NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STELLAR MASTER ELITE - III: Eternalism - The Psychospherical Chapter

Málokdy se mi k uším dostane tak hutná a mrazivá muzika, jako v případě německých Stellar Master Elite. Už jen ten destruktivní obal, který má na svědomí Paolo Girardi, dává tušit, že o sluníčkovém království tahle deska nebude. Stellar Master Elite kombinují black metal s doomem a jak napovídá název „III: Eternalism - The Psychospherical Chapter“, jedná se o třetí desku kapely.

Na desce najdete především delší kompozice kolem osmi minut a ve všech kapela postupně buduje atmosféru, která se jim vyvedla na výbornou. Někdy zní hudba jak soundtrack k napínavému katastrofickému filmu. Vévodí střední tempo, riffy se mění tak, jak žánr vyžaduje, tedy z hutně doomových riffů na blackmetalové kytary, které znějí mrazivě a bezcitně. Stejným způsobem se pracuje i s rytmikou a tak se dostane i na blackové sypačky. Zpěvák používá hluboký growl, ale i blackový skřehot. Prostě symbióza dvou žánrů je tu absolutně dotažena. Přidanou ingrediencí jsou potom lehce industriální klávesy nebo mluvené citace, většinou v německém jazyce.

Z black-doomové bouře vás vytrhne „Perdition Time Loop“. Hypnotické bubínky, takřka šamanská atmosféra a zpěvákovo zaříkávání. Velice sugestivní skladba, při které se dá meditovat a současně zní i dost strašidelně. Docela zajímavým a občerstvujícím prvkem jsou na desce dvě kratší skladby „The First Principle“ a „Mark Of The Beast“. První je poměrně svižná blacková věc, která může připomenout třeba Satyricon. Druhá píseň má jen něco málo před dvě minuty a industriálně zašpiněný zvuk. Opět je kolem vás černota a atmosféra by se dala krájet. S „Eternalism“ se vše vrací do starých kolejí. Čtrnáctiminutový opus vás provede všemi tvářemi Stellar Master Elite. Závěrečný „Downfall“ je už jakýmsi pozdravem na rozloučenou. Jen klávesy a kytarové sólo.

„III: Eternalism - The Psychospherical Chapter“ je dlouhá deska. Hodinová stopáž však ukrývá hodně zajímavého. Není to veselý poslech a přesto než depresivní mi přijde hudba dobrodružná a napínavá. Zvuk nahrávky je příjemně v rovnováze. Ani příliš uhlazený, ani zbytečně špinavý. Chybí mi tu však něco, co by mě nutilo se k nahrávce častěji vracet a není tu příliš věcí, které by vám utkvěly v paměti. Stejně jako u většiny doom metalových nahrávek zde může vzniknout problém s přílišnou natažeností skladeb, ale zde to není tak zjevné, kapela album dobře vyvážila rychlejšími momenty a celkově je na poměry žánru pestrá. Poslouchá se tedy dobře, nicméně se nejedná o žádné zásadní či inovátorské album, nýbrž „jen“ o kvalitně odvedené řemeslo.

Tomáš Marton             


FB STELLAR MASTER ELITE

Seznam skladeb:
1. Transmission: Disruption
2. Desperate Grandeur
3. Buried in Oblivion
4. Perdition Time Loop
5. Hologram Temple
6. The First Principle
7. Mark of the Beast
8. Eternalism
9. Downfall

Sestava:
E.K.: zpěv
D.F.: kytary, syntezátory
T.N.: baskytara
M.S.: bicí, vokály

Rok vydání: 2015
Čas:1:02:41
Label: Essential Purification Records
Země: Německo
Žánr: Black/Doom metal

Diskografie:
2011 - I
2013 - II: Destructive Interference Generator
2015 - III: Eternalism - The Psychospherical Chapter

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.12.2015
Přečteno: 1662x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09759 sekund.