ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAVITY - Noir

Jsou alba, která se vám na první poslech líbí, na druhý ne, na třetí zase ano a takkhle se to vytravle střídá. Takovým případem je i třetí deska francouzských moderních metalistů Gravity. Může to být aktuální náladou, ale také faktem, že hudba Gravity má hodně pozitiv, ale také negativ, která snižují jinak velmi pozitivní dojem. Modern metal - trochu neurčitý pojem, ale Gravity do něho spadají poměrně přesně. Jenže, co je moderní? Tvrdé podladěné riffy, djentové kytary, brutální řev a čistý zpěv, groove, výrazné melodie, hardcore. To jsou ingredience, které jsou v metalu moderní, avšak už delší dobu a tak příliš nepřekvapí. Přesto dokáží Gravity zaujmout na první dobrou. Jedná se především o atmosféru, kterou kapela do metalového běsnění přináší. Tajemnou až vesmírnou. Rovněž francouzština zní výborně a netradičně.

Titulní skladba „Noir“ je pořádný nářez, kterému dominují djentové kytary a takřka deathcoreové nasazení. Zpěvačka Emilie řve vskutku parádně moc se s tím nemaže. Překvapení přijde v polovině skladby, kde blast beaty otevřou blackmetalovou bránu a chvilková vichřice vám smete účes z hlavy. Pak se hudba vrátí do středního tempa a ohromuje propracovanou atmosférou. Skvělé jsou různé drobnosti, jako klávesy a zvuky, kterých si napoprvé třeba ani nevšimnete. Prostě vymazlená píseň.

V šílených mathmetalových krkolomnostech se pokračuje i v „Le Premier Éclat“. Přibydou však i čistě death metalové momenty. Gravity však v jedné linii nevydrží dlouho. Hudba se mění a vlní se jak rozbouřený oceán. Core, djent, groove, death metal, alternativa. To vše v jedné skladbě.Následuje pěti-skladbová suita „Noctifer“. Zde si kapela vyzkouší vlastně vše, co umí. Emilie dokonce vytasí i čistý zpěv, který je velmi příjemný na poslech. V kombinaci s francouzštinou je to kouzelné. Co však zamrzí, je fakt, že i přes žánrovou pestrost se scénář písní poměrně opakuje. A všeho toho mathmetalového, djentového a coreového hlomození je člověk už za chvilku přejedený.

Přijde sice minutu a půl dlouhá nezvyklá odbočka ve formě kratičké rubanice „Démonarque II“, ale jinak můžu každou skladbu popisovat vlastně stejně. Na konci vás deska vyplivne unaveného a přesyceného. Kdyby mělo album například o čtyři skladby méně, byl by výsledek lepší. Pravdou je také fakt, že podobně hudebně smýšlejících skupin je dnes celá řada. Gravity jsou sice osobití, ale ne natolik, aby se dalo hovořit o něčem výjimečném. I tak složili ambiciózní nahrávku. S hudbou si umí vyhrát a především skvělé klávesy a místy až vesmírná atmosféra zní výtečně. Deska však už ve své polovině přestává být zajímavá a probít se na konec je poměrně náročné. Kdo je však fanda takových spolků jako jsou Veil Of Maya, Meshuggah, Vildhjarta nebo třeba i Gojira, mohl by být velmi spokojen.

Tomáš Marton             


FB GRAVITY

YouTube ukázka - Noir

Seznam skladeb:
1. Ouverture
2. Noir
3. Le Premier Éclat
4. Noctifer - De l’Homme au Loup
5. Noctifer - Le Porteur de Nuit
6. Noctifer - Démonarque I
7. Noctifer - Démonarque II
8. Noctifer - Ogres
9. Dune
10. Hypérion
11. Indigence I
12. Indigence II
13. La Dernière Empreinte

Sestava:
Emilie - zpěv
Alexandre - kytary
Timothé - baskytara
Sébastien - bicí

Rok vydání: 2017
Čas:
Label: Apathia Records
Země:Francie
Žánr: Moderní metal

Diskografie:
2011 - Syndrome
2012 - Eutheria
2017 - Noir


Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.12.2017
Přečteno: 1607x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11444 sekund.