NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DIR EN GREY - Arche

Vznikli v roce 1997, natočili devět studiových alb a patří mezi nejpřednější japonské kapely. To jsou Dir En Grey, kteří před vánoci vydali novinku „Arche“. Původně začínali spíš jako hard rocková kapela s pro Japonce typickou „visual kei“ podobou. Postupně však kapela začala experimentovat a hlavně potemňovat. Po roce 2000 z nich byla extrémní nu-metalová skupina s kontroverzními klipy a komerčně úspěšné těleso nejen doma, ale začalo se jim dařit i v Americe a Evropě. Na posledních deskách však hudba Dir En Grey získala více na progresivnosti, experimentálnosti a melodičnosti, o čemž svědčí nová deska „Arche“.

Jsou na ní typické Dir En Grey skladby, které kladou důraz na kontrasty klidu a bouře. V klidných pasážích zní kapela vlastně příjemně a rockově, skladbám dominuje zpěvák Kyo, jehož projev je velice pestrý. Od klidného popového projevu, přes rockové výšky až k někdy nepříjemnému vysokému „hlásku“ jaký je k slyšení snad právě jen u Japonců. A jako protipól k tomu používá Kyo všemožné skřeky, growling a řev v těch „bouřlivých“ částech písní, kdy ožívá nu-metalová minulost a zároveň se vynořují i tvrdé metalové žánry jako thrash či špetka death metalu. Skvělou ukázkou jsou úvodní „Un Deux“ a „Soshaku“ nebo singlová "Sustain the Untruth", kde kapela zní přesně tak, jak je pro ni charakteristické.

Skladby jsou navíc i ovinuty jakýmsi závojem temnoty či neklidné atmosféry. S tou pracují Dir En Grey i v povedených baladách, ve kterých se dokáží vyvarovat přílišné přeslazenosti. Většinou vás až zhypnotizují a pohltí. Kombinace klasických rockových postupů a japonské vynalézavosti je kouzelná. Kyo navíc zcela písním vládne. I když v minulosti využívala kapela angličtinu, na posledních albech se vrátili ke své mateřštině a to je jedině dobře.

K Dir En Grey však patří i neodmyslitelně pořádné „tvrďárny“. Řádně naostřený nu-metal, poháněný možná jednoduchými, ale velice účinnými bicími zní nelítostně a masivně. Oproti minulosti se mi zdá, že přibylo thrashových rychlopalebných bicích a riffů, "The Inferno", „Cause of Fickleness" nebo "Uroko" budiž důkazem.

Zvláštností jsou pak poněkud experimentálnější věci na desce. Ukazují kapelu ve více přemýšlivém a hravém světle. Kyo zde předvádí nejrůznější odstíny svého zpěvu (ne, padesát jich není), tak jako uslyšíte v "Rinkaku" nebo "Chain Repulsion". Nejlepším příkladem je však "Phenomenon", která je mým osobním favoritem alba. Trip-hopový začátek, podpořený skvělou baskytarou, může lehce evokovat Massive Atack. Skladba má velice temnou až hororovou atmosféru, postupně se připojí i kytara a Kyo si neodpustí trochu growlu. V závěru se kytary rozletí téměř do výšin a zní krásně harmonicky. Celkově je radost poslouchat oba kytaristy, protože se na desce pořádně vyřádili.

Album, jehož jedinou slabinou může být jeho více než hodinová délka a šestnáct skladeb. Dohromady je to hodně velká kopa hudby a kratší stopáž by byla ku prospěchu věci. Celkově však musím hodnotit vysoko, protože tihle Japonci zrají jak víno a „Arche“ je velice pozoruhodnou deskou. Kdo Dir En Grey nezná, může si rozšířit obzory a slyšet něco neobvyklého, kdo je zná a má rád, bude novou deskou určitě potěšen.

Tomáš Marton             


direngrey.co.jp

Seznam skladeb:
1. Un Deux
2. Soshaku
3. Uroko
4. Phenomenon
5. Cause of Fickleness
6. Tōsei
7. Rinkaku
8. Chain Repulsion
9. Midwife
10. Magayasō
11. Kaishun
12. Behind a Vacant Image
13. Sustain the Untruth
14. Kūkoku no Kyōon
15. The Inferno
16. Revelation of Mankind

Sestava:
Kyo – zpěv
Kaoru – kytara
Die – kytara
Toshiya – baskytara
Shinya – bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 1:08:01
Label: Firewall Div.
Země: Japonsko
Žánr: Dir En Grey

Diskografie:
1999 - Gauze
2000 - Macabre
2002 - Kisou
2003 - Vulgar
2005 - Withering to Death
2007 - The Marrow of a Bone
2008 - Uroboros
2011 - Dum Spiro Spero
2014 - Arche

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.03.2015
Přečteno: 2210x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11035 sekund.