ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BARDO THÖDOL - 5.10. 2016, Rockopera Praha

Myslím, že každý fanoušek rockové a metalové hudby miluje koncerty. Jenže když se tvrdá hudba propojí s divadlem, to je teprve něco! Pro ty kdo mají rádi říznou hudbu a umění je tu Rockopera Praha. Rockopera má vlastní divadlo, které má hlediště ve tvaru trychtýře, uprostřed kterého je jeviště. To má jednu zvláštnost a to hydraulické pódium, které může sloužit i jako vchod, takže do hlediště vejdete skrze pódium. Divadlo působí útulně a prakticky z každého místa uvidíte velmi dobře na děj, ba co víc, často si připadáte přímo v něm.

Oidipus Tyranus, 7 proti Thébám, Faust, Romeo a Julie, Anna Karenina. To jsou opery, které jste zde mohli vidět a nyní k nim přibyla i Bardo Thödol. Premiéra Bardo Thödol slibovala mnohé. Mystický zážitek, výpravu do světa mezi životem a smrtí, skvělou vizuální podívanou, ohnivou show nebo loutky divadla Kvelb. Koncept této opery je už pár let starý a původně se mělo jednat o čistě etnicko-symfonickou hudbu, ale nyní dostala Bardo Thödol rockový kabát.

Úvod je následující. Hlavní hrdina – horolezec – zdolává jednu z hor v Himalájích. Na vrchol se však nedostane a umírá. Scéna, kdy na hlavního hrdinu sněží a on se snaží vylézt nahoru, je poměrně zdlouhavá (pět minut, kdy se nic neděje, je prostě dost) a vystoupení se rozjede až s první rockovou věcí. Bardo Thödol střídá rovnoměrně rockové (až metalové) písně s těmi symfonickými a více než předchozí opery sází na vizuálno a taneční čísla. Rock a metal je zde velmi hutný a pořádně groovy. Na své si přijdou i zatvrzelý metaláci a jsem si jist, že nejednou je přepadne chuť na trochu toho headbangingu.

Příběh samotný vychází z buddhismu, protože Bardo Thödol je tibetská kniha mrtvých. Horolezec umírá, avšak ocitá se ve světě Bardo, kde potkává bohyni Univerzální dobroty, Pána smrti, Velkého slitovníka Avalókitešváru (naprosto famózně namaskovaný Viktor Dyk), mystická stvoření či tibetského mnicha. Je to příběh o znovuzrození a v případě našeho horolezce se jedná o převtělení do kovaného rockera.

Mystické scény se střídají s energickými za doprovodu živé rockové kapely a i díky tomu má vystoupení pořádné grády. Po trochu pomalém rozjezdu vás opera vtáhne do sebe. Musím říci, že při akrobatických scénách se mi tajil dech, stejně tak i při ohnivé show. Zde se projevila i takřka „rodinná“ atmosféra rockopery - tanečníkovi zhasla jedna část ohnivé rekvizity, ale jeden z diváků rychle přispěchal na pomoc se zapalovačem. I když je Bardo Thödol poměrně vážným příběhem, nechyběl ani humor. V závěru první půle vlétli na podium andělíčci, kteří však měli v sobě kus pekelníků a tak začala toaleťáková válka, která neminula ani diváky. Házeli všichni a brzy bylo celé divadlo plné toaletního papíru. Andílci se nestyděli ani vyjít mezi publikum. A to je jedna z dalších skvělých věcí na Rockopeře. Opravdu se cítíte součástí děje a není výjimkou, když některý ze zpěváků předvádí svůj výstup vedle vás.

V druhé půli se otevřelo hydraulické podium a z podzemí se chystal nahoru dostat Pán smrti, kterého hrál Petr Opava (bravurně zvládnutý buddhistický hrdelní zpěv). Pán smrti zde dostal podobu obří loutky, která vystupovala ven a chtěla si pohrávat s jednou z tanečnic. Tady bohužel nastaly menší technické problémy a loutka se neukázala tak, jak asi měla. Následovaly další skvělé taneční choreografie, za kterou musím pochválit Irinu Andreevu, ohnivá show, kdy se na pódiu ocitly ohnivé loutky muže a ženy. V úplném závěru se snesla dolů zrcadla. Hlavní hrdina se do nich díval, stejně jako jeho budoucí inkarnace: malý chlapec - rocker. Poté už je znovuzrození u konce.

Po konci ještě jako vždy promluvil k divákům skladatel Milan Steigerwald, už s lyžařským vybavením připraven vyrazit do Himalájí. Po děkovačce následoval ještě přídavek v podobě jedné z rockových skladeb. Bardo Thödol je trochu jiná než předešlé rockopery. Je více duchovní, přemýšlivá a také více o vizuálních a choreografických kouzlech. Rock a metal tu má stejné místo stejně jako orchestrální skladby.

Rockopera připravila pro své fanoušky další skvělý zážitek a já ji jen mohu doporučit všem rockerům a metalákům, co mají rádi i divadlo.

Tomáš Marton             


www.rockopera.cz

Obsazení:
Horolezec a jeho duše: Matěj Kohout
Průvodce: Pavla Forest
Tibetský mnich a rocker: Jan Toužimský
Velký slitovník Avalókitešvára: Viktor Dyk
Jasné světlo, bohyně Univerzální dobroty: Miroslava Pilcová Časarová
Pán smrti: Petr Opava
Mystická zjevení: Irina Andreeva, Tereza Athanas Georgievová a další


Tvůrci:
Hudba: Milan Steigerwald
Libreto: Pavla Forest
Režie: Roman Štolpa
Choreografie: Irina Andreeva
Kostýmy: Lucie Konopíková
Scénografie: Pavla Forest

Foto: RockOpera Praha (Hana Brožková)


Vydáno: 10.10.2016
Přečteno: 2864x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14906 sekund.