NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELARMIR - Human Wisdom

Mám rád debutové desky. Mohou totiž opravdu překvapit a přinést něco čerstvého a originálního. Někdy je ještě znát nezkušenost, jindy vám kapela hned napoprvé představí zcela vyzráý materiál. Italští Elarmir přichází se svou dlouhohrající prvotinou „Human Wisdom“, se kterým to mají tak nějak napůl. Jedná se o poměrně vyspělé dílo, které však přece jen nese i známky toho, že jde o debut. Hlavním takovým znakem je shlédnutí se ve svých vzorech. V případě Elarmir je to Epica. Už od první skladby s názvem „Iner Insanity“ vás tohle spojení napadne a to především díky zpěvačce Dysdemoně. Ta sice nemá stejný hlas jako Simone Simmons, ale snaží se o stejný styl zpěvu a ta snaha je nepřeslechnutelná. Dysdemona zpívá hezky, nicméně v některých momentech působí nejistě a nevyzpívaně. Další věc, v které si Elarmir berou příklad z Epicy jsou melodie a záliba ve sborech. Ne, že by je přímo kradli, ale podobnost s postupy Epicy je dost výrazná. Naštěstí tím výčet podobností se slavnějšími kolegy končí a můžeme se věnovat věcem, kvůli kterým mě Elarmir velmi příjemně překvapili.

Elarmir jsou po celou dobu desky jak utržení ze řetězu. V jejich hudbě se střetává death metal, prog či mathcore, ale vládne technické pojetí death metalu. Bicí jsou velmi variabilní a často vás odbourají něčím nečekaným, ať už kulometnou salvou nebo technickou kulišárnou. O kytaristy jsem měl během poslechu strach, že se uriffují k smrti. Ovšem krom krkolomných kytarových partů se dočkáte i povedených sól a harmonií. Ke zpěvačce se často přidává démonický growl kytaristy Alessandra Trotta a celkově se jedná o dost tvrdý materiál.

Velkou silou alba „Human Wisdom“ je jeho ohromná energie a dravost. Půlhodinka uteče jak voda a pokušení stisknout tlačítko „re-play“ je silné. Před samotným závěrem alba (který je nejbrutálnější) zazní i krásná mezihra „Renaissance“, která dělá čest svému jménu. Je to dobrý dramaturgický tah, protože desku zklidní, aby přišly poslední dvě skladby, které posluchače zadupou do země.
Na Elarmir mne rovněž zaujala skutečnost, že ke třem z osmi skladeb natočili v průběhu dvou let (deska vznikala tedy poměrně dlouhou dobu) videoklip. Všechny tři jsou navíc velmi podařené a rozhodně doporučuji je zkouknout. Jde vidět, že kapele záleží i na vizuálním zpracování své muziky.

Elarmir natočili album, které nese nespornou hudební kvalitu a metalovou údernost, přičemž nechybí dobré melodie a zvuk nahrávky je také na vysoké úrovni. Zpěvačka je talentovaná, i když má ještě co zlepšovat. Debut „Human Wisdom“ nepřinesl příliš originality, přesto zní čerstvě a skvěle se poslouchá. Těším se na příště!

Tomáš Marton             


FB ELARMIR

YouTube ukázka - False Myths

Seznam skladeb:
1. Inert Insanity
2. Thorns
3. Perversion
4. Dish of Pain
5. Ante Thronum
6. Renaissance
7. False Myths
8. Human Wisdom

Sestava:
Dysdemona [Eleonora Buono] - zpěv
Alessandro Trotto - kytara, growling
Daniele Amador - kytara
Luca Zamberti - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 32:35
Label: Revalve records
Země:Itálie
Žánr: Symphonic/Death metal

Diskografie:
2015 - Human Wisdom

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.03.2016
Přečteno: 1720x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10184 sekund.