MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SHIRAZ LANE - Carnival Days

Shiraz Lane od začátku nechtěli být jen další hardrockovou (či glam metalovou) bandou, potulující se po severské scéně, naopak toužili po tom přidat něco extra. Ať už šlo o texty, povětšinou se zabývajícími (poněkud překvapivě s ohledem na mladý věk muzikantů) zásadnějšími problémy života a světa, než jsou párty, holky a alkohol, ale i o hudbu samotnou. Na EP „Be The Slave Or Be The Change“ a prvotině „For Crying Out Loud“ se daly nalézt jasné stopy inspirací léty sedmdesátými a místy se zpěvák Hannes Kett snažil tlačit do hlasových poloh vskutku „plantovských“, podobně vyšperkovaná byla i samotná muzika. K novince „Carnival Days“ však kapela přistoupila z trochu jiného úhlu, zpěvák ubral na šílených výškách a našel si sice obvyklejší, leč příjemnější polohu a samotná hudba také daleko víc táhne přímo na bránu.

Že by za stylistickou změnu mohl nový label? Vzhledem k tomu, že se kapela upsala u Frontiers Records, snad bych se ani nedivila. Neznamená to ale, že by Shiraz Lane nějak zásadně ztráceli na originalitě. O tom, že finská pětice ani omylem nechce přestat být kreativní, svědčí už úvodní titulka. Sice jsme se oprostili „zeppelinovin“, ale do jiných žánrů si přece jenom trochu sáhneme, v tomhle případě s vyloženě bluesovou basovou vyhrávkou. Na albu se objevují také netradiční nástroje, třeba saxofon v pomalé „Gotta Be Real“ – v níž Kettův zpěv také více připomíná jeho původní projev, nikoliv však ten uječený, avšak příjemně melodický. V podobném duchu se nese i klavírem zpestřená „People Like Us“. Vyjma tradičně znějících hardrockových vypalovaček jako vynikající první singl, svižná smršť „Harder To Breathe“, se pobavíme také moderněji znějící kytarovou „Tidal Wave“, vybízející k okamžitému naběhnutí na taneční parket. Na podobné notě se nese i ploužák „Shangri-La“. Na inspiraci východem pánové prostě nezapomínají. To se projeví i na úvodu pět a půl minut dlouhé a instrumentálně víc než zajímavé „Shot Of Life“. Album pomalu finišuje v podstatně umělečtějším duchu s další baladou a další pětiminutovkou „Hope“, plynule přecházející v bezmála osmiminutový působivý opus „Reincarnation“.


Na „Carnival Days“ najdeme bezpochyby dospělý učesaný materiál, fungující jako švýcarské hodinky. Mimo uhlazeného pěveckého výkonu bych také vyzdvihla instrumentální sekci, jak strunné trio, tak bicí ukazují, že se od posledně pánové něčemu zase přiučili, líbí se mi především výraznější bicí přechody Any Wilmana. Bicí považuji za jeden z nejzákladnějších kamenů kvalitní nahrávky a preferuji jejich variabilitu a komplexnost nad tupou jednoduchostí, kterou předvádí většina kapel v tomto žánru. Kytaristé Laine s Kalskem si se svými party vyhráli a obrovský kus práce odvedl i basák Joel Alex (zodpovědný mimo jiné za artwork alba). „Carnival days“ je v každém případě osvěžující nahrávkou!

Veronika             


FB – SHIRAZ LANE

YouTube ukázka – Harder To Breathe

Seznam skladeb:
1. Carnival Days
2. The Crown
3. Harder To Breathe
4. Tidal Wave
5. Gotta Be Real
6. People Like Us
7. Shangri-La
8. War Of Mine
9. Shot Of Life
10. Hope
11. Reincarnation

Sestava:
Hannes Kett – zpěv
Jani Laine – kytara
Miki Kalske – kytara
Ana Willman – bicí
Joel Alex – baskytara

Rok vydání: 2018
Čas: 48:37
Label: Frontiers Records
Země: Finsko
Žánr: melodický hard rock

Diskografie:
2016 – For Crying Out Loud
2018 – Carnival Days

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.03.2018
Přečteno: 2325x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10272 sekund.