starověké Řecko?
Díky! No skutečnost je taková, že jsme se původně nechtěli upnout na jedno téma. Ale když jsme přemýšleli o jménu kapely, bylo pro nás důležité zvolit nějaký silný název. A tak se zrodilo pojmenování SPARTAN. V době založení jsme vlastně ani neuvažovali nad tím, že veškeré songy budou založené na tématech řecké mytologie. Ale když jsme o tom začali přemýšlet, nakonec se to jevilo jako relativně vhodné řešení. Snad to bylo i ovlivněno filmem 300 Bitva u Thermopyl. Takže mám pocit, že jsme to tlačili tím správným směrem. Máme rádi podobné filmy, hry a celkově spartský způsob života. Takže pak bylo zkrátka jasno.

To chápu, vlastně ten film konkrétně prezentuje dravost, energii a sílu. Jako inspirace pro tvorbu hudby se mi to jeví vhodné. Co tak sleduji, tak fanoušci mnohdy objeví kapelu, která je jim dosud neznámá, ale má potenciál prorazit hodně vysoko, To je podle mého názoru i váš případ. Jak bys popsal svou kapelu sám?
Díky za kompliment! Myslím, že naše kapela bude takto fungovat, sice jsme v minulosti měli nějaké změny v sestavě, ale současní členové (Pieter, Nick, Mike a Frank) se dobře v kapele usadili, pracujeme společně na novém albu, jak možná víš, a máme spoustu plánů do budoucna, co se týče samotné hudby a věcí kolem (merch a naší show). Všichni usilujeme o to, aby kapela zaujala ve světě metalu svůj stabilní postoj a inspirovala naše fanoušky.

Já osobně si myslím, že k tomu už máte slušně našlápnuto. A hudba má fakt grády. Stejně jako je řecká mytologie velice bohatá, tak i vaše hudební složení. Když vezmu v úvahu mnoho metalcorových riffů, heavy metalových sólíček s přídavkem oldschoolového bubnování a navrch silný black/death vokál. To je opravdu povedený mix. Co vás inspirovalo k tomuto výběru?
On to vlastně záměr nebyl, ono to prostě vyplynulo samo. Znáš to, každý přispěje svou špetkou do mlýna a někdy je pak výsledek dobrý, když se na něm zapracuje, může vzniknout fakt povedený celek. Třeba já jsem velký fanda black metalu, no a Pieter a Nick zase vyzkoušeli trochu toho metalcoru. Každý z nás má rád nějaký metalový žánr a pak to takhle mixujeme. Na novém albu tu bude určitě slyšitelné.

Když o tom mluvíš, jak vlastně probíhalo nahrávání vašeho debutu „For Glory“?
Materiál jsme nahrávali ve vlastním studiu. Dlužno dodat, že kvalita těch nahrávek nebyla úplně taková, jak jsme si představovali. Inu byly to začátky. Spousta songů už byla napsána z minulých dob, ještě před založením kapely. Pak jsme je mírně pozměnili, doladili a nakonec je dali na tohle album.

Spousta těch songů má ohromnou energii. Ale asi nejvíce mě oslovila píseň „ Athena´s Wrath“. Když jsem o tomto songu říkal své přítelkyni, aby si ho pustila, byl jsem si jistý, že se jí určitě bude líbit stejně, tak jako mě. Ona miluje řeckou mytologii a tenhle song jí rovněž hodně zaujal.
Jo tenhle song mám taky nejraději (smích). Ta skladba má fakt energii, jsem rád, že to vidíme stejně. Ale jak jsem říkal, je třeba se vyvíjet a zlepšovat co máš. Ono to bez té snahy moc nejde. S novým albem chystáme propracovanější vokály, nadupanější zvuk, nový merch, vylepšit show, určitě turné, ale i spousty drobností, jako vlastní trsátka a tak podobně. Zkrátka makat na sobě. A je to parádní, spolupracujeme s dalšími třemi už dost známými umělci právě na vokálech. No, ale zatím je to ještě docela tajné, takže více neprozradím (smích).

Musí to být opravdu skvělé. Když jsme u těch pozitivních pocitů. Byl jsi někdy v Řecku?
Bohužel ne. Ale strašně rádi bychom tam s kapelou jeli. Ale když to tak vezmu, tak dovolenou jsme neměli už dobrých 7 let, ne-li déle…

No to je dost dlouhá doba. Ale snad se poštěstí v budoucnu. Musí to být úžasná země, stejně jako jejich stará mytologie. Což mi připomíná, máš nějaký oblíbený mytologický příběh?
Nojo těch je (smích). Co se mi vážně na té mytologii líbí, je způsob, jakým jsou bohové zobrazeni. Vždy tam najdeš, nějaký smysl pro to, co činí. Kdybych měl konkrétně říct, který je můj oblíbený příběh, tak určitě ten o Orfeovi. Jak odešel do podsvětí prosit o život své ženy, ovšem pod jednou podmínkou, že se nesmí cestou z podsvětí otočit. Samozřejmě, že to dopadne špatně a on o svou ženu přijde. No přiznám se ti, mám rád takové milostné příběhy (smích).

Kdyby ses mohl vrátit v čase, rozhodl by ses pro život v dobách starověkého Řecka?
Jako Sparťan? Jo rozhodně jo. Jejich způsob života sem i líbí, i-když obávám se, že bych nepřežil dlouho. Ale když se nad tím člověk zamyslí, jejich chápání věcí kolem bylo prostě odlišné. Byli schopni za něco položit život, čest nebyla jen bezduchým pojmem, jako dnes. Ono je to těžké srovnávat, ale někdy mám pocit, že dnes už lidé zapomněli odkud jsme přišli a mnoho pojmů je jim dnes neznámých.

Občas se taky zapřemýšlím nad světem ve starověku, což u mě jako milovníka historie není nic mimořádného (smích). Musel to být úžasný svět, byť máme dnes pocit, že jsme dosáhli maxima na stupních vývoje. Ale co se týče stupňů vývoje tvé kapely, určitě se o nějaký krok jedná. Stává se ti už, třeba to, že tě lidé poznávají, když jdeš po ulici? A řeknou si „ No jasně, toho znám“?
Vlastně stává, u nás v Haarlemu je taková malá metalová komunita, kde se mezi sebou ti lidé znají. No a, když jsem na koncertě občas nějaký fanoušek přijde a zdraví mě už z dálky. Je to příjemný pocit. Obzvlášť, když pak vidím dotyčné s tričkem naší kapely. To jsou právě ty chvíle, kdy cítíš, že to má smysl, že těm lidem něco můžeš nabídnout a oni tě odmění svou přízní.

Tomu rozumím, musí to být vážně super pocit. No a moje poslední otázka zní. Máte v plánu navštívit i cizí země? Koncertovat někde daleko?
Rozhodně, sice toho není moc co teď k tomu mohu říci, ale předběžně chystáme turné na květen příštího roku. Zatím to sice vypadá na menší turné, ale snažíme se prorazit i dál. Myslím, že to časem bude možné i z hlediska naší spolupráce s agenturou EAM. Doufáme, že zahrajeme příští rok taky v Čechách.

ENGLISH VERSION
The inspiration for own work is everywhere, it's just important to be able to watch. That told me a great guitarist and I thus can not agree more. In the case of Spartan band is the same way. Sometimes you just look into the old stories and ancient myths. Similarly, a Norse mythology-soaked lyrics of the band Amon Amarth, over the desert cover by sand monumental tones rabble Nile or around the now suspended Roman legions Ex Deo, the light also favors floats above issues by no means unknown mythology of the ancient Greeks, whose theme boys set to music on their debut "For Glory ". How's everything going and what is going on, tell us frontman Jeff. Your work is very strong and inspiring. Which perhaps also recorded fact, the theme you have chosen. Why just ancient Greece?
Thanks! Well the fact is that we originally wanted to be clamped on one topic. But when we think about the band name, it was important for us to choose a strong name. And so was born the SPARTAN received new designations. At the time of establishment, we actually had not even considered the fact that all the songs are based on themes of Greek mythology. But when we started thinking about it, eventually it seemed relatively appropriate solution. Perhaps it was influenced by the film 300. So I feel that we were pushing in the right direction. We like similar movies, games and overall Spartan way of life. So then it was just clear.

I understand that, actually, the film presents ferocity, energy and strength. As inspiration for making music it seems to me appropriate. What to watch, so fans of the band often appears that they are still unknown, but it has the potential to break a lot of high, It is my opinion your case. How would you describe your band yourself?
Thanks for the compliment! I think that our band will work as follows, although in the past we had some line-up changes, but current members (Pieter, Nick, Mike and Frank) are well settled in the band, we are working together on a new album, as you might know, we have a lot of plans for the future in terms of the music itself and things around (merch and our show). We are all committed to the band took the metal world, its stable attitude and inspired by our fans.

I personally think that the fact you already have a decent primed. A music has really power. Just like the Greek mythology very rich, and your musical composition. When you consider the many metalcore´s riffs, heavy metal solo´s with the addition of old school drumming and strong top black / death vocals. It is really hilarious mix. What inspired you to this choice?
It´s actually was not the intention, it's just revealed itself. You know, each contributing own ideas and then the result is sometimes good when incorporated in it there may be really hilarious whole. Maybe I am a big fan of black metal, and Pieter and Nick tried again a little bit of metalcore. Each of us likes some metal genre and then like this mix. On the new album there will definitely audible.

Speaking of how actually took place recording your debut "For Glory"?
The material we recorded in our own studio. It should be noted that the quality of the recordings were not complete, such as we had imagined. Well it was started. A lot of songs have been written from a bygone era, before the foundation of the band. Then we slightly altered, fine tuned and eventually put them on this album.

A lot of the songs has tremendous energy. But many approached me about the song "Athena´s Wrath". As I thought about this song called my girlfriend to let it play, I was sure that she will love it as well, like me. She loves Greek mythology and this song is also very attracted to her.
Yeah this song I also prefer (laughs). That song really has the energy, I'm glad to see as well. But as I said, it is necessary to develop and improve what you have. It's not that big of a deal efforts. With the new album going to elaborate vocals, mighty sound, new merch, improve the show, be sure to tour, but also lots of little things like custom guitar picks and so forth. In short, work hard for each other. And it's great, cooperate with the other three already quite well-known artists just on vocals. No, but yet it's still quite secret, so reveal more (laughs).

It must be really great. Speaking of positive feelings. Have you ever been in Greece?
Unfortunately, no. But very glad we went there with the band. But when I take it, so we did not vaction for a good 7 years, if not longer ...

Well it's a long time. But perhaps lucky in the future. It must be an amazing country, as well as their old mythology. Which reminds me, do you have a favorite mythological story?
Yeah those are… (laughs). What I really like in the mythology, is the way the gods are portrayed. Always find there, some sense for what they do. If I had to specifically say which is my favorite story and certainly one of Orpheus. How he went into the underworld to plead for the life of his wife, but on one condition, that is not the way out of the underworld turn. Of course, it goes wrong and he comes by his wife. Well I must admit, I love such love stories (laughs).

If you could go back in time, would you chose to live in the times of ancient Greece?
As a Spartan? Oh yeah definitely. Their way of life here i like, i-if I am afraid that I would not survive long. But when you think about it, their understanding of things around was just different. They were able to put something in life, the honor was not just mindless concept as today. It is difficult to compare, but sometimes I feel that today people have forgotten where we came from and many of the terms are unfamiliar to them today.

Sometimes too think over the world in ancient times, which for me as a lover of history is nothing extraordinary (laughs). It must have been an amazing world, even today we feel that we have achieved the maximum level of development. But in terms of the stage of development of your band, I'm sure some of this step. It happens to you anymore, it must be that people recognize you when you walk down the street? And they will say "Oh yeah, I know him?"
Actually happens here in Haarlem is a little metal community, where among themselves the people they know. Well, when I was at the concert occasional fan and health come to me from afar. It's a nice feeling. Especially when I see then concerned with the shirt of the band. These are just those times when you feel that it makes sense that these people something they can offer and will reward their favor.

I understand that this must be really cool feeling. And my last question is this. Do you plan to visit a foreign country? Touring somewhere far away?
Absolutely, although it is not much now what can I say, but tentatively going to tour in May next year. While it may look smaller on the tour, but we try to break through even further. I think this time it will be possible in terms of our cooperation with the Agency EAM. We hope to play next year too in your country.

Jiří Rogner Hylmar             


www.spartan-metal.com

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.11.2014
Přečteno: 2153x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0944 sekund.