ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BRAINSTORM, POWER 5 - 24. 2. 2017 - Praha, Nová Chmelnice

Brainstorm jsou bezpochyby stálicí německé powermetalové scény. V jejich čele stojí charismatický vokalista Andy B. Franck, kterého si také do svého projektu Almanac vybral Viktor Smolski a nedávno společně absolvovali úspěšnou šňůru se zastávkou v pražské Chmelnici. Na tu se, ani ne po měsíci, Andy vrátil právě se svými domovskými Brainstorm a ti se rozhodli potěšit české fanoušky možností zasáhnout do tvorby setlistu stvořeného na míru pro tři headline koncerty, které kapela vystřihla v Praze, Zlíně a Budapešti.

Brainstorm standardně nabízejí skvělou show a tak bylo trochu s podivem, že v pátek večer během zahájení koncertu klub Nová Chmelnice prakticky zíval prázdnotou. Na brumovské předskokany Power 5 se přišla podívat jen hrstka lidí, což nevypadalo velmi povzbudivě, ale pánové se odradit nenechali. Zastávám názor, že Power 5 patří k tomu lepšímu, co česká power metalová scéna nabízí, k politování tím pádem byl příšerně přebujelý zvuk, díky kterému se opravdu těžko poznávalo, co zrovna kapela hraje a občas jsem netušila ani, zda je aktuální skladba zpívaná v angličtině, či češtině. S touto skvadrou jsem měla teprve druhou zkušenost (poprvé jsem je viděla na Noci plné hvězd v roce 2008 a do paměti se mi zapsali především umístěním činelů na bubeníkově soustavě. Vysvětlí mi někdo, proč je má skoro až na stropě?) Power 5 to pro hrstku přítomných sice pěkně rozjeli, nicméně nečekaně největší úspěch od publika (kterému se nějak nechtělo se rozrůstat), sklidil jejich závěrečný cover „Eagleheart“ od Stratovarius.

Před Brainstorm se konečně Chmelnice i trochu zaplnila, k velkému překvapení také zvukař začaroval a kapela neutrpěla takovou zvukovou újmu jako předskokan. Brainstorm cestovali na lehko, prakticky bez crew a tak show zahájil Andy tím, že málem shodil do publika jednu z plachet vyvedenou ve stylu posledního alba „Scary Creatures“ z loňského roku, z něhož zazněly skladby „The World To See“ a „We Are“. Avšak úplný začátek vystoupení patřil písni „Falling Spiral Down“ z alba „Downburst“ z roku 2008 a již (díky výše zmíněnému hlasování fanoušků) bylo jasné, že si poslechneme i starší fláky, než jen ty z posledního desetiletí, přestože tyto se Andymu podstatně lépe zpívají. Jak sám zmínil, když byl mladší, šel jeho hlas nahoru, teď se však spíše pouští do hloubek, což mu opravdu skvěle sedí. „Maharaja Palace“ z dob, kdy se zpěvák ke kapele poprvé připojil, byla jednou ze skladeb vybraných fanoušky a jednalo se o vynikající volbu. V současném podání zní snad lépe než v původní verzi na albu „Ambiguity“. Ze starších také potěšila hitovka „Highs And Lows“, která v setlistu prakticky nemůže chybět, stejně jako „Blind Suffering“ z druhé Andyho desky „Metus Mortis“. Co dalšího si ještě fanoušci vybrali? Moji nejoblíbenější baladu „In These Walls“, jež obsadila první místo hlasovacího žebříčku a také sáhli po netradiční „Inside The Monster“ z alba „Liquid Monster“. Tuto píseň si kapela naživo nezkusila opravdu hodně dlouhou a po jejím odehrání Andy publiku poděkoval za její výběr, protože si ji údajně opravdu užil. Třeba ji teď budeme slýchávat častěji, pořád totiž šlape! A šlape i samotná show, ačkoliv sám zpěvák má v setlistu trochu bordel. Ale údajně dokud kytarista Torsten pije na pódiu víno, znamená to, že je všechno v pořádku.

A vše v pořádku bylo. Nehledě na to, že klub nebyl plný, kapela si show pochvalovala a Andy nadšeně povzbuzoval publikum a chválil ho za jeho hlasitost. Zpěvák také sršel vtipem, třeba například u „Maharaja Palace“ kvůli stáří songu. Dobíral si některé lidi v publiku, že ještě nebyli na světě v době jeho vzniku, přestože valnou část účastníků koncertu tvořila střední generace. Vidíte to, stárneme se svými kapelami, až mě to někdy přivádí k údivu, že se mladší generace už tolik nezajímá a prakticky navštěvuje dokola stále ty samé bandy. Závěr koncertu pak patřil dalšímu z Andyho vtípků, kdy se dotázal, co by publikum řeklo na to, že by kapela odešla z pódia, dala si sprchu, něco pojedla, dala si další sprchu, chvíli se trochu flákala, zatímco fanoušci by skandovali pod pódiem a až za velmi dlouho se kapela vrátila na pódium s přídavky. Prý mu přesně tenhle způsob fanoušci v jiné zemi odsouhlasili, ale on se rozhodl, že nás trápit nebude a že aniž by Brainstorm odešli ze scény, přídavky vystřihnou rovnou na místě. V přídavku se objevila již zmíněná „Inside A Monster“ a na závěr nemohl chybět hit „How Do You Feel“, se kterým nakonec kapela opravdu opustila scénu. A řekla bych, že jak muzikanti, tak fanoušci by na tuto otázku odpověděli, že se cítí spokojeně. Super Brainstorm, díky za skvělou show!
Setlist: Falling Spiral Down, World, The World To See, Firesoul, Forsake What I Believed, Maharaja Palace, Highs Without Lows, We Are…, Blind Suffering, Shiver, Shiva’s Tears, End In Sorrow, In These Walls, Fire, Walk With Me, All Those World; přídavek: Erased By The Dark, Inside A Monster, How Do You Feel

Veronika             


Fotogalerie


BRAINSTORM



Další fotky na: hesounovaphotoblog.wordpress.com

foto:
Veronika Hesounová


Vydáno: 03.03.2017
Přečteno: 2958x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08712 sekund.