NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SWALLOW THE SUN - Songs Of The North

Zima je už v plném proudu a je ideální čas na to si udělat dobrou kávu a pustit pořádnou muziku. A proč ne rovnou písně ze severu? „Songs Of The North“ je název velmi ambiciózní nahrávky finských doom metalistů Swallow The Sun. V dnešní době, kdy se desky moc neprodávají, je docela odvaha vydat dvojalbum, ale natočit rovnou trojalbum, to už je téměř bláznovství! Tři disky, tři různé tváře melancholické hudby těchto Finů, kteří hrají už patnáct let. Swallow The Sun byli ale vždy poměrně odvážní. Alespoň na poměry doom metalu.

První disk tvoří osm skladeb v klasickém stylu Swallow The Sun a měly by potěšit každého fanouška kapely. Dočkáte se svérázného a troufnu si říci i jedinečného uchopení doom metalu, kde střídá zpěvák Mikko brutální growling a čistý melancholický zpěv, hudba se přelévá z tvrdých pasáží s těžkými riffy do jemných chvil a dává tak vyniknout krásným melodiím. Na poměry žánru je kapela čím dál pestřejší a zvukově bohatší. Death metal, gothic metal, sem tam blackové momenty či prog rockové pasáže nebo i trocha popu. Nechybí ani výrazný ženský element a to například v podobě (dlouholeté) spolupráce se zpěvačkou Aleah Stanbridge. Na desce hostují i Sarah Wohlfahrt a Kaisa Vala.

Stejně jako na minulé desce „Emerald Forest and the Blackbird“ mi novinka přijde jako temný mysteriózní film. S trochou nadsázky bych atmosféru poslechu popsal jako sledování Městečka Twin Peaks. Album se zabývá klasickými tématy, jako je zklamání, láska, příroda, smrt. Nejmrazivější příběh má asi „Rooms and Shadows“, ke které je i nádherný videoklip. Zvuková bohatost nahrávky dodává Swallow The Sun dramatičnost a ta je možná ještě výraznější oproti minulosti. Osm skladeb na prvním disku zní klasicky, a přesto jsou na nich i nové elementy. Například „to Silver Bullets“, „Silhouettes“ nebo „Lost and Catatonic“ disponují opravdu brutálními podladěnými kytarami a některé riffy by se spíš hodily nějaké groove metalové partě. O to víc pak vyniknou melodické pasáže a Mikkův čistý zpěv. Mikko se celkově oproti minulosti opět zlepšil a zejména v čistém zpěvu vás překvapí, jak zní. Jeho rozsah je obdivuhodný. Od nejkanálovitějšího growlu až po naprosto jemný a citlivý přednes.

Druhá část rozsáhlého materiálu je věnována měkčím písním, které se pohybují nejčastěji na pomezí folku, progresivního rocku či akustických skladeb. Jsou tu dvě instrumentálky. Úvodní „The Womb of Winter“ hraná jen na klavír a „66°50'N, 28°40'E“ (schválně si to zkuste najít), kde se kapela změní v progresivní rockery. Ostatní písně jsou velmi jemné až decentní, přesto často velmi pěkně gradují a rozhodně to nejsou žádné „zívačky“, i když uznávám, že ne vždy má na tohle člověk chuť. Mými smysly nejvíce zacloumala „The Heart of a Cold White Land“ ze které až mrazí.a především titulní skladba celé kolekce, v níž zpívá Kaisa Vala finsky a zní naprosto pohádkově. Druhý disk je krásný a odpočinkový. Při poslechu budete věřit, že jste na severu.

Třetí část je výletem do světa funeral doom metalu. Není kam spěchat a tempo je pomalejší, než je u Swallow The Sun zvykem. Pět písní disponuje průměrnou délkou kolem deseti minut a poslech je to, i přes pomalý až vlekoucí se rytmus, příjemný. Je to záležitost pro fajnšmekry, ale pokud jím jste, vsákne vás atmosféra nahrávky a zažijete funeral doomovou nirvánu. I přes „těžkost“ materiálu sem kapela dokázala vtěsnat i své typické melodie a především skladby systematicky gradují. V tomto ohledu je nejlepší asi „Empires of Loneliness“. K dotváření atmosféry pomáhají i vydatně orchestrace, které nevyčnívají, jen dotváří celkový dojem. Zajímavým momentem v závěrečné „The Clouds Prepare for Batlle“ je využití gregoriánského chorálu. Třetí disk je pomalý, temný, orientovaný více na celkovou atmosféru než na melodie, přitom však majestátní a monumentální.

„Songs Of The North“ je opravdu velká deska a kapela zde odvedla maximální výkon. Je to hodně materiálu na vstřebání, ale taková muzika se vstřebává velmi příjemně. Swallow The Sun jsou dnes velmi osobitou kapelou a natočili další desku, ke které se budete rádi vracet a vychutnávat si ji znovu a znovu.

Tomáš Marton             


http://swallowthesun.net

YouTube ukázka - Rooms And Shadows

Seznam skladeb:
Disc 1:
1. With You Came the Whole of the World's Tears
2. 10 Silver Bullets
3. Rooms and Shadows
4. Heartstrings Shattering
5. Silhouettes
6. The Memory of Light
7. Lost & Catatonic
8. From Happiness to Dust

Disc 2:
1. The Womb of Winter
2. The Heart of a Cold White Land
3. Away
4. Pray for the Winds to Come
5. Songs from the North
6. 66°50'N, 28°40'E
7. Autumn Fire
8. Before the Summer Dies

Disc 3:
1. The Gathering of Black Moths
2. 7 Hours Late
3. Empires of Loneliness
4. Abandoned by the Light
5. The Clouds Prepare for Battle

Sestava:
Mikko Kotamäki - zpěv
Juha Raivio - kytara
Markus Jämsen - kytara
Matti Honkonen - baskytara
Aleksi Munter - klávesy
Juuso Raatikainen - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 59:15 / 42:33 / 51:57
Label: Century media
Země: Finsko
Žánr: Alternativní Death/Doom metal

Diskografie:
2003 - The Morning Never Came
2005 - Ghosts of Loss
2007 - Hope
2008 - Plague of Butterflies (EP)
2009 - New Moon
2012 - Emerald Forest and the Blackbird
2015 - Songs from the North I, II & III

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.12.2015
Přečteno: 4494x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já jsem si...15. 12. 2015 19:49 Supermartonátor
6,5/10První disk je pro...15. 12. 2015 8:43 Hellhammer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1377 sekund.