PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUGUST BURNS RED - Leveler

Pokud na minulém „Constellations“ byl vidět jasně daný směr více k experimentům, na „Leveleru“ tato tendence propukla ještě více. A na škodu to rozhodně není, protože se začínají odlišovat jednotlivé písně. Hned titulní „Empire“ v sobě kombinuje klasické ABRovské breakdowny, kytarové vyhrávky (s velmi návykovým sólem) a dokonce sborový zpěv. O něm se nechal zpěvák Jake slyšet, že měl před prvním koncertem obavy, zda se tato sázka na zpívající dav lidí vyplatí. Vyplatila se, lidé slyší na melodie. „Leveler“ obsahuje klasickou dávku tvrdé muziky protkanou melodickými podpěrami a třeba v pořadí druhá „Internal Cannon“ zachází i do jiných hudebních žánrů a v mezihře vytahuje nefalšovanou latinu, kdy si fanoušci můžou odpočinout od zlověstných paroháčů a kývání hlavy…a zkrátka si zatančí. Jev doposud nevídaný, ale prezentace je natolik sebejistá a propracovaná, že i tento výstřelek dokonale funguje.

„Divisions“ se může pochlubit skvělým intrem v 7/8 taktu (a dává tak vzpomenout na stále ještě zakořeněné progové choutky) a „Cutting The Ties“ zase kulervoucím breakdownem po zvolněné mezihře. Nedá mi to nevyzdvihnout výkon bubeníka Matta Greinera, protože právě on je hnacím motorem kapely a skvělým příkladem, jak se píší a hrají bubenické party. Hraje s kapelou (breakdowny, riffy), vymýšlí vhodné a zároveň inovativní breaky a především mění vyznění jednotlivých pasáží podle svého (pokud to situace dovolí, zvolní, zrychlí, dané místo rytmicky rozsekne, ozvláštní apod.) V neposlední řadě se jedná samozřejmě o technicky brilantního muzikanta, čili rychlé nohy a ruce zajišťují skladbám patřičný drajv. Tohle všechno jde výrazně na tomto albu slyšet a cítit, kapela by bez něj byla sotva poloviční. Zvukem je „Leveler“ srovnatelný s „Constellations“, jen dostal do vínku luxusní bass dropy, které těch několik vygradovaných breakdownů posouvají ještě někam výš – tam, kde naskakuje husí kůže a ježí se chlupy až na zádech.

Stejně jako na minulých deskách, i tady se najde pár „postradatelných“ kousků, které se objeví v půlce alba. „Pangea“, „40 Nights“ a „Salt & Light“ neurazí, ale zároveň ničím zázračně nevynikají. To „Carpe Diem“ dává vzpomenout na minulého „Meridiana“ a v meditativním duchu za sebe skládá kytarové melodie, byť již ke konci spíše nudí, než těší sluchové zvukovody. Závěr se ovšem zase nakopne, „Poor Millionaire“ skvěle šlape, „Boys of Fall“ na tom není jinak a poslední „Leveler“ zatím vytahuje ty nejtvrdší riffy kapely a zanechává za celou deskou pozitivní dojem.

Deska sice neobsahuje tolik jasných hitů jako předchozí placka, ale určitě se jedná o kompaktnější dílo plné zajímavých experimentů, špičkových breakdownů a zapamatovatelných melodií. Na škodu taky není zmínit texty (které jdou slyšet čím dál víc) s hlubokým významem a přesahem, povětšinou komentující vnitřní rozpoložení ohledně současného a budoucího vlastního života. Písničky z tohoto alba jsou na koncertech častovány s jasnými reakcemi – lidi sborově zpívají, tleskají do rytmu a tančí (tedy krom toho, že hází hlavami, že ano), což je na kapelu tohoto formátu vskutku nebývalý posun a úspěch. Za zmínku také stojí vinylová deska, která obsahuje dvě tradiční vánoční písně v ABRovském kabátku – „God Rest Ye Merry Gentlemen“ a „Little Drummer Boy“. Tyto dvě skladby a dalších jedenáct se dočkalo vydání o rok později na speciálním vánočním albu nazvaném „August Burns Red Presents: Sleddin' Hill“.

Radek Neuman             


www.augustburnsred.com

YouTube ukázka - Empire

Seznam skladeb:
1. Empire
2. Internal Cannon
3. Divisions
4. Cutting the Ties
5. Pangaea
6. Carpe Diem
7. 40 Nights
8. Salt & Light
9. Poor Millionaire
10. 1/16/2011
11. Boys of Fall
12. Leveler

Sestava:
Jake Luhrs - zpěv
JB Brubaker - kytara
Brent Rambler - kytara
David Davidson – basová kytara, vokály
Matt Greiner – bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 48:04
Label: Solid State Records
Země: USA
Žánr: metalcore

Diskografie:
2005 – Thrill Seeker
2007 – Messengers
2009 – Constellations
2011 – Leveler
2013 – Rescue & Restore

Související články


Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.03.2015
Přečteno: 2336x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10356 sekund.