ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BREAKDOWN - Písničky co tě zabijou...

Na obal své novinky si dali sympaticky vypadajícího a lehce narůžovělého hada. Logo mají tak normální, že už snad ani normálnější být nemůže. Na domovských stránkách www.breakdown.wz.cz je najdete vyobrazené, jako hrdiny nějakého veselého komiksu. Jejich basák řadí mezi své oblíbence „kapelu“ O-Zone a pokud ho nakrknete, tak na vás hodí takový škleb, že na to do smrti nezapomenete. Ač už hodně napověděl www odkaz prozradím vám, že řeč je o českotřebovské death metalové partičce Breakdown. Tihle mlaďáci valí svůj „detík“ setsakra dobře a berou ho jako perfektní možnost zařádit si a pobavit posluchače. Z jejich textů neteče krev ani neodpadávají tuny zahnilého masa – tohle rádi přenechají vám, až si při poslechu jejich nahrávek budete chtít zatancovat s motorovou pilou a pořádně to rozjet! Kluci navíc nedávno vydali vlastním nákladem již svůj druhý lesklý kotouček, který obsahuje 9 zbrusu nových něžných kompozic. Ty vás opět zadupou do země, a vy budete muset chtě nechtě při jejich poslechu znovu provětrat to vaše vypelichané a umaštěné háro. Při příležitosti vydání nové placky jsem se rozhodl vyzpovídat maestra Bobana, bubeníka této nakopnuté hudební formace, a vytřískat z něho pár zajímavých informací! Tož – tady to máte a já si, zatímco budete číst, pořádně vypláchnu ouška jejich novinkou....

Na úvod by jsi mohl našim čtenářům představit aktuální sestavu Breakdown a ke každému členovi uvést nějakou zajímavost.


Nazdárek. Uuuuf, tak takovou otázkou na úvod jsi mě opravdu zaskočil. I když se moc nedaří, tak já se snažím bouchat do bubnů, činelů a do všeho do čeho se bouchat dá. A vůbec nejsem zajímavej. Do mikrofonu si chrochtá Jirka alias Krňa, je nejmladším členem kapely, před pár dny udělal maturitu a nemá kolena. Na bassu drhne Anděl, mimo bassy ještě vříská do mikrofonu. Je to největší flegmatik, jediný tatínek v kapele a asi i jedinej kdo někdy slyšel o hudebním sluchu, notách, a vůbec... Na jednu ze dvou kytar a jeden ze tří mikrofonů se snaží něco dělat Váňa alias Vana6 alias pošťák Pat. Je to takovej běžnej Poštovní úředník, ve volném čase si staví dům, plánuje velikou rodinu, a jeho moudrost nezná mezí. No a na druhou ze dvou kytar hraje Šoltys. Ten rád hasí a jezdí na koni.



Možná ne každý ví, že takovým "předchůdcem" Breakdown byla kapela Grindgod, ve které jsi působil společně s kytaristou Váňou a bývalým basákem Breakdown Peklem. Jaké bylo vlastně hudební zaměření téhle bandy a co zapříčinilo její rozpad? Nestála za ním touha "dělat trošku něco jiného"?


Ke Grindgod jsem se přidal poté, co původní bubeník Séva pověsil po dlouholetém hraní bubny na hřebík a kluci nemohli dlouho sehnat bubeníka. Musel jsem se naučit téměř veškerý materiál a asi za měsíc po nástupu do kapely jsem odehrál i první vystoupení.
Pak následovalo tvoření nových věcí, odchod Váňy, zkoušení a nějaké to vystoupení. Zhruba po půlroce co jsem byl v kapel jsme se chystaly i do studia, jenže pak to nějak přestalo fungovat tak jak by mělo a kytarista Radek, který byl zároveň hlavním mozkem Grindgod, kapelu ukončil. Určitě nebyl konec kapely zapříčiněn touhou dělat něco jiného. Žánrově se Grindgod pohybovali ve vodách tecnického deathmetalu. Dost mě mrzí, že se nepodařilo nic natočit, protože to byla muzika dost a dost kvalitní.



Prakticky hned po rozpadu Grindgod jste založili Breakdown. Zakládajícím členem se stal i kytarista Šoltys, který, jak se píše na vašich stránkách, po kratší odmlce oprášil kytaru. Působil předtím, než se stal členem Breakdown, také v uskupeních, která se věnovala "smrtelnému metalu", nebo se pohyboval i v jiném žánru?


Se Šoltysem jsem vlastně začínal s muzikou. Jako malí kluci jsme založili kapelu Noční Stíny. Zpočátku neuměl Šoltys ani akord a já žádný rytmus. Postupem času jsme však začínali tvořit rockové až heavymetalové věci a v kapele se poprvé potkali i s Andělem, který v té době hrál ještě na kytaru. Šoltys mezitím hrál i s takykapelou Stopangin. Pak se však zájem o tvorbu rockové muziky začal vytrácet a začali jsme zkoušet hrát deathmetal. Myslím, že jsme měli hotové snad 2 - 3 songy, jenže pak přišla střední škola, atd.. a naše společné hudební aktivity skončily.



Jako poslední přišel do kapely zpěvák Jirka. Znali jste se s ním osobně nebo bylo potřeba podat inzerát?


Ne, žádný inzeráty jsme nepodávaly. S Jirkou jsme se už nějakou chvíli znali a jelikož jsme věděli, že má solidní hlásek a že by měl zájem dělat muziku, tak jsme ho oslovili a on nabídku přijal.



Když byla sestava kompletní, vyrazili jste nahrát svoji první nahrávku Various Of Madness do studia LOCO v Českém Krumlově. CD disponuje perfektním zvukem a jeho hudební náplň na mě působí velmi sympatickým dojmem. Jaký to byl pro vás vůbec pocit být poprvé ve studiu a mít možnost nahrávat pod vedením Reného Pavézy (Locomotive)?


Peklo ani Váňa nebyli ve studiu poprvé. Peklo už měl za sebou nějakou tu návštěvu studia ještě s kapelou BIOTECH a Váňa s TWISTED TRUTH. Pro nás ostatní to bylo poprvé. Do studia jsme tenkrát po šílené cestě beze spánku dorazili pěkně vyřízení a hned jsme na to vlítli. Vše se nahrálo moc ve spěchu, ale myslím, že výsledek docela ujde. Návštěva studia pro nás byla ohromná zkušenost, dozvěděli jsme se spoustu nových a důležitých věcí o kterých jsme před tím neměli ani tušení. René vyždímal, co se týče zvuku a možností, z minima maximum a jsme mu moc vděčni za jeho práci, trpělivost a skvělej přístup.



Není trošku škoda nazývat Various Of Madness "demem"?


Co by to mělo být jinýho, CD je sice potištěné, ale je vypalované stejně jako jeho následovník. I já osobně si myslím, že to nemá kvality oficiální desky. Na oficiální debut si budem muset ještě počkat. Mě však takové věci netrapí a jsou mi úplně ukradený. Duležité je, že nás tvorba muziky baví, ne že máš pak lisovaný CD a na obale logo nějakého vydavatelství. A vůbec, ať si tomu každý říká jak chce, pro mě je to prostě debut Breakdown, moje první navštěva studia, atd...



Dobře. Pojďme dál. Po realizaci Various Of Madness vás opustil basák Peklo, kterého nahradil zlý skřítek Anděl. Když si tak prohlížím některé jeho fotografie, musím uznat, že tohle byla trefa do černého - pamatuji si, že když mi bylo asi tak 8-9 let, tak jsme společně s Andělem navštěvovali dramatický kroužek - je to už hodně dávno, ale evidntně má stále showmanství v krvi... Jestli si vzpomínám dobře, tak Andělův první nástroj, na který hrál v ZUŠ, byly housle. Hraje na ně ještě? Nepřemýšleli někdy Breakdown o tom, že by se tohoto nástroje dalo využít ve studiu k ozvláštnění nahrávky? Upřímně - takhle brutální death metal ve spojení s tímto nástrojem jsem ještě nikdy neslyšel a je možné, že by mohl znít celkem zajímavě a nápaditě...


Ano, Anděl je skutečně umělec se vším všudy, ještě nedávno jsem ho viděl vystupovat v místním ochotnickém spolku. Nyní už divadlo nehraje a myslím si, že nehraje ani na housle. Jenže copak já vím? Třeba tajně cvičí a má v plánu 1. housle ve filharmonii. Housle v bigbítu se mi dost líbí.Nevím, jestli o použití houslí přemýšleli ostatní kluci v kapele, já jsem však o nich skutečně přemýšlel, ale spíš v rámci projektu, který ani neexistuje................................ a co když tu je?................................neexistuje!



S Andělem v sestavě jste se znovu vypravili opět do studia LOCO, aby jste tam nahráli novinkové CD Philosophy Of A Failure. Předpokládám, že všechny skladby už jste měli před nástupem do něj připravené. Jak vlastně probíhá skládání v Breakdown? Má každá skladba svého specifického "tvůrce" nebo písničky prezentujete jako práci celé kapely?


To je jasné, že jsme měli skladby připravené. Vždyť jsme byli rádi, že jsme to za necelých 5 dní stihli natočit, natož aby jsme zkoušeli ještě něco tvořit. Skládání probíhá většinou tak, že někdo z tria Váňa, Šoltys, Anděl donese částečně poskládanou skladbičku (pár rifů), kterou pak ukáže ostatním. Každý si k tomu řekne své. Pak se na ní začne společně pracovat, nějaký rif se vypustí, nějaký se dodá někým jiným. Bubínky si většinou dělám tak nějak podle sebe souběžně s lepením rifů, a vokály si dělá každý ze zpěváků taky tak nějak sám, ale pokud se někomu, jak na bicích, tak na zpěvech něco nelíbí, nebo má naopak jiný nápad, není problém a změní se to ku spokojenosti celých Breakdown.



Philosophy Of A Failure předčila svého předchůdce na všech frontách. Deska je pořádně našlápnutá a plná skvělých melodických nápadů. Další její velkou devizou je pestrost vokálních linek, které si vzali na starost hned 3 členové - především Andělův ječák desku hodně obohatil. Čí to byl nápad využít na desce hned 3 odlišné typy vokálů?


Výš, že ani nevím, čí to byl nápad? Váňa zpíval ještě před Jirkou a zůstal u toho a o Andělově skřehotání jsme věděli, takže proč toho nevyužít, když ho máme v kapele, a když všichni sdílíme názor, že by naše tvorba měla být hodně pestrá. Když se mění polohy vokálu, nezní to tak monotóně a hlavě tři zpěváci dávají více možností jak pracovat se zpěvem. Můžou se přeřvávat, zpívat na jednou, atd... Do budoucna na tom chceme ještě více zapracovat a pořádně to vychytat.



Mezi moje nejoblíbenější skladby na albu patří určitě Life/Death, It Emptiness a vynikající hitovka Revenge Of The Nature s hodně pravdivým textem. Vím, že vaším hlavním textařem je zpěvák Jirka, který otextoval i tuhle skladbu. Jak velký význam přikládáte textové stránce vaší tvorby? Zajímá se někdy zbytek kapely o to, co Jiřík tvoří, nebo to berete jako jeho "soukromou věc"?


Je vidět, že máš asi mylné informace, ale Revenge Of The Nature je jak po hudební, tak i po textové stránce Andělova práce. Kromě Jirky dělá některé texty Váňa a něco pro nás napsal dokonce náš kamarád Razim. Určitě nám není jedno jaké máme texty a určitě je neberem jako něčí soukromou věc, páč se tím prezentuje celá kapela. Naše texty jsou stejně jako hudba poměrně rozmanité, velmi často se jedná o subjektivní pocity a autorův pohled na svět, se kterým se ztotžňuje i zbytek kapely.



A sakra - tak takhle to tedy je! Na vašich stránkách ani v bookletech není autor textu uveden, myslel jsem si tedy, že veškerá textová složka je Jirkova práce... Za hrubku se omlouvám - raději otočme list. Chtěl bych se zeptat, jak to u Breakdown vypadá s koncertováním? Vím, že jste si nedávno zahráli i na Slovensku...


Jo, jo, na Slovensku jsme skutečně byli. Na místo plánovaných dvou koncertů se uskutečnil sice jen jeden, ale stálo to za to. Docela jsem fakt čuměl: dost v pohodě klubík, super technické vybavení pro kapely (bicí, nazvučení,..) na dané podmínky a hlavně fantastičtí fans. Takovej kotel jsem ještě neviděl. Jináč to stojí za hovno. Jsme rádi, když si aspoň jednou za měsíc někde zahrajem, a to ještě v poměrně blízkém okolí na akci, kterou pořádá nějakej náš známej. Bez toho že by jsme realizovali koncerty jako výměnou akci si někde dál snad ani nezahrajem. Je to těžký, protože pokud nejsme známější profláknutá kapela, která táhne lidi, tak nás ani za ten cesťák nikdo nepozve - benzín už stojí docela dost. Takže jsme vděčni za každé pozvání.



A jaké mají Breakdown plány do budoucna? Čeká vás nahrávání 3. desky a o té se v hudebním světě říká, že bývá zlomová...


Nerozpadnout se, nějak fungovat. Hlavně by mohly přibýt nějaké koncerty, a když se zadaří, tak se pokusíme natočit tu třetí nahrávku.



Ok. Dovol mi ještě pár otázek na tvoji osobu. Vyrůstal jsi na heavymetalové legendě Iron Maiden a když jsme byli v 9. třídě, tak si velmi dobře vybavuju tu euforii, která nastala po vydání Brave New World (opět s Dickinsonem v sestavě) - snad 5 lidí ze třídy si tenkrát pořídilo originál a vedlo dlouhosáhlé diskuze na chodbě (smích) Zajímalo by mě, co posloucháš teď - přeci jenom, od vydání Brave New World uběhlo už více než 6 let...


Poslouchám pořád to stejný + mnoho dalších věcí. Takže se jedná převážně o metal, ale nestavím kolem sebe nějaké žánrové mantinely a poslouchám prostě to, co se mi líbí. Mezi mé nejoblíbenější patří samozřejmě Iron Maiden, System Of A Down, Hypocrisy, Slipknot, Kataklism, Napalm Death, Slayer, Hollenthon, Pain nebo Driller Killer. Taky mám rád soundtrack z Barbara Conana, nějakou vážnou hudbu, Emira Kusturicu a samozřejmě NNN (smích)



Ano - NNN jsou opravdový klenot... (mohutný smích) Můžeš čtenářům přiblížit svoji bicí soupravu na kterou hraješ v Breakdown? Oproti soupravám některých tvých kolegů z branže působí docela skromně. Netoužil jsi někdy po tom, mít na pódiu alespoň 8 kopáků a 20 přechodů? (smích)


Po 20 přechodech jsem nikdy netoužil, stačilo mi jich odjakživa 18 + 2 kotle. Takové ty megalomanské mánie už mě s věkem přešly, přeci jen - už nejsem nejmladší a dostal jsem rozum .....(smích)..... Teď nevím co s půlkou mé druhé soupravy dělat, asi to vyhodím. Jináč na mé bicí soupravě není nic zajímavého, je tak obyčejná, že už víc obyčejná ani být nemůže. Jedná se o jednu z nižších řad od firmy SONOR, no prostě klasika (rytmičák, kopák, 2 přechody, kotel, Hi-hat Meinl, splash Meinl, 2x crash Paiste, ride, dvojšlapka TAMA, HW - Sonor a Amati).



A ještě poslední záludná otázka na závěr - jak vidíš budoucnost metalové, potažmo deathmetalové muziky v českých končinách?


Já nevím, nechci nic předpovídat, ale asi bude taková, jakou si ji uděláme. Hlavně ať je. Metal Forever. Jináč, jestli to byla poslední otázka, tak ti rovnou poděkuju za prostor ve vašem zinu a popřeju mnoho štěstí, jak tobě ve tvé redaktořině, tak i celému Metalforever. Dík moc.



I náš webzin přeje Breakdown hodně úspěchů a hlavně hodně vydařených koncertů! Díky za rozhovor!



Hannnz             


www.breakdown.wz.cz


Vydáno: 07.06.2006
Přečteno: 4867x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10743 sekund.