RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BROTHER FIRETRIBE - Sunbound

Brother Firetribe je finská hard rocková / AOR formace s jedním globálně a dalšími lokálně zvučnými jmény, jejíž tvorba by se dala charakterizovat jako „osmdesátky“ ve stylu Survivor nebo Journey v moderním kabátě. Nejen díky novému výtvoru „Sunbound“, ale již pro vysoce hodnocenou předchozí nahrávku „Diamond In The Firepit“, si Brother Firetribe zaslouží místo na výsluní mezi smetánkou současné AOR scény. Čtvrté studiové album na sebe nechalo čekat pouhé čtyři roky. Během poslední dekády (zrod předchozí desky „Diamond In The Firepit“ trval celých šest let) kapela oproti prvním dvěma albům drobně pozměnila styl a z osmdesátkové „rockotéky“ decentně ubrala na disco prvcích a ponechala si spíše ty rockové. Ve stejné dramaturgii vychází i žhavá novinka „Sunbound“, pořád však nesoucí silné stopy původních vlivů a hlavně epických melodií.

Mluvíme-li známých tvářích v kapele, na prvním místě se dozajisté objevuje malý velký muž, kytarista Emppu Vuorinen, kterého zná každý fanoušek Nightwish. Charakteristický hlas zpěváka Pekky Ansia Heina zas býval ke slyšení v kapele Leverage a basák Jason Flinck se objevuje jako vokalista u Kings of Modesty. O klávesy, které jsou nepostradatelným stavebním kamenem hudby Brother Firetribe (jak je zjevné již z úvodního intra) se stará Tomppa Nikulainen, jehož společné kořeny se zpěvákem Pekkou sahají do let devadesátých, kdy spolu ti dva působili v kapele Cashmir. A nakonec za bicí usedá nová posila v podobě bubeníka progresivních rockerů Five Fifteen, Hannes Pirila.

Po minutu a půl dlouhém instrumentálním intru album vykopává svižná šťavnatá chytlavá záležitost s názvem „Help Is On The Way“ plná Emppuových kytarových vyhrávek. Tu následuje druhý singl „Indelible Heroes“, koktejl opět namíchaný ze silného refrénu v kombinaci s hravou kytarou. Ještě větší peckou je následující první singl „Taste Of A Champion“. Ačkoliv ve skladbě samotné nalezneme jen málo přímých podobností, nemůžu nevzpomenout na „hymnu“ od již zmiňovaných Survivor – „Eye Of The Tiger“, jíž Brother Firetribe pravděpodobně skládají v singlu poctu, nejen úderná basa a bicí, ale i ten klávesový přechod čerpá z tohoto veledíla let osmdesátých. Svým způsobem by se „Taste Of A Champion“ dalo považovat za jakýsi druhý díl k „Oku Tygra“ i dle textu - „Don´t lose your grip,“ varuje Dave Bickler, zatímco Pekka hned na úvod předestírá: „You Lost The Grip“ a ve zbytku skladby opět pobízí onoho potenciálního bojovníka, aby vstal znovu na nohy a pokračoval.



Brother Firetribe staví na silných, někdy možná lehce překombinovaných melodiích – čím více melodie, tím lépe. K tomu dopomáhají také sbory, bez kterých by se album neobešlo. „Sunbound“ nabízí jeden silný moment za druhým, ať už se jedná o povětšinou střednětempé AOR záležitosti, či jinak vyčnívající skladby. Mezi majáky alba určitě patří k pohybu nutící rychlovka „Give Me Tonight“ i hlouběji položená a rockovější „Shock,“ již provází klávesy, výrazné jako křišťálové kapky deště, perfektně kontrastující s temným nádechem této skladby.

V druhé půlce alba ovšem zapadnou pánové do onoho středního tempa a následují sice velmi zajímavé, nicméně přece jen trochu splývající songy, které by samy o sobě mohly mít větší potenciál, než zasazené v tomto celku. Z nich vystrkuje růžky „Big City Dream“, při jehož prvním poslechu mě napadlo, že na tato témata jsem už možná trochu stará a že mě vlastně nemá proč zajímat, než jsem si text přenesla na jiné situace, případně na jiné osoby a skladba mě do sebe opět vtáhla. Samotný závěr pak patří epické „Phantasmagoria“, podtrhující zážitek z poslechu vtíravě příjemného zpěvákova hlasu, fenomenálních klávesových melodií a kytarových partů, podtržených perfektně pasujícími bicími.

Bez Brother Firetribe by byla AOR scéna chudší o jednu ze svých v současnosti nejlepších kapel a mne velmi těší, že se konečně po mnoha letech tito Finové vydávají i na evropské turné se dvěma zastávkami v České Republice. Nevynechám ani jednu.

Veronika             


FB BROTHERS FIRETRIBE

YouTube ukázka – Indelible Heroes

Seznam skladeb:
1. Sunbound
2. Help Is On The Way
3. Indelible Heroes
4. Taste Of A Champion
5. Last Forever
6. Give Me Tonight
7. Shock
8. Strangled
9. Heart Of The Matter
10. Restless Heart
11. Big City Dream
12. Phantasmagoria

Sestava:
Pekka Ansio Heino – zpěv
Emppu Vuorinen – kytara
Jason Flinck – baskytara
Tomppa Nikulainen – klávesy
Hannes Pirila – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 46:33
Label: Spinefarm Records
Země: Finsko

Diskografie:
2006 – False Metal
2008 – Heart Full Of Fire
2014 – Diamond In The Firepit
2017 – Sunbound

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.04.2017
Přečteno: 4379x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ne ne, kdepak....29. 04. 2017 21:03 adrian
Tohle album se...29. 04. 2017 18:53 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10723 sekund.