DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




APOCALYPTICA, TRACER - 10.10.2015, PRAHA, Forum Karlín

Finskou hvězdu cello metalu, kapelu Apocalyptica, asi není třeba nějak zvlášť dlouho představovat. Dvaadvacet let na scéně, miliony prodaných desek a stovky skvělých koncertů za sebou. U nás byla naposledy před dvěma a půl lety na Basinfirefestu a tak už bylo na čase, aby k nám opět dorazila. Stalo se tak 10. října, kdy Forum Karlín přivítalo tři tisíce fanoušků, natěšených na pořádný cello metal.

Předtím se však představila českému publiku australská kapela Tracer. Trojlístek muzikantů spustil rock jako řemen, který byl velice dobře zahraný a odzpívaný. Zpěvák a kytarista Michael Brown má ten správný hlas pro tuhle muziku a i když někdy křičel až příliš, podal skvělý výkon. Baskytarista Jett po celý set pařil jako o život a jeho basa tvrdila muziku. Doposud nejsou Tracer v Čechách příliš známí (ačkoliv tu už hráli), ale dle reakce publika by se to brzy mohlo změnit. Navíc ještě během koncertu kapela avizovala, že v únoru se k nám opět vrátí. Ohlas na Tracer byl velmi pozitivní, i když za sebe říkám, že jsem se už velmi těšil na Apocalypticu.
Playlist: Too Much, Animal, WFTD, There's a man, Astronaut, Devil Ride, Us U World

Finové začali přesně v devět a hráli téměř dvě hodiny. Protože má kapela poměrně čerstvě venku nové album "Shadowmaker", zazněly písně především z něho, s čímž souviselo i představení nového zpěváka Frankyho Peréze. Toho si kapela vybrala prý především pro jeho schopnost zazpívat více žánrů a bude se tak k jejich hudbě dokonale hodit. „Shadowmaker“, „Hole in My Soul“, i „House of Chains“ odzpíval velmi dobře a celkově skladby ukázaly, že je Apocalyptica ve výborné formě. Na nové desce jsou totiž skvěle namixovány všechny podoby kapely. Díky Frankymu možná přibylo zpívaných kusů, ale ani na instrumentálky kapela nezapomíná a to se projevilo i při koncertě. Fanoušek kapely musel být prostě spokojený. Franky nepostrádá temperament a na pódiu není jen do počtu. Starší kusy jako „I´m Not Jesus“ nebo „Not Strong Enough“ odzpíval velmi slušně , „Hope vol.2“ se mu bohužel nepovedla vůbec. Vím, že každý zpěvák si skladbu po někom jiném (původně zpíval Matthias Sayer) upraví dle svého, ale Franky tohle prostě nezvládl. Podivným frázováním prakticky pozměnil melodii skladby a jeho zpěv v této písni působil slabě. Franky nedokázal předat emoce obsažené v této skladbě, kterou považuji od Apocalypticy jinak za jednu z nejlepších. I přesto se jednalo v podstatě o jediné negativum jinak skvělého vystoupení.

Kromě zpívaných věcí, má Apocalyptica v arzenálu také celou řadu parádních instrumentálek, například trochu překvapivý otvírák „Reign Of Fear“ (na desce však jen jako bonus) nebo vynikající „Riot Lights“ z nové desky s působivou projekcí. Vizuální složka koncertu byla chytře nadávkovaná a zaslouží si pochvalu. První půli koncertu si divák mohl užít především bohatého a perfektně využitého světelného parku, ve druhé se pak za kapelou na velkém plátně promítaly videoprojekce. Rovněž samotný koncert příjemně gradoval. Dostalo se i na covery Metallicy či na „In The Hall Of Mountain King“ při níž se stalo cosi neobvyklého. Hudba na chvilku utichla, aby se ozvala tak důvěrně známá melodie. Apocalyptica zahrála naší hymnu a celé Forum Karlín s hrdostí zpívalo. Skvělý zážitek!

Atmosféra byla celkově vynikající a publikum reagovalo bouřlivě. Navíc nebylo líné některé instrumentálky doprovodit zpěvem, ať už covery Metallicy nebo překrásnou „Bittersweet“. K výbornému dojmu z vystoupení pak pomáhala sama kapela svým sympatickým vystupováním. Muzikanti působili uvolněně, zároveň však sehraně a živě. Tři přídavky pak byly třešinkou na tomto koncertním dortu. Koncert Apocalypticy se povedl náramně a byl to velice příjemný zážitek. Eicca navíc přislíbil, že se do Prahy zcela jistě vrátí. Nezbývá než se těšit.
Playlist: Reign of Fear, Grace, I'm Not Jesus, House of Chains, Not Strong Enough, Inquisition Symphony (Sepultura cover), Bittersweet, Harmageddon, Hope vol. II, Riot Lights, Shadowmaker, Hole in My Soul, Master of Puppets (Metallica cover), Seek' and Destroy (Metallica cover), In the Hall of the Mountain King (Edvard Grieg cover), One (Metallica cover), I Don't Care, Dead Man's Eyes

Pozn. Za pomoc s článkem a fotky děkuji Míše Merglové.

Tomáš Marton             


Fotogalerie


APOCALYPTICA



TRACER


foto:
Míša Merglová


Vydáno: 16.10.2015
Přečteno: 3051x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09113 sekund.