RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Honza TOUŽIMSKÝ (ARAKAIN) - Arakain je pro mě domovská kapela a priorita číslo jedna

Zpěvák Arakainu Honza Toužimský je pro mě příkladem člověka, který se svou pílí, odhodláním a samozřejmě i talentem dokázal prosadit a stát se jedním z nejuznávanějších českých zpěváků. Krom zpívání je i vášnivý motorkář, táta od rodiny a věnuje se i charitě (Projekt „Jeden z tisíce“). Hlavně je to sympaťák a skromný člověk, jak můžete posoudit v následujícím rozhovoru.

Výčet tvých aktivit je opravdu úctyhodný. Arakain, muzikál Jesus Christ Superstar, účinkování v Rockoperách. Zbývá ti vůbec nějaký volný čas, a pokud ano, tak jak ho trávíš?
Máš pravdu, že hrát si na hrdinu a říkat..."já mám času, to je v pohodě" by bylo zbytečný a hlavně nesmysl. Na druhou stranu mi přijde zase malicherný si stěžovat, ale mezi tím vším, když nějaký ten čas zbyde, tak se ho snažím trávit se svou rodinou a dětmi.

Před vánoci jsi byl hostem na turné Lucky Bílé. To musela být také zajímavá zkušenost, zpívat zase pro úplně jiné publikum. Jak se ti to líbilo?
Bylo to báječný. Celé roky jsem neustále pod salvou decibelů a tak koncerty s Luckou pro mě byly strašně příjemná změna. Mám čtyři dcerky, pro které jsou Vánoce něčím přenádherným a i já si je s nimi moc rád užívám. Je to taková změna od metalových koncertů k pohodě, dětem a vánoční atmosféře, což si myslím je zdraví neškodné i největšímu metalistovi, pokud má nějaké děti či srdce. (smích)

Nazpíval si toho už opravdu hodně a mne by zajímalo, zda máš nějakou skladbu, o které si myslíš, že je tvá prostě nejlepší či nejoblíbenější. Kdyby za tebou přišel někdo, kdo tě nezná a chtěl, abys mu zazpíval jednu svou „parádní“ skladbu, jaká by to byla?
Konkrétně, že bych ukázal prstem na jednu jedinou, to asi určitě nedokážu. Dalo by se vyjmenovat pár stálic, které mě asi nepřestanou bavit, ale tu jedinou top ti takhle neoznačím. Vždycky při natáčení nové desky nebo hostování či zkoušení nové Rockopery mě v tu chvíli z některých songů mrazí. Je naprosto ideální, když se v tu samou dobu, co tě ta věc chytí, zrovna nazpívává na desku. To je pak energie a taková ta euforie znát.

Co tvé další projekty? Natočil si nějaké písně sólově či s kapelou Insiders a musím říci, že oboje se mi velice líbilo. Je šance, že bys ses k jednomu či druhému v budoucnu vrátil?
Arakain je pro mě domovská kapela a priorita číslo jedna. Baví mě ale dělat muziku i tvrdší a zároveň i klidnější a tak se různým projektům, představením, Rockoperám a hostování vůbec nevyhýbám. Dělat muziku je pro mě radost a tak si i rád dělám věci jen tak pro sebe, pro radost.

Co nového u Arakainu?
Tak třeba právě teď nová deska, která vyjde se začátkem turné v březnu.

Máte za sebou už opravdu hromadu desek. Jaká bude ta další? Dočkají se posluchači něčeho překvapivého?
Řekl bych, že tahle deska je opravdu rozmanitá a nebojí se sáhnout od klasického stylu Arakainu i k jiným polohám. To platí i o zvuku, se kterým jsme experimentovali a na desku natáčeli různé druhy zvuků nástrojů i aparátů, když jsme tu možnost měli.

V kapele je váš několik skladatelů a na minulé desce dostali prostor i tvé písně. Líbí se mi ta kombinace „klasických“ Arakain s tvými modernějšími skladbami. Budeš mít na desce opět nějaké své pecky?
Děkuju, to jsem rád . Ano pár jich tam mít zase budu. Tuším asi pět.

Kde novou desku nahráváte?
Pro tuhle desku jsme se rozhodli zkusit "dnešní mustr" natáčení ve vlastních home studiích. Má to své pro i proti. V každém případě je spoustu druhů možností natáčení a já se těším jednou na ten, až s celou kapelou odjedeme někam "do háje", kde nikoho nebude rozptylovat dnešní "technickej" způsob života a všichni tam dohromady na jeden zátah natočíme živelný CD.

Vždycky když tě vidím zpívat na koncertě, tak si říkám, že tě to hrozně baví, ale jak to máš s nahráváním alba? Baví tě studiová práce?
Baví, a opravdu moc. Ale živému koncertu se ta atmosféra a euforie nevyrovná.

Letos pojedete turné s Dymytry. Předminulý rok jste s nimi jeli šňůru také a musím říci, že to bylo opravdu povedené a především energické. Líbila se mi i dramaturgie celé show, kdy jste v závěru vystupovaly obě kapely dohromady. Můžou fanoušci očekávat novou porci téhož nebo chcete pojmout turné zase trochu jinak?
Bude to samozřejmě podobný model, co fanoušci viděli na koncertech předminulý rok, ale s tím že to samozřejmě nebude jak přes kopírák. Zrovna minulý týden jsme seděli s mladým Jirkou Urbanem několik hodin nad režií společného setu, který budeme v následujících dnech zkoušet a upravovat. Myslím, že to bude pro fanoušky ještě atraktivnější než minulé turné.

Je nějaké město nebo určité místo, kde by sis rád někdy zapíval, ale ještě se ti to nepovedlo?
Tak třeba na hlavním pódiu ve Wackenu v hlavním čase. (smích) Ne, dělám si legraci, v podstatě ani moc ne. Mě vážně stačí, když je dobrá atmosféra a lidi se parádně bavíi i třeba někde v kulturáku v horní dolní. Nemám nijak zvláštní ambice na hvězdnou kariéru. (smích) Jsem rád za to co je.

Jsi úspěšný zpěvák. Co bys ještě chtěl dokázat v této profesi? Co třeba vyhrát slavíka?:-)
To určitě ne. Slavík je sice prestižní ocenění, ale spíš za medializaci a talent se umět v branži prostřílet, než že by poukazoval opravdu na nejlepší zpěváky, zpěvačky a talenty.

Honzo, moc ti děkuji za rozhovor a přeju ti, ať se ti daří!

Tomáš Marton             


arakain.eu

Související články

Foto: archiv Honzy Toužimského


Vydáno: 28.02.2016
Přečteno: 4325x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0943 sekund.