MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELEVORN - Compassion Forlorn

Helevorn vznikli v roce 1999 na Mallorce a od té doby přivedli na svět jedno demo a tři řadové desky. Ta nejnovější vyšla na konci září a přináší pořádnou porci kvalitního doom metalu. U těchto Španělů jde krásně slyšet, s jakou vášní tento žánr hrají. Z každé noty slyším to nadšení pro věc. “Compassion Forlorn” nepřináší v žánru nic originálního (jde to vůbec ještě?), ale za to zde najdete osm kvalitních písní, které fanouška této melancholické hudby potěší.

„The Inner Crumble“ je pomalým a rozvážným uvítáním do alba. A popravdě ani ne nijak výrazným. Přesto musím ocenit velmi dobrý zvuk a kvalitu provedení. Technicky není co vytknout, zpěvák Josep má velice hutný, srozumitelný a líbivý growling a i čistý zpěv zní dobře (i když žádná extraliga). S druhou písní „Burden Me“ však stoupne má pozornost. Tempo se mění a je i poměrně svižné, bicí jsou správně důrazné. Josep zde ze sebe vydává to nejlepší, co umí. V čistém zpěvu zní možná trochu obyčejně, ale za to uvěřitelně, protože dokáže předat emoce. Melodie skladby je zapamatovatelná a tohle je rozhodně jeden z vrcholů desky.

V „Looters“ a „Unified“ opět trochu zpomalíme. U první jmenované platí totéž, co u „The Inner Crumble“, totiž, že slyšíme dobrý a příjemný doom metal, i když nadšení se nekoná.„Unified“ je o něco zajímavější zejména díky umně použitým klávesám a celkové atmosféře skladby. Díky smutnému, ale přitom až drtivě nátlakovému refrénu je „Delusive Eyes“ živější, i tady se skvěle vydařila melodie, i když prosvítá také skutečnost, že Helevorn v mnoha momentech připomínají November’s Doom. Josep se snaží být jako Paul Kuhr, ale to bohužel není. „I Am Blame“ je nejrychlejší skladbou na desce a valí se jak parní válec. Dobře se poslouchá, Helevorn umí kvalitní riffy, pracují dobře s klávesami, Josep chrčí jedna radost, překvapí mužské sbory, ale přesto pocit jednoznačného nadšení se nedostavuje.

Helevorn si hodně vzali z November’s Doom, Swallow The Sun, Draconian, ale třeba i When Nothing Remains. I tohle vše jde slyšet v „Reason Dies Hard“. Španělé jsou dobří, hodně dobří, ale jen v některých skladbách se jim daří být skvělí. Jako například v té poslední s názvem „Els Dies Tranquils“. Josep zpočátku jen španělsky vypráví, hudba je velice klidná a mírumilovná. A pak se přidá hostující irské zpěvačky Lisa Cuthbert. V krásně tesknivé melodii i díky Lise zní Helevorn najednou daleko více étericky. Krásná tečka za deskou, i když velice smutná, ale to k doom metalu patří.

Tomáš Marton             


www.helevorn.com

YouTube ukázka - Burden Me

Seznam skladeb:
1. The Inner Crumble
2. Burden Me
3. Looters
4. Unified
5. Delusive Eyes
6. I Am to Blame
7. Reason Dies Last
8. Els dies tranquils

Sestava:
Josep Brunet - zpěv
Samuel Morales - kytara
Sandro Vizcaíno - kytara
Enrique Sierra - klávesy
Guillem Calderón - baskytara
Xavi Gil - bicí

Rok vydání: 2014
Čas:49:13
Label: BadMoodMan Music
Země: Španělsko
Žánr: Doom metal

Diskografie:
2005 - Fragments
2010 - Forthcoming Displeasures
2014 - Compassion Forlorn

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.02.2015
Přečteno: 1863x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1186 sekund.