NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASMODEUS - Oko Horovo

Asmodeus jsou takovou skrytou perlou českého metalu. I když už dnes platí za legendu, dle mého soudu se jim zdaleka nedostalo takové pozornosti, jakou by si zasloužili. Tahle klatovská kapela je ve svém hudebním výrazu zcela unikátní. Jejich progresivní thrash metal byl plný neobvyklých postupů a navrch byl ozdoben skvělými texty. To se nezměnilo ani nyní. „Oko Horovo“ upoutá nejen hudbou, ale i lyrikou. Tentokrát Asmodeus zkoumají staré civilizace a jejich legendy. „Oko Horovo“ přímo navazuje na předchozí koncepční nahrávku „Past na Davida Kleinera“ a to zejména zvukem nahrávky a také i hudebními postupy. Asmodeus jsou opět pestří a tak krom již zmíněného progresivního thrashe najdete na desce velmi melodické až rockové kousky či naopak závan death metalu.

Úvod desky obstará thrashová „Smečka prince Šavlozuba“, která má v sobě téměř black metalové vibrace, především projev zpěváka Miloše Bešty v závěru skladby k tomuto žánru odkazuje. Titulní kousek je pořádnou ranou do břicha. Thrash metal nejvyšší jakosti. Skladba má odpich, výborné riffy a Bešta štěká hodně zběsile. Refrén je však zpívaný čistě a písni nechybí ani kvalitní melodie. Asmodeus jsou často těžko uchopitelní a tak nemusí být zrovna snadno poslouchatelní. To se projevuje ve „Fenix Schizofrenix“. Vskutku schizofrenní kousek. Některé pasáže jsou až nepříjemné, přitom refrén je naprosto výtečný. Skladba rovněž disponuje různými hlasovými efekty.

„Parazit“ překvapí! Čistokrevný gotický rock. Jako by si tu podali ruce The Sisters Of Mercy, Moonspell či rockovější tvář Paradise Lost. V odlehčenější poloze pokračují Asmodeus ve skladbě „Kniha Mrtvých“, kterou následuje drsná „Prokletí Sodomy“, jež posluchače drtí ostrým thrashovým orkánem a koketuje i s death metalem. Peštův hlas je tu excelentní. Vskutku ďábelsky znějící název skladby „666 očí Satanových“ skrývá ve skutečnosti melodickou věc, čistý zpěv v jejích slokách je skutečně krásně znějící. Refrén potom odkryje celý Beštův pěvecký rozsah.

Přitvrdí „Midas“ s death metalovými vibracemi a na poměry Asmodeus i brutalitou. A ještě dravější je následující „V ruinách města Ur“, která je ukázkou thrash metalu alá Asmodeus a ve které si Miloš Bešta opět zkusí i blackově zavřískat. V závěru posluchače zahalí „Černé vody Ninive“. Skladba působí výpravně a epicky. Kombinuje thrash s death metalem, přičemž refrén je melodický. Píseň disponuje kvalitním kytarovým sólem, střídání growlu a čistého zpěvu se rovněž povedlo na jedničku. Překvapí snad jen nejtvrdší riffy v kariéře kapely a pořádný zvrat. Nejdémoničtější skladba na desce.

„Oko Horovo“ je pestrá deska, kde má každá skladba své místo. Střídají se tvrdší a melodičtější kusy a kapela si vyzkoušela i pro ně netypické hudební koření. Celé album drží pohromadě a velmi rychle uteče, skladby mají vždy pouze kolem tří minut. To ale neznamená, že nedostanete pořádnou porci propracované hudby. „Oko Horovo“ je výborná metalová deska, která by neměla zapadnout, protože Asmodeus jsou jen jedni.

Tomáš Marton             


www.asmodeus.info

YouTube ukázka - V ruinách města Ur

Seznam skladeb:
1. Smečka prince Šavlozuba
2. Oko Horovo
3. Fenix Schizofrenix
4. Parazit
5. Kniha mrtvých
6. Prokletí Sodomy
7. 666 očí Satanových
8. Midas
9. V ruinách města Ur
10. Černé vody Ninive

Sestava:
Miloš Bešta – kytara, zpěv
František Knetl – kytara
Dalibor Hirič – baskytara
Roman Houška – bicí

Hosté:
František Pelíšek – klávesy
Andrea Kohoutová – zpěv

Rok vydání: 2017
Čas:
Label: Magick Disk Musick
Země: Česká republika
Žánr: prog/thrash metal

Diskografie:
1992 – Prosincová noc blíže neurčeného roku
1995 – Příjezd krále...
1998 – Vchod do kruhu
2000 – Na jehlách
2003 - Sabat v Carnegie Hall
2006 - Řetěz kritických událostí
2014 - Past na Davida Kleinera
2017 - Oko Horovo

Související články


Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.06.2017
Přečteno: 3767x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
:-) jasná 10...25. 06. 2017 16:00 Svab


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09077 sekund.