TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ted LUNDSTRÖM (AMON AMARTH) - Severskou mytologii miluji, jelikož je to součást naší historie

Death metaloví veteráni Amon Amarth se vvydávají do boje s již desátým albem "Jomsviking", na kterém po neuvěřitelných šestnácti letech nastupují v pozměněné sestavě. Výsledek je však natolik přesvědčivý, že není pochyb o tom, že Amon Amarth opět odvedli pořádný kus práce. O tom, jak vše probíhalo, jsem pohovořil s kytaristou Tedem Lundströmem.

Vaše nové album se tentokrát opírá o ságu Jómských Vikingů, kdo vlastně s tímto nápadem přišel?
Všechno to byl nápad našeho frontmana Johana Hegga. On celý ten příběh vlastně napsal, jako filmový scénář. Dal tomu tvar a pak nám svůj nápad předložil. Velice nás to zaujalo. Pochopili jsme, že se jedná o koncept, který byl naší snahou už před lety, ale nikdy jsme neměli vhodné téma příběhu. Až nyní.

Jedná se o vaše první koncepční album vůbec. Vnímáš tento fakt jako krok kupředu?
Nevím, zda se dá hovořit přímo o velkém kroku vpřed. Myslím si, že pokud máš vhodné téma pro album, vůbec nemusí být koncepční a může být dobré, ale s tímto nápadem jsem velice spokojený.

Není to však jediná novinka vaší kariéry. Tou druhou je zastoupení ženských vokálů. Konkrétně zastoupení Doro Pesch ve skladbě "A Dream Can Not Be”. Proč jste se pro zastoupení ženského vokálu nakonec rozhodli? A proč zrovna Doro?
Žena hraje v příběhu našeho alba důležitou roli, proto jsme se rozhodli, že potřebujeme také ženský vokál, a pak právě přišla otázka koho zakomponovat. Měli jsme v hledáčku několik adeptek, ale nakonec jsme se rozhodli, že oslovíme Doro, jelikož všichni v kapele jsme její velcí fanoušci. Musím se přiznat, že jsme měli ohromnou radost, když souhlasila s pomocí, a byla pro nás velká čest být s ní ve studiu při nahrávání.

Věřím, že Doro je velice vstřícný člověk a že spolupráce s ní musela být skvělá. Ale nebyla to jediná spolupráce s hostujícím umělcem. V současnosti s vámi bubnuje Tobias Gustafsson, jak se ti s ním spolupracuje?
Když jsme začínali psát toto album, tak jsme oslovili Tobiase, zda by nám na albu bubnoval. V podstatě jsme mu nabídli spolupráci v rámci celého procesu nahrávání desky. Celkově si spolupráci velice pochvaluji. Sedli jsme si s ním dobře a jsme spokojeni. Bohužel je tady ta skutečnost, že není schopen s námi odjet turné. Ale jede s námi Jocke Wallgren, což je velice nadaný bubeník, a tak jsem si jist, že spolupráce s ním bude naprosto skvělá. Kdo se však stane naším stálým bubeníkem je zatím ve hvězdách.

Odbočím od personálních změn v kapele a zeptám se tě na starou severskou mytologii. Co pro tebe osobně znamená?
Je to kus naší historie a pro mě osobně znamená vážně hodně, stejně jako pro zbytek kapely. Zároveň je to téma, které je poměrně známé, a fakt, že jsme tuto část naší historie použili také v hudbě, kterou tvoříme, je velice pozitivní. A také nám to přivedlo mnoho fanoušků po světě.

na toto téma je napsáno mnoho příběhů. Máš nějaký svůj nejoblíbenější, který tě oslovil a hodně zaujal?
Máš pravdu, že je jich mnoho. Jsou skvělé, zaujmou širokou škálu lidí a mají zkrátka šťávu, jak by se dalo říci. Proto by bylo velice těžké vypíchnout jen jeden příběh.

V současnosti existuje celá řada spolků po celém světě, které se věnují experimentální archeologii a oživené historii. Napadlo tě někdy, že se budeš účastnit podobných akcí? Dobové táboření, rekonstrukce bitev, řemesla a celkově život starých Seveřanů?
Přiznám se, že mě to láká, ale zatím jsem se ničeho podobného neúčastnil. Ale spolupracujeme s jedním polským spolkem nadšenců, který reprezentuje právě život Jómských Vikingů. Můžeš je vidět v našem videoklipu k písni "At Dawn's First Light". A už v minulosti jsme s nimi spolupracovali. Jezdí po Evropě po mnoha historických festivalech a jejich činnost je velice inspirativní.

Kdyby jsi se mohl vrátit zpět v čase, navštívil bys vikingskou Skandinávii?
No tak to by bylo skutečně zajímavé. Určitě bych se tam rád podíval, ale asi ne nastálo. Mám rád pohodlí, které nabízí dnešní doba.

Už několikrát jste hráli u nás v České republice. Je v Čechách nějaké místo, které tě oslovilo nejvíce?
Nejvíce času jsme strávili nejspíš v Praze, a musím říct, že to bylo nádherné. Praha je vážně krásné město. Máte skvělé pivo, a taky ta stará architektura… To je prostě něco úžasného. Zkrátka moc se nám tam líbilo.

V roce 2010 jste vystoupili také v Plzni, a to v rámci festivalu Metalfest. Máte v plánu se sem zase někdy vrátit?
V současnosti nemáme rezervovaná žádná vystoupení v Plzni, ale jsem si jist, že se tam brzy vrátíme, protože i tam se nám líbilo.

Určitě se tam potkáme. Pokud zmíním další zajímavá místa, nemohu opomenout skanzen na pomezí Německa a Polska, kde jste nahrávali videoklip k písni "At Dawn's First Light". Jak to všechno probíhalo?
Bylo to vážně skvělé. Strávili jsme tam úžasné chvíle, a užili si plno legrace. Zejména díky mnoha speciálním efektům, z nichž nejzábavnější byly krvavé šrámy. Jo, krví se nešetřilo (smích). Bylo nádherné počasí a byla skvělá nálada. Mám odtamtud plno skvělých zážitků. Klip jsme točili ve spolupráci se skupinou Jomských Vikingů z Polska, kterou jsem již zmiňoval, a s filmovou společností Groupa 13.

Co se týče různých efektů, musím zmínit nedávné turné kapely Leaves Eyes, kdy na stage přizvali mnoho komparsistů – Vikinských bojovníků k umocnění atmosféry daného tématu. Uvažovali jste v současnosti o něčem podobném?
Tak v minulosti jsme na pödium také zvali mnoho komparsistů, a jsem si jist, že v tom budeme i nadále pokračovat. Tedy samozřejmě v rámci show na velkém jevišti, kde je pro to dostatek prostoru. Když o tom mluvíme, tak bych zmínil skupinu pro oživení historie Vikingů “Blodvittnr”, kteří s námi působili na jevišti, když jsme točili DVD “Wrath of the Northmen”. Je to německá skupina, která taky prezentuje život Jómských Vikingů.

Tede, na závěr se tě chci zeptat, co by jsi rád vzkázal svým fanouškům?
Pozvedněte rohy! A doufám, že vás všechny uvidíme v létě či na podzim v rámci našeho turné.

Jiří Rogner Hylmar             


www.amonamarth.com

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.04.2016
Přečteno: 2928x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0906 sekund.